06.10.2017  |  Branchenyt

Hollandsk fagforening foreslår skat på robotter

Automatisering medfører store gevinster for virksomhederne. Den gevinst bør beskattes, og midlerne kan eksempelvis bruges på at omskole medarbejderne, lyder det fra den hollandske fagforening FNV.

At automatisering af produktion, logistik, transport osv. vinder frem er efterhånden ikke nogen nyhed. Robotter, diverse selvkørende enheder (store som små), kunstig intelligens og lignende tiltag kan føre til store besparelser og sparet tid i stor stil, og det er der flere og flere virksomheder, der får øjnene op for.

Læs også: DHL gennemfører forsøg med mobile robotter i Holland

Og de gevinster, disse virksomheder henter ind, bør i højere grad komme medarbejderne til gode, mener den hollandske fagforening FNV, der derfor foreslår, at selskaber, der eksempelvis automatiserer og ’robotiserer’ deres distributionscentre, skal betale en ekstra skat, skriver logistiek.nl.

De digitale, automatiske løsninger medfører en enorm stigning i produktiviteten, og det overskud bør i rimelig grad også deles med de ansatte, siger vicepræsident for FNV, Mariëtte Patijn i et interview med Financial Telegraph (DFT).

FNV, der er Hollands største fagforening med over en million medlemmer inden for bl.a. byggeriet, sundhedssektoren, transportindustrien og en mængde andre faggrupper, ønsker konkret at der etableres fonde, hvorfra midlerne eksempelvis kan bruges på at omskole og videreuddanne medarbejderne.

Farvel til 35.000 job
Det er specielt den faldende beskæftigelse blandt de ansatte i landets distributionscentre og andre lagerfaciliteter, der bekymrer FNV, ligesom også banksektoren og rengøringsbranchen er i organisationens søgelys. Samtidig erkender man, at man har reageret for sent.

"Over 50 procent arbejder nu på forskellige typer flex-kontrakter. Og der er ingen fastansættelser, kun timelønsansættelser. Ofte ser du, at denne vidtrækkende fleksibilitet i bemandingen er en forudsætning for automatiseringen, og med dette setup er det næsten umuligt at organisere strejker. Vi skulle have gjort vores krav gældende i en meget tidligere fase”, siger Mariëtte Patijn.

Læs også: Robotter i logistikken – løsning, udfordring eller trussel?

Ifølge en undersøgelse fra Buck Consultants vil der forsvinde 35.000 arbejdspladser i Holland over de næste 15 år på grund af indførelsen af ??robotter i distributionscentre. Ifølge agenturet er der i de sidste fem år blevet bygget 63 nye automatiserede varehuse (i alt 1,7 millioner kvadratmeter). Besparelsen i arbejdskraft er mellem 40 og 75 procent.

-AK

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere