11.04.2019  |  SCM 4.0

Mulighederne i automation bliver stadig overset

I en ny amerikansk undersøgelse svarer over 60 procent af de adspurgte supply chain-folk, at de aldrig har hørt om automatiseringsprocessen RPA. Men mange for brug for det i takt med at ressourcerne begrænses, påpeger en af analysens forfattere fra Institute for Supply Management.

”Har du hørt om RPA?” Sådan lyder det forholdsvis simple spørgsmål, som det amerikanske Institute for Supply Management (ISM) i en frisk undersøgelse har stillet 432 respondenter i forskellige supply chain- og indkøbsfunktioner.

Læs også: Regeringen vil have mere kunstig intelligens

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

I undersøgelsen blev de adspurgte præsenteret for fire forskellige bud på, hvad RPA betyder, og her svarede 63 procent nej til spørgsmålet, mens yderligere seks procent fordeler sig på de andre (forkerte) muligheder.

RPA står for robotic process automation, der – som navnet antyder – er en teknologi, der hjælper med at automatisere repetitive opgaver med software. Det kan eksempelvis være indtastning af data eller gentagne flytninger af filer, altså simple opgaver, der ikke ændrer sig nævneværdigt, og som en computer derfor kan programmeres til at udføre.

Og RPA er noget, supply chain-folkene bør forholde sig til, påpeger James Fleming, der er program manager of certification ved ISM og en af forfatterne af analysen. Der handler nemlig om ressourcer, hvilket er noget, der svinder ind i sektoren. Ifølge ISM er i snit 1,8 procent af virksomhedernes ansatte beskæftiget med supply management, og andelen er faldende.

”Hvis vi troede, at vi får flere folk, så tog vi fejl. Hvis vi gerne vil arbejde flere timer, så får vi ikke lov. Og jeg tror at en del folk efterhånden er ved at forstå den her idé om at finde metoder til at finde transaktionsopgaverne, automatisere dem, og så begynde at bruge vores ressourcer mere strategisk”, siger han til supply chain dive.

Selvom mange i undersøgelsen altså ikke har hørt om RPA specifikt, så er et flertal ikke desto mindre i gang med eller ved at planlægge automation af processer gennem lignende strategier, eksempelvis kunstig intelligens.

Større gevinster i sigte
De største udfordringer i den forbindelse, viser undersøgelsen, er mængden af IT-ressourcer, der er nødvendig, ligesom en mangel på teknisk ekspertise og fleksibilitet i programmerne virker hæmmende. Men fordelene er bedre workflow, højere produktivitet og mere tid til andre opgaver.

På længere sigt vil målsætningerne for de virksomheder, der arbejder med denne type teknologier, formentlig rykke fra de lavthængende frugter, som RPA kan håndtere, til mere kognitive, AI-baserede projekter.

Læs også: Europæiske producenter halter bagud med den digitale forsyningskæde

Det er opgaver, der ikke følger et bestemt sæt instruktioner, men derimod kræver kunstig intelligens til at tage beslutninger baseret på historiske data og det, systemet ’ser’ i et givent input. Der er potentielt endnu større gevinster i sigte.

-AK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere