HP om bæredygtighed: Vores leverandører skal forstå, hvorfor vi gør, som vi gør

Bæredygtighed, miljø, sociale krav og cirkulær økonomi fylder for lidt i forretningsmodeller og udbud, mener elektronikproducenten HP, og det er områder, som virksomheder skal forstå og inddrage, hvis de vil samarbejde den amerikanske gigant.

Blækpatroner er et af de områder, hvor HP gennem længere tid har gjort en indsats for at forbedre genbruget..

31.08.2017

SCM.dk

Som en af verdens største producenter af primært computere og printere, har amerikanske HP et solidt forbrug af diverse råmaterialer, ligesom brugen af selskabets produkter medfører et omfattende ressourceforbrug, ikke mindst af papir og strøm.

Læs også: Rapport: Indkøb er centralt for en bæredygtig fremtid

På den baggrund har virksomheden da også sat sig en række bæredygtige målsætninger for sine produktion og forsyningskæde, der for eksempel skal reducere CO2-udledningen og vandforbruget, og øge andelen af vedvarende energi i driften.

I den forbindelse har man samtidig sat sig for at arbejde indgående med den cirkulære økonomi og anvende principperne til at sætte genanvendelses af råmaterialer i system, således at man kan fastholde deres værdi i langt højere grad end i dag.

Nordic Sustainability Manager for HP, Madeleine Bergrahm, vil helst have leverandørerne til at samarbejde i stedet for at skære dem fra. Foto: HP.

Hvis disse målsætninger skal være realistiske, så skal HP’s mange samarbejdspartnere med ombord, ikke mindst selskabets omkring 700 leverandører. Det fortæller Nordic Sustainability Manager, Madeleine Bergrahm.

“Vi har en Code of Conduct, som alle vores suppliers skal underskrive, og vi stiller de samme krav til alle slags leverandører verden over. Vi satser meget på at uddanne dem løbende; de skal forstå hvorfor vi gør, som vi gør. Det starter med ledelsen i virksomhederne, og efterfølgende bedømmer vi dem ud fra nogle scorecards, og det er helt tydeligt, at de uddannede gør det bedst på alle områder”, forklarer hun.

Har skilt sig af med leverandører
Det handler bl.a. meget om transparens og hvad produkterne indeholder. Som et led i det cirkulære arbejde i retning af renere produkter, er HP, som det første store IT-firma, blevet certificeret af organisationen GreenScreen, der vurderer risici omkring kemikalier, og det kan give udfordringer, hvis en leverandør ikke er indstillet på at aligne med eksempelvis den type principper.

”Vi har prøvet at leverandører ikke vil arbejde med de her ting og ikke tager i mod vores uddannelsestilbud, og det har ført til, at vi har afsluttet samarbejdet. Men vi vil hellere have dem med og dreje dem i vores retning”, siger Madeleine Bergrahm, og tilføjer at man generelt har skåret kraftigt i antallet af leverandører over de sidste fem-seks år.

En faktor, der kan være med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning, er den måde diverse projekter og opgaver bliver præsenteret for de virksomheder, der kunne tænkes at udføre dem. Her er der således en oplagt mulighed for at inddrage de elementer, som man fra HP’s side gerne ser opprioriteret.

HP Danmarks adm. direktør, Thomas Persson, savner bæredygtighed i såvel offentlige som private udbud. Foto: HP.

”Overordnet kunne vi godt tænke os, at der kom mere fokus på bæredygtighed i udbud, både offentlige og private, men her oplever vi, at der mangler lidt, og det er ikke kun i Danmark. Der er en tendens til, at prisen er lidt for meget i centrum og det andet bliver overset. På samme måde bør bæredygtighed og cirkulær økonomi også fylde mere i forretningsmodellerne”, siger adm. direktør for HP Danmark, Thomas Persson.

”Der er for få miljøkrav, og de vægtes for lavt. Og der bør også være flere sociale krav. Endelig oplever vi også i nogle tilfælde en diskrepans mellem hvad en virksomhed siger, og hvad den rent faktisk gør. Så det er på mange fronter, at der skal ske noget, men vi er også kun i begyndelsen af en ny kontaktmodel mellem os og vores leverandører, som skal give os nogle mere præcise handler”, supplerer Madeleine Bergrahm.

Det centrale her er ikke mindst, at man i højere grad er begyndt at sælge produkter som services. Igen er det med den cirkulære tankegang i baghovedet at man eksempelvis hæver barren i forhold til information om et produkts levetid, fx i form af livscyklusanalyser (LCA). Det kræver at ”kunderne tør købe på en anden måde”, som Madeleine Bergrahm formulerer det, ligesom en hvis intern forandring er nødvendig.

Længere ned i forsyningskæden – til gavn for alle
Indsatsen i forsyningskæden er noget HP vil arbejde videre med i de kommende år, forklarer Kirstie McIntyre, der er chef for selskabets Global Sustainability Operations og på den måde leder den operationelle del af koncernens arbejde med cirkulær økonomi.

Kirstie McIntyre, er chef for HPs Global Sustainability Operations og leder den operationelle del af koncernens arbejde med cirkulær økonomi. Foto: HP.

”Vi er stolte af det, vi har opnået indtil videre på recycling-området, og den transparens vi har omkring vores partnere. Nu skal vi så ned til næste niveau i vores supply chain og få endnu flere leverandører og underleverandører med, ligesom vi skal fortsætte dialogen med vores kunder, store som små, så de forstår den kulturelle ændring, der i vores optik skal ske omkring indkøb. Det er vejen til vores overordnede mål om at do more with less”, siger hun.

Læs også: Cirkulært byggeri involverer hele forsyningskæden

Og som Madeleine Bergrahm pointerer: ”Det er jo til gavn for alle. Vi kan hjælpe andre industrier med at blive mere bæredygtige, både vores kunder og leverandører. Og de kan være sikre på, at vi gør det rigtige, etisk, miljømæssigt og socialt”.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

18.02.2025SCM.dk

Forsyningsforstyrrelser er indkøbslederens hovedpine nummer 1

10.02.2025SCM.dk

Virksomheder satser på friend-shoring for at sikre forsyningskæden

30.01.2025SCM.dk

Danmark styrker modstandskraften med nyt resilienscenter

23.01.2025SCM.dk

Globale forsyningskædeforstyrrelser stiger med 38 procent

28.11.2024SCM.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

28.11.2024SCM.dk

Sådan kan ustabilitet i Mellemøsten påvirke dansk forsyningssikkerhed

13.11.2024SCM.dk

Byggebranchen kan blive en global cirkulær frontfigur

29.10.2024SCM.dk

Danske indkøbsledere får ny brancheorganisation

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Webinar om CBAM

Gratis webinar om CBAM, hvor du får et generelt indblik i CBAM-reglerne, praktiske erfaringer og kommende krav.

Dato

27.02.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - hybrid

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

28.02.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 9001 diplomkursus i kvalitetsledelse - 2 dage

På dette to-dages ISO 9001 kursus præsenteres du for indholdet i ISO 9001 standarden. Samtidig lærer du, hvordan de enkelte krav til kvalitetsledelse bør efterleves i praksis. Kurset i ISO 9001 tager dig igennem de forskellige faser ved implementering af et ledelsessystem for kvalitet.

Dato

04.03.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 2 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Bredana Axcite A/S
Webinar
Præcise Forecast med ny Microsoft løsning

Den nye app byder på best-in-class Forecasting algoritmer og modeller, enestående brugeroplevelse, intelligente rapporter og analyser

Dato

04.03.2025

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

In an era of increasing cyber threats, regulatory frameworks like the NIS2 Directive and the Cyber Resilience Act (CRA) are shaping the future of cybersecurity across Europe. While NIS2 enforces stricter cybersecurity obligations for suppliers and organizations, CRA complements it by embedding security into digital products from the ground up.

Dato

06.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online på MS Teams

Descartes
Webinar
Deloitte x Descartes: Webinarium om Frihandel, CBAM och hållbarhet

Ett unikt samarbete mellan Deloitte och Descartes, där ledande specialister inom global handel och hållbarhet delar sina insikter och praktisk information.

Dato

13.03.2025

Tid

10:30

Sted

Online