Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde
Smukfest har i mange år haft fokus på affaldssortering og genanvendelse, men værdikædesamarbejdet i Closing Loops fik i den grad stenen til at rulle.
”Vi er med i værdikædesamarbejdet Closing Loops, fordi det understøtter den proces, vi i forvejen er i gang med på Smukfest. Vi har i mange år haft fokus på affaldssortering og genanvendelse, men via Closing Loops kan vi dedikere endnu flere ressourcer til arbejdet”, fortæller Cathrine Bianca Christensen, som er bæredygtighedskoordinator på Smukfest; festivalen i Skanderborg, som hvert år i august modtager 60.000 daglige besøgende i en festival-by på størrelse med Fredericia. Det giver masser af affald, og derfor er Smukfest en af foreløbig 26 værdikædesamarbejder, hvor virksomheder sammen finder cirkulære løsninger.
”Danske virksomheder kan få 50 procent i støtte på projektbudgetter op til 3 millioner kr. Derfor kan Closing Loops gøre en konkret og målbar forskel for de værdikæder, der beslutter sig til at samarbejde om nye cirkulære løsninger”, siger Kathrine Lykke Kirk, programleder hos Food & Bio Cluster Denmark, som er ansvarlig for Closing Loops.
Hun forklarer, at cirkulær økonomi kan øge konkurrenceevnen, men at en virksomhed ikke kan omstille sig alene. Værdikæder går på tværs af brancher, og samarbejde kan skabe konkrete resultater. For eksempel om at nedbringe virksomhedens ressourceforbrug og affaldsmængder eller udvikle innovative løsninger, der giver nye forretningsmuligheder.
I Closing Loops bliver virksomheder og deres værdikædepartnere en del af Danmarks største program inden for cirkulær økonomi. Der er nu åbnet for, at nye virksomheder kan søge ind i Closing Loops sammen med deres værdikæde og samarbejde på tværs af brancher for at skabe cirkulære løsninger for eksempel til festivalbranchen.
”Bevillingen fra Closing Loops har været en løftestang for øget interesse for grøn omstilling i vores organisation. Som en del af projektet har vi udarbejdet en ambitiøs 5-års plan, som bestyrelsen har nikket ja til, og som vores 17.000 frivillige har taget imod med stor entusiasme. Den grønne omstilling er virkelig blevet et fælles projekt i organisationen, og Closing Loops har i den grad været med til at få stenen til at rulle”, siger Cathrine Bianca Christensen fra Smukfest.
Værdikædesamarbejderne adresserer de vigtigste ressourcestrømme inden for væsentligste sektorer som byggeri & anlæg, fødevarer & bioressourcer, møbler & tekstil og vand- & miljøteknologi, men ikke begrænset hertil. De strækker sig over en længere periode på for eksempel 1-2 år, hvor der arbejdes med udviklingen af nye innovative løsninger, implementering og skalering af miljøteknologi, digitale teknologier, nye forretningsmodeller, produkter, take-back-ordninger, designmetoder, services med videre.
Læs også: Genanvendelse af bilplast skal op i et højere gear
Værdikædesamarbejderne skal igennem Closing Loops være med til at reducere Danmarks CO2e og affald. Værdikædesamarbejdet for Smukfest handler om udvikling og implementering af cirkulære løsninger, der kan sikre mindre affald og mere genanvendelse på Smukfests campingarealer. Særligt fokus på de store mængder campinggrej - telte, luftmadrasser og campingstole, der går i stykker og efterlades, når festen slutter.
/ PiB