Klimakrisen forværrer kvinders vilkår

UN Women fastslår, at klimakrisen ikke er kønsneutral. Kvinder bliver forholdsmæssigt hårdere ramt af klimaforandringer.

"Nye krav om mere bæredygtighed i forsyningskæden er ikke nødvendigvis lette at implementere, men gevinsten er intet mindre end livsforandrende – det gælder særligt for de mennesker, der er mest udsatte for klimaforandringerne, nemlig kvinder og børn”, skriver Melanie Salter. Foto: 123rf.com.

12.03.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Det er årstid for supply chain prognoser. Det vrimler med forudsigelser for, hvordan det vil gå for SCM i 2024 fra kilder som Forbes, KPMG, McKinsey, BAIN & Co., McKinsey og så videre. Bæredygtighed og ESG optræder som en af de største tendenser i prognoserne.

”Det er hjertevarmende at se, hvor stor en rolle og anerkendelse vi som supply chain disciplin får tildelt i arbejdet med at forebygge klimakrisen – særlig når man betænker, at forsyningskæderne for otte industrier er ansvarlige for mere end 50 procent af den globale udledning”, skriver Melanie Salter i nyhedsbrevet Supply Chain 50/50. Hun er Director of Supply Chain Research hos “boom! Global Network”. Hun supplerer:

“En meget stor del af vores arbejde handler om at bygge resiliens ind i forsyningskæderne med det formål at dæmme op for klimatruslen. Det giver derfor rigtig god mening faktisk at være en del af løsningen” - altså at bidrage til en bæredygtigt ansvarlig verden og ikke kun skabe resiliens.

Kvinder bliver ramt først og hårdest
Organisationen ”boom! Global Network” har normalt fokus på diversitet og DE&I (diversity, equity and inclusion, red.) og forsyningskæder, så hvorfor stiller Melanie Salter så skarpt på bæredygtighed? 

Kvinder bliver forholdsmæssigt hårdere ramt af klimaforandringer, og det gælder særligt, hvis vi ser nærmere på de særligt marginaliserede kvindegrupper som ældre, LGBTQ og handicappede kvinder

Melanie Salter

Det gør hun, fordi bæredygtighed og diversitet, ligestilling mellem køn samt inklusion hænger tæt sammen: ”UN Women fastslår, at klimakrisen ikke er kønsneutral. Kvinder bliver forholdsmæssigt hårdere ramt af klimaforandringer, og det gælder særligt, hvis vi ser nærmere på de særligt marginaliserede kvindegrupper som ældre, LGBTQ og handicappede kvinder”.

Læs også: Krav til bæredygtighedsrapportering stiger

Melanie Salter refererer til negative følgeeffekter som:

  • Tørke: I nogle dele af verden har kvinder det tungeste ansvar for vand. Mad og brændstof. Når disse ressourcer bliver en mangelvare, betyder det ofte, at unge piger bliver taget ud af skolen for at hjælpe deres mødre og bedstemødre.
  • Konflikt: Klimakrisen forværrer sociale, politiske og økonomiske spændinger og fører til konflikt. Konflikter øger mængden af kønsbaseret vold såsom seksuelle overgreb, menneskesmugling med prostitution som mål, børnevielser og andre former for vold.
  • Katastrofer: Kvinder har lavere sandsynlighed for at overleve en katastrofe og har større sandsynlighed for at blive kvæstet på grund af kønsuligheder som for eksempel adgang til informationer og mobilitet. Når den værste katastrofe er drevet over, skaber de samme uligheder dårligere vilkår for kvinders adgang til nødhjælp og assistance.
  • Moderskab og nyfødte: Katastrofer og klimaforandringer reducerer kvinder og børns adgang til sundhedsvæsenet. Forskning tyder på, at ekstrem varme øger risici for dødfødsler samtidig med, at klimaforandringer øger sygdomme som malaria og denguefeber, der skaber problemer for graviditeter og flere nyfødte med komplikationer.

Gevinsten er bedre livsvilkår
Listen er lang, og den er ikke køn. Melanie Salter mener, der er god grund til at tage ansvaret på sig i arbejdet med at reducere lidelsen hos udsatte kvinder i verdens forsyningskæder. 

Læs også: Kvinder tjener 7 procent mindre end mænd

Her kommer nye reguleringer ind i billedet. Det er for eksempel reguleringer som det nye EU Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), der pålægger virksomheder af en vis størrelse at rapportere om ESG. Den nye COP28 global climate agreement vil også påvirke virksomheder til at genbesøge deres kort- og langsigtede bæredygtighedsmål.

”Disse nye krav om mere bæredygtighed i forsyningskæden er ikke nødvendigvis lette at implementere, men gevinsten er intet mindre end livsforandrende – det gælder særligt for de mennesker, der er mest udsatte for klimaforandringerne, nemlig kvinder og børn”, skriver Melanie Salter.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Denne artikel er del af et tema:

Tema: ESG i forsyningskæden

Det er ikke kedeligt at arbejde med forsyningskæden i disse år. Pandemier, naturkatastrofer, grundstødning i Suezkanalen, angreb på skibstrafik i Det Røde Hav, krige i Ukraine , Gaza og følge Uppsala Conflict Data Program 180 andre steder i verden, prissvingninger og inflation, klimaændringer og opbrud i de globale forsyningskæder præget af re-, near- og friendshoring er eksempler på store megatendenser og hændelser, der udfordrer alle virksomheder og ikke mindst ledere med ansvar for forsyningskæder.

En af de seneste tilføjelser til køen af udfordringer er den grønne omstilling og ESG-agendaen. Den bliver grundlæggende drevet af behov for at drive forretning på ansvarlig vis, så virksomheder tænker hensyn til miljø, klima, sociale forhold og god ledelsesskik med i deres strategi og praksis. ESG er en forkortelse for ’environmental, social og governance’.

Relateret indhold

28.03.2025SCM.dk

Regionernes klimaaftryk daler kraftigt

27.03.2025SCM.dk

Nemmere at klare opgaven med producentansvar

27.03.2025SCM.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

25.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

IATF 16949 Specialist

25.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

Bureau Veritas Denmark er som de første i Danmark akkrediteret af DANAK til NATO-ordningen AQAP 2110

24.03.2025SCM.dk

Opløst verdensorden stiller nye krav til virksomhedernes rolle og ansvar

20.03.2025SCM.dk

Mærsk afviser at fortælle mere om menneskerettigheder i konfliktzoner

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Sted

Nyborg

Slimstock Nordic
Konference
Supply Chain Club 2025

Sidste chance for tilmelding!

Dato

01.04.2025

Tid

09:00

Sted

Comwell Kellers Park, Vejle

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Toyota Material Handling A/S
Messe
Toyota Material Handling deltager på Transportmessen 2025

Mød os på på Transport 2025, som finder sted i Messecenter Herning d. 3-5. april. Få gratis adgang til messen – brug blot koden toyota2025, når du bestiller dine billetter online. Vi glæder os til at byde dig velkommen ved stand M9600.

Dato

03.04.2025

Tid

09:00

Sted

Herning Messecenter

Brother Nordic A/S
Messe
Transport 2025

Skandinaviens førende fagmesse inden for transportbranchen.

Dato

03.04.2025

Tid

09:00

Sted

Messecenter Herning

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams