Kvinder oplever, at mænd har bedre muligheder for at blive ledere

Vejen til et lederjob opleves forskelligt. Kvindelige ledere peger på, at mænd har bedre muligheder for at blive ledere og topledere. Det svarer størstedelen af kvindelige ledere i en ny undersøgelse fra Lederne.

”Det er tankevækkende, at oplevelserne af muligheder er så forskellige. Og det understreger, at der er tale om et samfundsproblem, vi bliver nødt til at løse i fællesskab", fortæller Bodil Nordestgaard Ismiris. Foto: Lederne.

08.03.2024

SCM.dk

Vi er stadig langt fra fuld ligestilling på ledelsesgangene i Danmark. Og når danske ledere bliver spurgt, svarer de meget forskelligt på, hvordan de opfatter deres muligheder for at blive ledere. Over halvdelen af de kvindelige ledere svarer i en ny spørgeundersøgelse, at de generelt har en opfattelse af, at mænd har bedre muligheder for at blive ledere end kvinder.

En opfattelse, som de mandlige ledere ikke deler. Blandt de mandlige ledere er det kun halvt så stor en andel, der mener, at vejen til ledelse er lettere for mænd. Og når det gælder mulighederne for at blive topleder, er tendensen endnu tydeligere – her mener næsten 75 procent af kvinderne, at mændene har bedre muligheder.

Over 1.000 danske ledere har svaret på undersøgelsen fra Lederne. Foto: Lederne.

”Det er tankevækkende, at oplevelserne af muligheder er så forskellige. Og det understreger, at der er tale om et samfundsproblem, vi bliver nødt til at løse i fællesskab. Der er i dén grad stadig noget at arbejde for,” siger administrerende direktør hos Lederne, Bodil Nordestgaard Ismiris.

Hun uddyber, at selvom langt de fleste ledere på landets arbejdspladser ønsker at give mænd og kvinder samme mulighed for at blive ledere, så er virkeligheden, at der stadig er flest mænd på ledelseskontorerne. Faktisk er det i det private erhvervsliv kun knap hver fjerde leder, som er kvinde, selvom en tredjedel af alle medarbejdere er kvinder. Til gengæld ved vi fra tidligere undersøgelser, at mænd og kvinder har lige store ambitioner om at få en lederkarriere. 

”Jeg tror, at en del af forklaringen skal findes i de ubevidste bias. Hos kvinderne kan de ubevidste bias føre til den opfattelse, at ledelse primært er for mænd. Det kan få kvinderne til at holde sig tilbage. Og hvis de mandlige ledere – som der er flest af – ikke ser skævhederne, kan der være stor sandsynlighed for, at de heller ikke er bevidste om at rette op på dem,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Hun peger også på den meget skæve fordeling af barselsorlov, som i dag er den væsentligste karrierestopper for kvinder. Og den barriere skal vi til livs, mener hun:

“Godt nok har vi fået nye barselsregler, som øremærker 11 uger til fædre, men det er stadig kvinderne, der tager størstedelen af de ikke-øremærkede uger. Vi ved ellers fra de andre nordiske lande, at øremærket barsel virker – og at fædrene med tiden tager de uger, der er øremærket dem. Samtidig ved vi, at de lande har flere kvinder i ledelse. Derfor er vi nødt til at tage en diskussion om, hvorvidt den nuværende øremærkning rækker i forhold til kvinders karriereudvikling,” siger hun.

/pbh

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kan ældre ERP hæmme vækst?

PlanEven

Sponseret

Optimering af indkøbsprocesser med ordreportal

Relateret indhold

30.10.2024SCM.dk

Et nyt samarbejde løser et logistisk mareridt for transportvirksomhed

30.10.2024SCM.dk

Produktionsvirksomheder kan se frem til bedre vilkår med mindre bureaukrati

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

ISO 14001: Webinar netværk

24.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering

23.10.2024SCM.dk

COP16: Redning af biodiversiteten for vores egen skyld

22.10.2024Zetes

Sponseret

Zetes investerer i Robotize, en virksomhed specialiseret i autonome mobile robotter

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Introduktion til Livscyklusvurdering (LCA)

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Roima Intelligence
Seminar
LOGIA WMS Roadshow - opnå bedre resultater på dit lager

Deltag og få indblik i, hvad dit lager kan opnå med WMS. Eksperter og WMS-brugere vil give dig konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med lageroptimering ✅

Dato

31.10.2024

Tid

12:30

Sted

Scandic Aarhus Vest Rytoften 3, 8210, Aarhus V

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

31.10.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

På kurset Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet, som også er et diplommodul, lærer du om planlægning, opbygning og drift af jernbaner. Kurset omfatter blandt andet simulering, procesanalyse og driftsanalyse angående både passager- og godstrafik.

Dato

01.11.2024

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Digitale forretningsstrategier og -modeller

Vil du have bedre forståelse for digital transformation og digitale strategier? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at vurdere og definere digitale forretningsstrategier, der skaber værdi for din virksomhed.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Nye krav til bek. 761/2024 om energisyn og klimasyn

Energistyrelsen udsendte den 1. juli 2024 den nye Bekendtgørelse 761/2024 om obligatoriske energiledelsessystemer og energi og klimasyn i visse virksomheder.

Dato

06.11.2024

Sted

Online