Metal restprodukt bliver til pulver til 3D-print

Nyt projekt viser, at genanvendt titaniumskrot kan erstatte jomfruelige råvarer og mindske CO2-udledningen betydeligt.

Titaniumspåner - et restprodukt fra metalindustrien - kan nu genanvendes til produktion af titaniumspulver til 3D-print. Foto: Teknologisk Institut

08.03.2024

SCM.dk

Efter tre års forskning og udvikling kan det Eureka-støttede projekt VARETIT nu præsentere lovende resultater. Projektets formål har været at undersøge potentialet i at genanvende titaniumspåner - et restprodukt fra metalindustrien - til produktion af titaniumspulver, der kan bruges til 3D-print.

 ”Projektet har demonstreret, at vi kan omdanne affald til et værdifuldt råmateriale. Dette åbner nye døre for cirkulære og energibesparende produktionsmetoder inden for metalindustrien”, siger sektionsleder Anders Bæk Hjermitslev fra Teknologisk Institut.

Forskellen mellem miljøbelastningen i traditionel fremstilling og VARETIT’s fremgangsmåde er til at få øje på. VARETIT-metoden bruger nemlig kun 23 procent af energien og 16 procent af CO2-emssionerne, som kræves til en traditionel fremstilling.

”Vi ser en betydelig besparelse både i forhold til energi og klimaaftryk”, siger Anders Bæk Hjermitslev og tilføjer, ”VARETIT-projektet har fokuseret på at producere pulver i en lille skala, og at en større produktion måske vil give andre resultater”.

Mens genbrugspulveret kan benyttes til en bred vifte af applikationer, er kvaliteten dog ikke lige så høj som traditionelt fremstillet titaniumspulver.

”Vi vidste, at vi ikke ville kunne bruge det i medicinske applikationer eller flykomponenter, men den kvalitet, som vi kan printe i med genbrugspulveret, har vist sig at være tilstrækkelig til at imødekomme behovet for mange applikationer”.

”Vi har vist, at konceptet virker. Nu skal vi se på, hvordan vi kan gøre det til et produkt, man accepterer i industrien”, siger Anders Bæk Hjermitslev.

Det indebærer blandt andet opskalering af pulverproduktionen fra to kilo til over 100 kg.

”Derudover skal selve pulverkvaliteten og 3D-printprocessen optimeres yderligere, før industrien for alvor vil tage det nye genbrugspulver til sig”.

Læs også: Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

Selvom der fortsat er potentiale for forbedringer, har VARETIT-projektet med sine lovende resultater vist vejen mod en mere bæredygtig metalproduktion.

”Vi er begejstrede for resultaterne og vil nu forsøge at sammensætte et nyt konsortium for at søge støtte til et opfølgende projekt. Dette skal bringe genbrugspulveret tættere på at blive en integreret del af mainstreamproduktionen”, siger Anders Bæk Hjermitslev.

VARETIT-projektet blev gennemført i perioden 1. juni 2021 til 30. november 2023. Projektet var et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Euler3D, Bühler-Meincke, Ionics, CRM Group, Revatech og Granutools.

Kilde: Teknologisk Institut

/ PiB

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

16.10.2024SCM.dk

Nyt EU-projektet skal fremme remanufacturing

14.10.2024Kardex Danmark

Sponseret

Danfoss øger effektiviteten med Kardex automatisering og robotteknologi

14.10.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi købte den første robot, før vi havde et job til den”

10.10.2024SCM.dk

Investeringsprogram reducerer leveringstider for europæisk-byggede maskiner

09.10.2024SCANLOX ApS

Sponseret

SCANLOX vinder "Årets Projekt"

08.10.2024SCM.dk

FoodTech’s styrke er de personlige møder

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online