06.06.2018  |  Branchenyt

Kvinder i supply chain tjener markant mindre end mænd

Der kommer flere kvinder ind i supply chain-industrien, men de tjener betydeligt mindre end deres mandlige kolleger, selvom udviklingen går den rigtige vej. Forskellen er størst i ledelseslagene, som mest består af mænd.

Supply chain-sektoren har i mange år været domineret af mænd, men det billede er ved at ændre sig i takt med at flere kvinder vælger uddannelser rettet mod industrien, og siden bevæger sig ud i virksomhederne og op gennem organisationerne.

Læs også: Flere kvinder tager lastbilkørekort

Når det kommer til lønnen er billedet derimod stadig skævt, skriver Wall Street Journal (WSJ). Ifølge en undersøgelse fra Institute for Supply Management (ISM) tjente mændene i den amerikanske del af sektoren i gennemsnit 29 procent mere end kvinderne i 2017.

På ledelsesniveau, hvor der desuden generelt er færre kvinder, er gabet endnu større. Mænd med mellem 15 og 19 års erfaring tjente således 48 procent mere end deres kvindelige kolleger på samme niveau. Omvendt er forskellen minimal i entry level-stillingerne. Mænd med under fem års erfaring fik ifølge ISM’s undersøgelse kun to procent mere i lønposen end kvinderne sidste år.

Selvom udviklingen går den rigtige vej – den gennemsnitlige difference var på 31 procent i 2016 – så er der altså stadig udfordringer for branchen, ikke kun i kroner og ører, men også muligheder i bredere forstand.

”Kvinder har ikke gjort i nærheden af de fremskridt, industrien gerne vil tro, vi har. Vi ved alle sammen, at der er et glasloft”, siger Cory Ann Holst, der er dataansvarlig i erhvervsservicedivisionen af fødevaregiganten Mondelez International, til WSJ.

Hun bliver bakket op af (den mandlige) topchef for supply chain-organisationen Apics, hvis seneste lønanalyse af branchen også viser markante forskelle. CEO Abe Eshkenazi peger på de kulturelle barrierer, der også ligger til grund for den manglende ligestilling.

”Kvinder arbejder på samme niveau som mænd med de samme jobtitler og forventninger, men de får ofte ikke de samme muligheder for at fremme deres karrierer som mænd. Der er en kløft for kvinder i ledelse”, siger han til WSJ.

Sektor ændrer sig til kvinders fordel
Lønundersøgelserne kommer ifølge WSJ på et tidspunkt, hvor mange job i supply chain-sektoren generelt er ved at ændre sig, fra at være meget driftsfokuserede til at omfatte mere finansiel planlægning, dataanalyse og IT-arbejde. Samtidig er det generelle lønniveau på vej op, og det er til kvindernes fordel, mener professor.

”Industrien passer efterhånden bedre og bedre til kvinder. Det indebærer at identificere muligheder, tænke strategisk og arbejde sammen på tværs”, siger professor i supply chain management og executive director for Supply Chain Resource Cooperative ved North Carolina State Universitys Poole College of Management, Robert Handfield, til WSJ.

Læs også: Stigende kompleksitet og usikkerhed kræver efteruddannelse i SCM

Han peger på, at kvinder nu udgør omkring 40 procent af skolens MBA-kandidater med fokus på supply chain, sammenlignet med 35 procent sidste år.

-AK

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere