01.05.2019  |  Branchenyt

Landsdækkende verdensmålsturné med grøn transport i centrum

Hen over de næste måneder ruller turnéen ’Danmark for Målene’ ud i 48 kommuner for at øge kendskabet til FN’s Verdensmål blandt danskerne. Her er et af de helt store fokuspunkter bæredygtig transport. Finansministeren glæder sig over initiativet.

Hvad betyder FN’s Verdensmål for den almindelige danskers hverdag, og hvordan kan ændringer i vores daglige vaner og rutiner bidrage til at indfri målene? Det sætter den landsdækkende turné ’Danmark for Målene’ fokus på de næste måneder med events over hele landet.

Læs også: Volkswagen præsenterer nye løsninger for bæredygtig transport

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Kampagnen er et virkelig godt initiativ, som jeg glæder mig til at følge. Det er helt afgørende, at flere danskere lærer om verdensmålene og gerne med emner som cykling og sundhed, som gør de 17 mål konkrete i dagligdagen. For verdensmålene er en god vej til at koble mange danskeres handlinger i hverdagen til en international dagsorden for eksempel med mere fokus på madspild”, siger finansminister Kristian Jensen (V).

Fokus på bæredygtigt transport
Blandt de emner, der har berøring med flere af målene, er grøn transport. Derfor kan man til de forskellige events møde køretøjsproducenten Iveco, der også sponsorerer kampagnen, til en snak om, hvordan man med nutidens teknologi kan omstille transportsektoren til at reducere udledninger.

”I EU har man i forlængelse af verdensmålene fastsat reduktionsmål, der skal opfyldes senest i 2030, både når det gælder personbiler, varebiler og de tungere køretøjer. Men hvordan når vi i mål? Det gør vi blandt andet ved at omstille transportsektoren fra benzin og diesel til el og biogas”, siger Nordic Sustainability Manager, Morten Iversen, fra Iveco.

Virksomheden fremviser varebilen ’Iveco Daily Natural Power’, som blev kåret til Årets Varebil i 2018 og International Van of the Year i Europa samme år. Den er udstyret med 8-trins Hi-Matic-automatgearkasse og er markedets første varebil, der køre på biogas.

Biogas er bedst til tunge køretøjer
El er det mest fornuftige alternativ til benzin og diesel for personbilernes vedkommende, men det ser anderledes ud i de højere vægtklasser, forklarer Morten Iversen. Biogas som drivmiddel er den billigste og mest effektive måde at indfri CO2-reduktionsmålene på, når det gælder den tunge transport, viser flere ekspertanalyser gennem de senere år.

”Biogas fremstillet af husdyrgødning gavner både natur og landbrug, samtidig med at biogassen fortrænger de fossile brændsler. Det betyder, at vi i det samlede regnskab kan fjerne næsten to dieselkøretøjer for hvert eneste biogaskøretøj, der sendes ud på vejene”, siger han.

De seneste tal fra EU-direktivet fra december 2018, at kulstofudledningen i det grønne regnskab kan reduceres med 179 procent ved at skifte fra diesel til biogas.

Halvering af støjgener fra transport
Det er imidlertid ikke kun CO2-regnskabet, naturen og den grønne omstilling, der vil have gavn af, at der i langt højere grad bliver kørt på el og biogas frem for benzin og diesel. Også lydmiljøet i byerne bliver forbedret med de alternative drivmidler, hvilket er til gavn for sundheden, der er endnu et af fokuspunkterne fra FN’s Verdensmål.

”Motorstøjen fra biogas opleves som halveret i forhold til diesel, når vi konkret kigger på Iveco Daily Natural Power. Dermed vil en omstilling af transporten bidrage til flere af de opsatte mål, og vi håber derfor, at ”Danmark for Målene” får succes med at skubbe til udviklingen”, forklarer Morten Iversen.

Læs også: Tyske priser for bæredygtig transport til bl.a. Scania og Dachser

Kampagnen ’Danmark for Målene’ løber fra starten af maj til slutningen af september 2019.

- SDN

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere