Innovationen halter i offentlige indkøb

To ud af tre private tilbudsgivere får ikke mulighed for at byde ind med innovative løsninger, når det offentlige køber ind, viser analyse fra Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde.

27.06.2014

SCM.dk

”Udbudskulturen er afgørende for, at de offentlige indkøb sker fleksibelt og effektivt, og at opgaveløsningen løbende kan forbedres i et velfungerende offentlig-privat samarbejde”, siger Mai Buch, formand for Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde. Foto: ROPS. .

Det er grumme mange penge, og derfor er det vigtigt at se på, om omkostningerne kan barberes ned, og man i det hele taget kan få mere ud af det gigantiske beløb.     

Derfor har Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde (ROPS) sat sig for at undersøge udbudskulturens tilstand og konkluderer i en ny analyse, at der er plads til forbedringer, når det gælder om at tænke i nye og smartere løsninger, når der købes ind i det offentlige.   

”Udbudskulturen er afgørende for, at de offentlige indkøb sker fleksibelt og effektivt, og at opgaveløsningen løbende kan forbedres i et velfungerende offentlig-privat samarbejde”, siger Mai Buch, formand for ROPS.  

Tilbudsgivere får ikke lov til at være innovative
I analysen har en række ordregivere og tilbudsgivere bidraget med svar og oplysninger om det seneste udbud, de har gennemført eller afgivet tilbud på.

Hele to ud af tre tilbudsgivere svarer i undersøgelsen, at de stort set ikke eller slet ikke fik mulighed for at byde ind med innovative løsninger.

Det på trods af, at de gerne ville og mente, at de var i stand til at komme med nye, smartere løsninger, hvis udbudsmaterialet havde givet mulighed for det.

Innovation reducerer omkostninger
ROPS vurderer, at innovationsfremmende udbud kan føre til bedre service og reduktion af omkostningerne i den offentlige sektor.

”Det er naturligvis ikke i forbindelse med udbud af alle opgaver, at innovative løsninger er relevante, men analysen viser, at der er potentiale for, i endnu højere grad end det er tilfældet i dag, at inddrage leverandørerne i at tænke i nye og smartere måder at løfte opgaverne på”, siger Mai Buch.

Nyt digitalt værktøj til en god udbudskultur
ROPS har sammen med analysen offentliggjort et nyt værktøj, som anviser veje til en god udbudskultur.

Læs også: Indkøb gemmer kæmpestort innovationspotentiale

Værktøjet har to dele – én rettet mod offentlige ordregivere og én rettet mod private tilbudsgivere og giver gode råd til, hvordan eksempelvis dialog kan gribes an i forbindelse med udbud.

Prøv værktøjet her

- JKK 

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 2

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online