Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater
Corporate Knights har analyseret tallene i deres store database og har en klar konklusion: Virksomheder med fokus på bæredygtighed klarer sig bedst.
Landmændene protesterer over klima- og miljøkrav, og EU giver indrømmelser med det samme. Den danske regering gør en dårlig nyhed om højere udledninger fra lavbundsjorde til en god nyhed for de danske klimareduktionsmål. Amerikanske stater indfører forskellige sanktioner mod finansvirksomheder med erklærede ESG-ambitioner. Og rygtet i en del internationale medier ville vide, at klimaet blev overskygget af samtaler om krig og kunstig intelligens ved topmødet i Davos 2024.
Men fortvivl ikke, andre eksempler peger i den helt modsatte retning. Det fortæller Corporate Knights, organisationen som hvert år analyserer virksomheder og udgiver listen over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder.
Ud over at producere selve listen bruger Corporate Knights også de indsamlede data fra de mange virksomheder, de analyserer, til at opsamle tendenser. Derfor kan de også sende en artikel på gaden, hvor de proklamerer, at ”…den bæredygtige økonomi (stadig) er ved at tage over”.
Tallene lyver ikke
Det første argument handler om salg. Den gennemsnitlige virksomhed på Corporate Knights’ Global 100-liste fik 51 procent af sin omsætning fra bæredygtige løsninger, mens den gennemsnitlige børsnoterede virksomhed med mere end en milliard dollar i omsætning kun finder 16 procent af sin omsætning fra salg af noget, der indgår i Corporate Knights kategorier for, hvad man kan kalde bæredygtigt.
Næste pointe er relateret til investeringer. Her sender de 100 virksomheder på Global 100-listen 55 procent af deres samlede investeringer (kapitaludgifter, forskning & udvikling og opkøb) i retning af bæredygtighed. For den bredere gruppe virksomheder, Corporate Knights samler data på, var det tal 17 procent.
Den positive udvikling gælder ovenikøbet ikke kun de øverste 100 på den årlige liste. Hos den brede population i Corporate Knights database var væksten i både investeringer og omsætning relateret til bæredygtighed også langt højere end det var tilfældet for investeringer og salg uden bæredygtighedsperspektiv.
Læs også: Aldrig har den strøm, vi bruger, været mere grøn
Virksomhederne på Corporate Knights liste kan også tjene penge, siger de. Kigger man på samlet på virksomhederne, som har figureret på Global 100 siden 2005 har de givet et samlet afkast på 295 procent. Til sammenligning har aktieindekset MSCI ACWI, som dækker virksomheder fra hele verden, kun leveret 278 procent.
Og skulle man frygte den fossile sektors mange milliarder, så har Corporate Knights lavet et andet regnestykke. Sammenlignet med fossilindustrien tjente virksomheder med godkendte Science based targets, syv gange så meget i sidste finansår.
Frygt højst politisk påvirkning
Hvis der er noget at bekymre sig om fra fossil-sektoren, så er det hvor gode og øvede dens aktører er i at påvirke de politiske processer.
”De er eksistentielt motiverede og vanvittigt godt organiseret i deres arbejde med at opstille politiske barrierer, som forsinker den uundgåelige omstilling til en low-carbon økonomi,” skriver Corporate Knights med-stifter Toby Heaps i sit blogindlæg.
Men, for sådan et er der, så kan man i dag også se en række initiativer der trækker i modsat retning og skubber på for at erhvervslivet bredt set efterspørger klimahandling. Som f.eks. de 131 virksomheder i We Mean Business-koalitionen, som kom med en opfordring til at sætte ambitiøse mål under COP28. Eller det danske Global Compact Networks 27 danske virksomheder, som har opfordret til at man holder verdensmålene i live.