Kortere uddannelser bekymrer Ingeniørforening
Planerne om at forkorte næsten hver tredje kandidatuddannelse på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser med et år, mødes med skepsis fra Ingeniørforeningen, IDA.
Udspillet ”Danmark kan mere III” fra regeringen, som lægger op til at forkorte en lang række kandidatuddannelser på landets universiteter med et år, bliver modtaget med både skepsis og undren i Ingeniørforeningen, IDA.
Formand Laura Klitgaard frygter, at regeringens planer om at flere skal tage en etårig kandidatuddannelse, slet ikke er i trit med virkeligheden, og kan true Danmarks vækstmotor.
Læs også: Manglen på arbejdskraft i industrien når nye højder
”Det er noget af en omvæltning af vores uddannelsessystem, der bliver lagt op til. På ingeniørområdet har vi i årevis haft et velfungerende arbejdsmarked for diplomingeniører med en bachelorgrad og civilingeniører med en kandidatgrad. Der er stor efterspørgsel på begge grupper, så langt øjet rækker, og en hel del civilingeniører ansættes i store virksomheder, som endda mener, at en toårig kandidatgrad knap nok dækker deres behov. Derfor skal man træde ekstremt varsomt, hvis vitale dele af dansk erhvervsliv slet ikke har en efterspørgsel på etårige kandidater”, siger hun.
Kandidatmangel i 2030
En ”mismatch-analyse” udarbejdet af IRIS Group og HBS Economics for Ingeniørforeningen, IDA, viser, at Danmark allerede i 2030 vil mangle 13.000 uddannede kandidater indenfor områderne ingeniør, teknik og it. Hertil kommer en mangel på 7.000 personer med en mellemlang teknik- eller it-uddannelse.
”Derfor kan det virke en anelse overilet, når regeringen lægger op til, at næsten hver tredje kandidat på tekniske og naturvidenskabelige uddannelser skal laves om til en etårig kandidat. Vi skal huske på, at vi er et vidensamfund, og at det netop er viden som vores virksomheder og samfund lever af. Der skal derfor en være en noget mere grundig dialog med virksomhederne om, hvorvidt der er et jobmarked for etårige kandidater eller ej, inden man ryster posen så voldsomt”, siger hun.
Laura Klitgaard understreger, at det nødvendigvis ikke er mejslet i sten, at der ikke må ske ændringer af vores uddannelsessystem, men advarer samtidig om, at vi ikke må gå på kompromis med kvaliteten af vores uddannelser.
”Vi skal huske på, at vores konkurrenceevne bygger på, at vi er dygtige og innovative. Der er andre lande i verden, der eksempelvis udklækker langt flere ingeniører, end vi gør herhjemme. Men vi uddanner altså vores, så de placerer sig på øverste hylde. Den kvalitet, skal man ikke gamble med, ved at forkorte kandidatuddannelserne med et år”, siger hun.
- PiB