Med nyt projekt skal SMV’er gentænke forretningen efter corona

Skræddersyede virksomhedsforløb skal styrke SMV’ers kompetencer i at fremtidssikre, udvikle og gentænke deres forretningsmodeller i et nyt forskningsprojekt ved Center for Små og Mellemstore Virksomheder ved Aarhus Universitet. Projektet støttes af Industriens Fond.

Professor Mette Neville leder forskningsprojektet, der skal udvikle værktøjer, som kan øge SMV’ernes konkurrenceevne og vækst. Foto: AU. .

20.05.2021

SCM.dk

”Virksomhederne skal tilpasse sig en ny verden, hvor eksisterende forretningsmodeller måske kommer til kort, og hvor nytænkning er påkrævet for at bevare konkurrenceevnen. Det kræver, at virksomhederne bliver bedre til at identificere, kvalificere og implementere nye idéer,” siger Thomas Hofman-Bang, direktør i Industriens Fond, der støtter et nyt initiativ for SMV’er fra Aarhus Universitet som led i fondens særlige coronaindsats. 

Projektet, som hedder Gentænk NU, vil indsamle viden og erfaringer fra 150 virksomheder via en række virtuelle kompetenceforløb og kortlægge SMV’ernes udfordringer og adfærd. På den baggrund vil man udvikle innovationskompetencer til virksomhederne, så de får redskaber til at fastholde deres konkurrenceevne og vækstmuligheder, og samtidig tilbyde hjælp fra relevante eksperter til test af nye initiativer og forretningsgange.

Læs også: SMVere får hjælp til at udnytte guldgrube af data

Center for Små og Mellemstore Virksomheder ved Aarhus Universitet har taget initiativ til projektet efter COVID-19-pandemien indtraf i 2020, og små og mellemstore virksomheder pludseligt måtte omstille deres forretninger til nye markedsvilkår, hvor ukendte adfærdsmønstre og nye teknologier gjorde sit indtog. 

”SMV’er kommer let til at fokusere på effektivisering, når en krise rammer, men verden er altid under forandring. Derfor er det vigtigt, at SMV'erne også arbejder med at fremtidssikre deres forretning, så de er forberedte på udfordringer som f.eks. COVID-19, den grønne omstilling og en eksponentiel udvikling af de digitale teknologier,” forklarer professor Mette Neville ved Center for Små og Mellemstore Virksomheder, som leder projektet.

Til gavn for alle

De virtuelle virksomhedsforløb kommer til at have fokus på at identificere, kvalificere, prioritere, validere og eksekvere optimerings- og udviklingspotentialer, for eksempel gennem anvendelse af nye digitale teknologier, data, e-handel, automatisering eller grøn omstilling.

Samtidig vil der under projektet blive udviklet og anvendt helt nye virtuelle sprintforløb, tests og værktøjer, som skal sikre høj fleksibilitet, og som kan nedbringe den strategiske usikkerhed ved prioritering af forskellige nye initiativer i virksomheden.

Læs også: SMV’er skal holde trit, når det gælder digitalisering

Den nye viden, som projektet kommer til at generere, vil efterfølgende blive stillet til rådighed for hele landets SMV’er. Ligeledes vil projektets forskningsresultater kunne anvendes i politiske og erhvervsfremmende indsatser, og den nye viden vil have potentiale til at fremme initiativer, der kan styrke den generelle konkurrenceevne i dansk erhvervsliv. 

Der er stadig åbent for tilmelding til kompetenceforløbene, hvis man som virksomhed ønsker at blive en del af Gentænk NU.

- KCP

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001: Webinar netværk

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering

23.10.2024SCM.dk

COP16: Redning af biodiversiteten for vores egen skyld

22.10.2024Zetes

Sponseret

Zetes investerer i Robotize, en virksomhed specialiseret i autonome mobile robotter

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Introduktion til Livscyklusvurdering (LCA)

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online