IT-chefer nedtoner regelmæssigt cybertrusler

Danske virksomheders øverste ledelse bliver vildledt omkring den reelle sikkerhedshedsrisiko, men det er ikke med IT-chefernes gode vilje. 86 procent føler sig nemlig presset til at nedtone risikoen. Det viser en global undersøgelse om IT-sikkerhed, som 210 danske chefer har deltaget i.

Danske chefer er i højere grad villige til at gå på kompromis med IT-sikkerhed end chefer i andre lande. Samtidig føler flere danske IT-chefer sig presset til at nedtone cybertrusler mod virksomheden. Foto: 123RF.

09.12.2021

SCM.dk

Globalt set er det ”kun” 82 procent af IT-chefer, som føler et pres for at nedtone sikkerhedstruslen mod virksomheden, når de står overfor bestyrelsen. Men i det Danmark ligger tallet over det i forvejen høje tal. Her melder 86 procent af IT-chefer om samme pres.

Det fremlægger cybersikkerhedsvirksomheden Trend Micro, der har fået foretaget en global undersøgelse af virksomhed til IT-sikkerhed gennem det uafhængige analyseinstitut Sapio Research. 5.321 chefer har deltaget på tværs af 26 lande, hvoraf 210 er danske.

Undersøgelsen viser, at mens 63 procent mener, at de jævnligt bliver udsat for pres, er det næsten hver fjerde, der oplever et konstant pres.

”Analysen viser, at størsteparten af IT-chefer i Danmark og resten af verden undlader at fortælle hele sandheden, når de står over for bestyrelsen, fordi de er bange for, at de gentager sig selv eller fremstår alt for negative. Det skaber en ond cirkel, hvor virksomhedens øverste ledelse bliver vildledt omkring den reelle sikkerhedsrisiko,” siger Christian K. Beck, der er Trend Micros danske countrymanager, til Security World Market.

Resultatet er, at den øverste ledelse ikke forstår den IT-sikkerhedsrisiko, som virksomheden står over for fire ud af 10 danske IT-chefer svarer, at det er tilfældet.

Læs også: På trods af investeringer er firmaers tiltro til egen IT-sikkerhed stadig lav

Men selvom emnet er svært at forstå og IT-cheferne måske underinformerer, så svarer over halvdelen også, at de møder manglende vilje blandt virksomhedens top til at prøve at forstå. 37 procent siger, at de mener, at ledelsen ikke prøver at forstå problemet, mens hver fjerde direkte mener, at topledelsen ganske enkelt nægter at forstå problemet.

”Vi er nødt til at ændre den måde, vi taler om IT-sikkerhed på, så virksomhedens øverste ledelse forstår, at IT-sikkerhed er en grundlæggende forretningsmæssig drivkraft i en moderne virksomhed,” fortsætter Christian K. Beck.

IT-folk nedtoner – cheferne nedprioriterer

Ifølge Trend Micros undersøgelse er det dog ikke forståelsen for cybertrusler, som cheferne mangler. I stedet er det viljen til at sætte handling bag ordene.

Hver fjerde danske chef tilslutter sig, at cybersikkerhed er den største trussel af alle i virksomhedens samlede miljø. Samtidig vurderer 59 procent, at den mest omkostningstunge trussel mod virksomheden er et cyberangreb.

Læs også: Hjemmekontorer udfordrer virksomheder på IT-sikkerheden

Men kun syv procent af danske chefer melder, at de aldrig vil gå på kompromis med IT-sikkerheden. Mere end ni ud af ti er altså villige til at sætte andre forretningsmæssige mål som produktivitet, innovation eller kundeoplevelsen før cybersikkerheden.

Ligesom presset på IT-cheferne, ligger viljen til at nedprioritere IT-sikkerheden også højere blandt danske chefer. Undersøgelsens globale gennemsnit ligger nemlig på 90 mod det danske 93 procent.

Et lyspunkt i cybermørket

Selvom danske ledere i dag ikke er særlige villige til at prioritere IT-sikkerheden, viser undersøgelsen, at de med den rette gulerod er mere end villige til at lægge kursen om.

Seks ud af 10 mener, at de vil begynde at tage cybersikkerheden mere alvorligt, hvis deres kunder begynder at kræve mere avancerede sikkerhedscertificeringer af virksomheden, ligesom 55 procent mener, at samme høje krav fra investorer vil sætte skub i IT-fokusset i virksomheden.

57 savner dog ganske enkelt også, at det er nemmere at illustrere og forklare de forretningsmæssige konsekvenser af et cyberangreb over for den øverste ledelse.

- KCP

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online