28.05.2021  |  Innovation

Intelligente og autonome robotter rykker ud i det fri

Teknologisk Institut vil i en ny resultatkontrakt bane vejen for, at intelligente og autonome robotter kan rykke ud fra fabrikkerne og arbejde uden for beskyttede miljøer.

Ifølge prognoser fra International Federation of Robotics (IFR) vil robotmarkederne for blandt andet byggeri og inspektion vokse med op til 400 procent frem mod 2022 – en vækst Danmark kan blive en del af.

Der er dog et lille stykke vej, før robotterne selvstændigt rykker ud i det fri. ”Omgivelserne er desværre ofte en stor barriere, når det kommer til robotløsninger som for eksempel landbrug. Her kan vind, støv, lysforhold og adgangsforhold vanskeliggøre idriftsættelse af robotter, og det stiller nogle nye krav til robotteknologien”, forklarer Aske Bach Lassen, der er projektleder ved Teknologisk Institut.

Derfor vil Teknologisk Institut i en ny resultatkontrakt i samarbejde med industrien udforske potentialet for robotteknologi og udvikle, demonstrere og formidle teknologier, der kan muliggøre brugen af robotteknologi i brancher som landbrug, sundhed og byggeri.

”Der er allerede en del avancerede robotteknologi på markedet, men at flytte robotterne fra fabriksgulvet til det fri kræver brug af meget avanceret teknologi, fordi miljøet, hvor robotten skal bevæge sig og arbejde i, er meget ustruktureret. Her er kunstig intelligens, avancerede planlægningsalgoritmer og computer vision blot nogle af de værktøjer, der kommer i spil - og i nogle tilfælde kræves der endda udvikling af helt nye typer af robotter”, fortæller Aske Bach Lassen i en pressemeddelelse.

Projektet, Intelligente og autonome robotter, skal altså opbygge viden og teknologikomponenter, der kan understøtte de små- og mellemstore virksomheder herunder også startups i udviklingen af nye robotløsninger. På den måde vil det sikre automatiseringen fremadrettet.

Læs også: Covid-19 sætter yderligere skub i investeringer i softwarerobotter

”Netop øget intelligens og autonomi er vigtige teknologiske katalysatorer for fremtidens robotter. Indsatsen vil opbygge infrastruktur - udstyr og kompetence - hos Teknologisk Institut, der kan bidrage til, at Danmark fastholder en stærk, global position inden for robotteknologi. Dette i tæt dialog med og inddragelse af den danske robotindustri”, siger Anne-Lise Høg Lejre, der er direktør for Teknologisk Institut.

Intelligente og autonome robotter, som varer fire år, har fået bevilliget 4.672.000 kroner per år fra Styrelsen for Forskning og Uddannelse.

Som en del af indsatsen vil Teknologisk Institut åbne et nyt laboratorie i Odense, der udelukkende vil kigge nærmere på brugen og udviklingen af intelligente og autonome robotter. Laboratoriet bliver åbnet til ROBOTBRAG 2021 den 26. august. Du kan tilmelde dig her.

Resultatkontrakten Intelligente og autonome robotter er støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Læs mere på bedreinnovation.dk

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere