31.03.2017  |  Innovation

Norsk firma på vej med verdens første autonome skib

Nordmændene har højst sandsynligt overhalet os, når det kommer til at blive de første til at søsætte et fjernstyret skib. Et norsk firma forventer at have skibet klar i 2018.

Glem alt om selvkørende biler og lastvogne (for en stund), selvsejlende skibe er måske meget tæt på at blive en realitet. Og ligesom med den autonome teknologi på vejene kan det blive både smartere og billigere end nogensinde.

Læs også: FedEx klar til AI og selvkørende biler

Selvom vi i Danmark arbejder på blandt andet at gøre test af de autonome skibe lovlige i dansk farvand, er der nogen, der er langt foran os: Norge.

Sidste år blev landet nemlig verdens første til at dedikere et fjordområde til test af autonome skibe, skriver DR. Et af de skibe, der skal testes, er det norsk-britiske fartøj Hrönn. Og allerede i 2018 forventer det norske firma bag at søsætte fartøjet, der i starten skal fjernstyres fra land.

Med tiden forventes fartøjet at blive det første skib i fuld størrelse til at fungere 100 procent autonomt.

Mere effektiv og mere sikkert
Ligesom med de førerløse køretøjer er der mange gode grunde til at satse på autonome skibe i fremtiden. Det kan nemlig blive både mere effektivt, mere sikkert og ikke mindst billigere, fordi besætningen delvist eller måske helt kan spares væk.

Derfor er Norge heller ikke alene om at sætte en ambitiøs kurs mod den autonome teknologi. I Finland samarbejder man med engelske Rolls-Royce om at udvikle mindre, autonome fartøjer til kystnære opgaver. Forventningen er, at de små skibe allerede er klar i slutningen af dette årti, og autonome skibe i normal størrelse blot fem år efter.

Læs også: Domino's indfører rullende pizzabude

Hos Rolls-Royces forventer man, at udviklingen går stærk, og at autonome skibe er klar til at krydse verdenshavene i 2035.

I videoen nedenfor giver Rolls-Royces et bud på, hvordan et kontrolcenter med overblik over fjernstyrede og autonome skibe kan komme til at se ud i fremtiden.

-CHM

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere