Højere kinesiske lønninger sender tøjproduktion tilbage til Europa

Timelønnen på skrædderier i Kina er steget 25 procent de sidste tre år. Det fjerner fordelen ved produktion i det store land for en lang række europæiske virksomheder, der derfor hiver opgaverne hjem til fx Italien.

Lønningerne i den kinesiske tekstilindustri, eksempelvis uldspinderier som dette, er steget over de seneste år, hvilket får europæiske producenter til at trække produktion tilbage til Europa..

27.02.2017

SCM.dk

En lav timeløn har i efterhånden mange år trukket produktion af tøj og mange andre forbrugsgoder fra Europa til Asien. En af de helt store aftagere i denne sammenhæng har været – og er stadig – Kina, men udviklingen er faktisk ved at vende, skriver Reuters.

Læs også: Apple, Adidas og H&M har Kinas ”grønneste” forsyningskæder

Siden 2014 er gennemsnitslønnen for en kinesisk skrædder nemlig steget med 25 procent til godt 3,50 dollars (små 25 kr.), og selvom den stadig er langt fra europæisk niveau, så er stigningen nok til at slå bunden ud af forretningen for en lang række mindre producenter.

Med de højere lønomkostninger kan den omfattende outsourcing – kombineret med de store udgifter til den langvarige transport hjem fra Østen – ikke længere betale sig for virksomhederne, som derfor i stigende grad trækker produktion tilbage til Europa, med Italien og Tyrkiet blandt de store aftagere.

”Når Kinas lønninger ikke længere er lave, så bliver processen med at sende materiale den lange vej derud, for derefter at skulle transportere de færdige varer hjem igen, mindre attraktiv”, siger formand for Hong Kong General Chamber of Textiles og CEO for tekstilproducenten Wah Fung Group, Shiu Lo Mo-ching.

Kinesisk tøjeksport falder
I Kina er man bevidst om problematikken. Landet er stadig verdensledende på området, med 4,6 mio. ansatte i tekstilproduktion, men i regeringens femårsplan for industrien anerkender man, at de stigende lønniveauer i landet svækker den internationale konkurrencefordel, man har haft i mange år. Man bliver således presset fra to sider; ikke alene fra udviklingslande som Bangladesh og Myanmar, hvor lønnen er langt lavere, men også af europæiske lande, som er tættere på de store markeder, og samtidig har en bedre teknologisk infrastruktur.

Derudover spiller transparens og sporbarhed også en rolle i denne sammenhæng. Her er de europæiske produktionskæder nemmere at overskue, og selvom leverandørerne af konkurrencehensyn sjældent vil sætte navn på de specifikke brands, de samarbejder med, så siger flere producenter ifølge Reuters, at de vælger italiensk uld for at kunne udpege den præcise kilde og dermed adskille sig fra konkurrenterne.

Læs også: Syv leverandører smidt ud af Bangladesh-akkorden

Tal fra Kinas National Bureau of Statistics og landets tekstilhandelskammer viser, at eksporten af tøjvarer til EU kun steg med 1,4 procent over årets første 10 måneder i 2016, og faktisk faldet med 4,1 procent i oktober.

-AK

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

09.10.2024SCM.dk

Nyt nordisk samarbejde om forsyningssikkerhed

25.09.2024SCM.dk

Stål og beton med lavere CO2-aftryk lokker – teoretisk set

20.09.2024SCM.dk

Forsyningssikkerhed fordrer først og fremmest forberedelse

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 3

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 2

11.09.2024SCM.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online