Miljørisici dominerer stadig globalt risikobillede

Verdens evne til tilpasning og omstilling vil blive strakt til det yderste i de kommende år.

Foto: World Economic Forum

12.01.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, SCM.dk

Uanset om man kigger på risici her og nu, over to år eller over ti år er klima- og naturrisici dominerende i årets “Global Risks Report” fra World Economic Forum. 

På kort sigt er det særligt risikoen for ekstreme vejrforhold, der truer, men på langt sigt vurderer de knap 1.500 deltagere fra hele verden, at ændringer i det globale økosystem, biodiversitet og knaphed på naturlige ressourcer kommer i spil. I det samlede risikobillede for 2034 er der kun ”grønne” risici i toppen. Se figurer i bunden af denne artikel.

Kursen kan jo ændres

Opfattelsen af det langsigtede risikobillede er i årets rapport mere negativt end tidligere år, hvilket ifølge Johan Koop er usædvanligt. Fremtiden vurderes oftest mindre negativt end nutiden, så årets resultater skal ses som et udtryk for mere pessimisme end normalt. 

Ifølge WEF's direktør, Saadia Zahidi, bør det negative risikobillede dog ikke afholde aktører fra at handle. Tværtimod. Ved et pressemøde fremhævede hun, at undersøgelsens resultater jo ikke er en krystalkugle med låste forudsigelser. 

”De fleste af disse ting er i beslutningstagernes hænder,” sagde hun. Det skriver CNN. 

John Scott, head of sustainability risk hos Zurich Insurance Group, som sammen med Marsh McLennan står bag undersøgelsen. understregede ved samme presseevent, at “faktum er, at vi alle er nødt til at skride til handling”.  

World Economic Forum fastholder sit fokus på at forbedre internationalt samarbejde, for at imødegå det stigende antal kriser. Som en anerkendelse af hvor udfordrende internationalt samarbejde er i disse år, vælger foreningen dog også at pege på mulighederne i indsatsen på andre niveauer. 

”Samarbejde kommer under pres i denne fragmenterede verden i konstant forandring. Men der er stadig vigtige handlingsmuligheder lokalt og international, individuelt eller i samarbejde, som kan reducere impacten af de globale risici betydeligt. Lokale strategier for investeringer og regulering er vigtige, og selvom den enkelte borger, virksomhed eller lands indsats kan synes ubetydelig, så er det en kritisk masse i den slags handlinger, som kan flytte noget i forhold til at reducere de globale risici,” skriver World Economic Forum således i præsentationen af risikoundersøgelsen på sin hjemmeside. 

Vil gamle chefer og den private sektor forsinke nødvendig udvikling?

En ny tendens har vist sig i årets undersøgelse: Der er tydelige forskelle mellem yngre og ældres vurdering af naturkrisen. Det samme gælder mellem den private sektor og civilsamfund/offentlig sektor. 

Forskellen handler om tid. Yngre deltagere og deltagere fra civilsamfund og den offentlige sektor vurderer at risici som biodiversitet og kritiske forandringer i det globale økosystem også på to-års sigt får stor betydning. Ældre undersøgelsesdeltagere og den private sektor mener at disse risici først rigtig betyder noget om 10 år. 

World Economic Forum peger på, at det kan give en øget risiko for at nøgleindsatser i forhold til bekæmpelse af klima- og naturkrisen bliver sat i gang for sent. 

”… man kan … være lidt bekymret for, om de mennesker, som træffer beslutningerne i dag, er på det samme niveau i forhold til klimaet, som fremtidens generationer er,” siger Johan Koop til Finans. Han er nordisk chef i Marsh McLennan.

Virksomheder skal også holde fast i fakta

Nyhedsvinklen på 2024 risikorapporten fra WEF har for de fleste mediers vedkommende dog været placeringen af mis- og desinformation – dvs. både fejl og forkerte oplysninger og bevidst manipulation – som den største globale risiko i de kommende to år, med et spring frem på 15 pladser i forhold til sidste års undersøgelse.  

Det afspejler først og fremmest en mere tumultarisk global situation og behovet for stor forandring. Det intensiverer kampen om historien og sandheden. Det spiller også ind i vurderingen, at opgørelser viser, at 2024 bliver det største valgår nogensinde, hvor over halvdelen af verdens befolkning kan deltage i en valghandling. 

“En ustabil global orden karakteriseret af polariserende narrative og usikkerhed, de stadig større konsekvenser af ekstremt vejr, koblet med økonomisk usikkerhed får risici til at accelerere – heriblandt og mis- og desinformation. ”Verdens ledere må samles om at tackle kortsigtede kriser og lægge grunden for en mere resilient, bæredygtig og inkluderende fremtid,” siger Saadia Zahidi i en pressemeddelelse. 

Finans har spurgt Johan Koop, hvad det aktuelle fokus på mis- og desinformation kan betyde for virksomheder. 

”Virksomhederne er nødt til at være opmærksomme på, at de ikke selv bidrager til det. De skal være sig deres ansvar bevidst, og det øger kravene til ens integritet og måden, man agerer på. Det betyder også, at der er en stor upside, fordi man pludselig betyder mere i samfundet, hvis man gør det rigtigt og godt,« siger Johan Koop, og fremhæver at det bl.a. stiller større krav til virksomhedernes ESG-rapportering.

Foto: World Economic Forum

Foto: World Economic Forum

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Supply chain planlægning i en usikker verden

Det er bestemt ikke blevet kedeligere at arbejde i forsyningskæden de sidste tre år. Covid-19 førte til kaos i de globale forsyningskæder. På toppen af dette kommer krige, klimakrise, biodiversitetskrise, geopolitiske spændinger og så videre. Det ser ud til, at den nye normal er, at forsyningskæderne opererer under stigende grad af usikkerhed.

Hvordan påvirker det planlægningen i forsyningskæden, og hvilke muligheder og barrierer står virksomhederne overfor?

Relateret indhold

Øget fokus på ESG kalder på nye leverandører

01.05.2024SCM.dk

01.05.2024SCM.dk

Danmark tjener milliarder på udenlandsk arbejdskraft

25.04.2024SCM.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024SCM.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

19.04.2024SCM.dk

4 dages arbejdsuge understøtter medarbejdertrivsel

19.04.2024SCM.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle