Mens ufaglærte kæmper om jobs, skriger virksomheder på faglært arbejdskraft
Selvom 2020 bød på en krise uden lige, har ikke alle brancher været lige hårdt ramt. Og i takt med genåbningen kan dansk økonomi opleve et decideret genåbningsboom – hvis altså ikke vores mangel på arbejdskraft spænder ben for boomet.
20,6 procent af rekrutteringsforsøg var forgæves mellem oktober 2020 og marts 2021. Det viser en ny rekrutteringssurvey fra Styrelsen for Arbejdskraft og Rekruttering, STAR. Tallet er oppe fra 19,5 procent i december måned og fortæller, at vi er tilbage til samme niveau som før krisen, når det gælder mangel på arbejdskraft.
”Jeg synes, at det er alvorligt, at virksomhederne har så svært ved at finde de rigtige medarbejdere. Vi er tilbage til niveauet fra før corona. Det risikerer at sætte det kommende opsving over styr. Det vil være skidt for erhvervslivet og samfundet generelt”, udtaler adm. direktør i DA, Jacob Holbraad til Berlingske.
Hvor er de uopfordrede ansøgninger?
Udviklingen mærker man allerede hos Give Steel – også selvom virksomheden normalt ikke er de første til at blive ramt, når der mangler arbejdskraft. Antallet af uopfordrede ansøgninger er nemlig et af de laveste, som Give Steel har set.
”Vi skal nok få vores medarbejdere, og det kan godt være, at Danmark kan klare sig igennem frem til sommer, men sker der ikke noget politisk, løber vi ind i en gigantisk overophedning, når vi ser et år frem”, siger Torben Larsen, der er adm. direktør i Give Steel.
Læs også: Jobportal kommer danske vognmænd til undsætning
Han peger blandt andet på håndværkerfradraget, som en årsag til overophedningen. Byggebranchen har nemlig - som en af få - ikke haft stor nedgang på grund af corona. Det viser sig også i branchen forgæves rekrutteringsrate, som lå på 36 procent hen over efteråret.
Selvom flere formåede at besætte stillingen med en ny kollega, som dog ikke havde alle de ønskede kvalifikationer, er det også i byggebranchen, at stillingen oftest bare ikke bliver besat.
Aktivering, udlændige og uddannelse
Udover et håndværkerfradrag, der sætter skub i efterspørgslen på byggeri og renovation, ser eksperter også andre årsager til det store rekrutteringsbesvær.
Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Erik Bjørsted mener, at der er tale om, at vi skal have genstartede motorerne efter aktiveringsindsatsen for ledige blev sat i dvale under nedlukningen. Derudover har restriktionerne også mindsket mulighederne for at få udenlandsk arbejdskraft til landet – en udvikling, som allerede nu vender i takt med genåbning.
To benspænd, der dog ikke bliver løst i kraft af genåbningen, er det tab af arbejdskraft som regeringens ”Arne-pension” kommer til at koste, samt at få de unge igennem uddannelsessystemet.
Læs også: Aktive investeringer hjælper virksomheder under corona
”Det er simpelthen så frustrerende, at den nu er gal igen med mangel på arbejdskraft i industrien. Årsagen er helt enkelt, at der ikke bliver uddannet nok faglærte. Nu går den altså ikke længere”, siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal. Han tror ikke, at problemerne kan løses uden politisk hjælp.
”Virksomhederne skal tage flere lærlinge, og fra politisk hold må der tages initiativer, der kan styrke erhvervsuddannelserne. Det er begrædeligt, at vi allerede nu står foran denne type problemer igen”, afslutter han.
Kilde: Berlingske
- KCP