09.06.2022  |  Branchenyt

Har vi nået toppen af inflationen? Færre virksomheder forventer prisstigninger

Der er stadig udbredt forventning om stigende salgspriser og servicetakster, men for industrien og serviceerhvervene er der ikke længere vækst i andelen af virksomheder, der forventer stigende priser.

Der er nu færre virksomheder der forventer stigende priser de kommende tre måneder, end der har oplevet stigende priser de sidste tre måneder. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det gælder både for industrien og detailhandlen samlet set, mens serviceerhvervene har overvægt af virksomheder, der endnu ikke har oplevet prisstigninger, men forventer det. For serviceerhvervene er andelene af virksomheder, der forventer stigende priser, dog noget mindre end for de andre erhverv. For brancherne finansiering og forsikring er der sågar forventninger om prisfald.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Virksomhederne er stadig påvirket af stigende priser og forsyningsproblemer

Med denne måneds konjunkturbarometer er der opdaterede tal på, i hvor høj grad virksomhederne er påvirket af invasionen i Ukraine, stigende priser samt problemer med leverancer af energi og varer.

Læs også: Glem alt om normale forsyningskæder i 2022

Generelt er der færre virksomheder, der melder, at de er meget påvirket af invasionen i Ukraine, og også færre der er meget påvirket af de stigende priser.

Stabil udvikling i produktionsbegrænsninger

Der er ikke den store udvikling i produktionsbegrænsningerne fra april til maj måned, hvor de høje niveauer for andelen af virksomheder, der oplever mangel på materialer og mangel på arbejdskraft fastholdes i bygge og anlæg på henholdsvis 36 og 45 procent. For serviceerhvervene samlet er det også stadig mangel på arbejdskraft, der fylder mest med en andel på 41 procent af virksomhederne. 

Turisme er den branchegruppe, der er mest i øjnefaldende med en stigning i andelen, der mangler arbejdskraft fra 44 til 56 procent her op til højsæsonen. Mangel på efterspørgsel i serviceerhvervene ligger også på et uændret lavt niveau på 24 procent, hvor brancherne finansiering og forsikring dog oplever en stigning fra 27 til 41 procent.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere