Indkøb i Kina er en modedille

Mange af de indkøb danske og vesteuropæiske virksomheder foretager i Kina og andre lavomkostningslande giver ikke forretningsmæssig mening, hvis man regner ordentlig efter – og der er stor risiko for, at Kina-indkøb går udover innovationen.

Der sker et tab af innovationskraft, når virksomheder anlægger en prisfokuseret global indkøbstilgang, viser tysk-hollandsk forskning. Foto: BMW..

29.11.2013

SCM.dk

”Vores forskning viser, at globalt indkøb ikke skaber flere besparelser end andre typer løftestænger eller projekter”, fortæller professor Holger Schiele, Twente University. Foto: Privat..

Den undersøgelse præsenterede han på konferencen ”2nd Supply Chain Leaders’ Forum” arrangeret af CBS og Tata Consulting Services den 29. august 2013.

Resultatet viser, at 90-95 procent af indkøbene ikke lever op til succeskriterierne målt på en kombination af realiserede besparelser og ”call offs” (manglende leveringer). Undersøgelsen viste også, at jo større kontrakten er, jo større er sandsynligheden for fiasko også. To meget overraskende resultater for de fleste, i høj grad også for de undersøgte virksomheder.

”Det er en undersøgelse, vi har foretaget hvert år igennem en årrække, og resultatet var det samme hvert år. De undersøgte virksomheder var overraskede over resultatet, men det bemærkelsesværdige var, at de ikke reagerede før efter tre til fire års gentagende undersøgelser, der viste samme resultat”, fortæller Holger Schiele og tilføjer:

”Hvorfor fortsætter virksomheder indkøb i Kina år efter år, hvis indkøbene konsekvent ikke lever op til succeskriterierne?”.

Lars Villads Krogh fra ABC Softwork har stor erfaring i at rådgive virksomheder i indkøbsanalyser.

<p>”Hvorfor fortsætter virksomheder indkøb i Kina år efter år, hvis indkøbene konsekvent ikke lever op til succeskriterierne?” </p>

Professor Holger Schiele

”Jeg genkender billedet af, at mange virksomheder køber ind for gigantiske beløb uden at gennemføre analyser og etablere et faktuelt grundlag for indkøbene. Indkøb i Kina kan være en god forretning, hvis der er tale om højfrekvente varer til et modent marked. Men ofte glemmer virksomhederne at foretage en totalomkostningsanalyse af indkøbene og overser derfor, at mange varer indkøbt i Kina reelt er en dyrere løsning end indkøb hos mere lokale leverandører. Transportomkostninger, lav fleksibilitet/lang leveringstid, høj kapitalbinding og høj risiko for afskrivninger på grund af ukurant lager er meget, meget dyrere end, de fleste er opmærksomme på”, fortæller han.

So ein Ding…
Holger Schiele svarede ikke selv direkte på dette spørgsmål på konferencen, men det mere end lå i luften, at for manges vedkommende er indkøb i Kina drevet af modeluner mere end grundige analyser og beregninger. Han viste blandt andet et dias med et billede af en stor flok lemminger, der kaster sig udover en klippekant.

Det simple svar på spørgsmålet er, at ingen havde etableret overblikket og gennemført analyser, der kunne afsløre resultatet. Men det leder jo til det oplagte spørgsmål: Hvorfor dog ikke?

Holger Schiele pegede på, at global sourcing kun er én ud af mange løftestænger, som indkøbsdirektøren kan gøre brug af, ligesom den direkte pris ikke er den eneste parameter, der spiller en rolle for indkøbs forretningsmæssige succes. Han nævner for eksempel: Pooling of demand, optimering af produktprogrammet, procesoptimeringer, optimeringer af leverandørrelation og prisevaluering/-analyse som de væsentligste løftestænger udover global sourcing.

”Vores forskning viser, at globalt indkøb ikke skaber flere besparelser end andre typer løftestænger eller projekter. Global sourcing placerer sig på tredjepladsen over besparelsespotentialer, men der er generelt ikke den store forskel mellem potentialet for de forskellige løftestænger”, fortalte Holger Schiele.

Holger Schieles forskning viser tværtimod, at mange indkøbsprojekter med kinesiske leverandør ender med, at varen enten ikke bliver leveret til tiden eller ikke bliver leveret i tilstrækkelig god kvalitet.

Mange virksomheder glemmer ifølge Lars Villads Krogh at foretage en totalomkostningsanalyse af indkøb i Kina. Foto: Privat..

”Det medfører det, vi kalder ”den grimme tvilling”, nemlig at indkøbsafdelingen må vende sig mod den oprindelige leverandør eller en anden alternativ leverandør og foretage kompenserende indkøb på ufavorable vilkår og derved skaber ekstra følgeomkostninger”.

”De fleste adm. direktør har en salgs- eller økonomibaggrund og har ikke altid en dyb indsigt i indkøbskompleksitet. De har let ved at blive forført af ”Go China-bølgen”, fokusere på enhedsprisen og overse totalomkostningerne, og det kan let forlede en virksomhed til at lægge alle eller for mange af indkøbene til kinesiske leverandører”, fortæller Lars Villads Krogh.

Risiko for tab af innovationskraft
Men den tyske professor er ikke færdig med at problematisere indkøb i Kina endnu. Han påpegede på konferencen, at en lavomkostningsstrategi risikerer at skabe tab af innovationskraft for de købende virksomheder. Han gennemførte i 2012 sammen med forskerkollegaerne Philipp Horn og Bart Vos en undersøgelse, der konkluderede, at ”international sourcing” skabte gennemsnitlige besparelser på 3,31 procent, mens ”produktoptimering” i virksomheder, der ikke gør brug af ”international sourcing”, skabte gennemsnitlige besparelser på 6,95 procent. Det er en forskel på 3,76 procent, som kunne tyde på, at der sker et tab af innovationskraft, når virksomheder anlægger en prisfokuseret global indkøbstilgang.

Relationen er det vigtigste
Holger Schieles undersøgelse af 219 leverandør-køber relationer viser, at der ikke er nogen sammenhæng mellem pris og innovation i leverandørrelationerne. Det mest afgørende for innovationskraften er, om den købende virksomhed har status som ”foretrukken kunde”.

Læs også: Slut med billig arbejdskraft i Kina

”Det ser altså ud til, at relationen i sig selv er vigtigere end leverandørens kompetence eller innovationsniveau. Det er samspillet mellem leverandør og kunde, der skaber innovationen og værdien – og det gælder i særlig grad, hvis eller når der sker forstyrrelser i forsyningskæden”, fortalte han.

Holger Schieles forskning
Læs mere i:

  • ”The ugly twins: Failed low-wage-country sourcing projects and their expensive replacements”; Philipp Horn, Holger Schiele, Welf Werner; Journal of Purchasing & Supply Management, 2013.
  • “Accessing Supplier Innovation By Being Their Preferred Customer”; Holger Schiele; Research Technology Management, 2012.
  • “Supplier Innovativeness And Supplier Pricing: The Role of Preferred Customer Status”; Holger Schiele, Casper Veldman, Lisa Hüttinger; International Journal of Innovation Management, 2011.
  • “Estimating cost-saving potential from international sourcing and other sourcing levers”; Holger Schiele, Philipp Horn, Bart Vos; International Journal of Physical Distribution & Logistics Management, 2011.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

18.02.2025SCM.dk

Forsyningsforstyrrelser er indkøbslederens hovedpine nummer 1

10.02.2025SCM.dk

Virksomheder satser på friend-shoring for at sikre forsyningskæden

30.01.2025SCM.dk

Danmark styrker modstandskraften med nyt resilienscenter

23.01.2025SCM.dk

Globale forsyningskædeforstyrrelser stiger med 38 procent

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online