24.03.2020 | Strategi & ledelse
Godstransport på danske motorveje er steget betydeligt
Siden regeringens implementering af restriktioner for at undgå videre smitte af COVID-19, er antallet af personbiler på de danske veje faldet markant, mens den tunge transport vokser. Samtidig forlænger transportministeren den midlertidige undtagelse for chaufførernes ugehvil.
Efter regeringens tiltag vedrørende coronavirussen er antallet af personbiler faldet markant, mens lastbiltrafikke omvendt er vokset.
På trods af, at store dele af det danske samfund er lukket for at inddæmme smitten af COVID-19, kører distributionen stort set uden de store problemer. Det viser de nyeste tal fra Vejdirektoratet, hvor lastbilstrafikken på nogle dage er steget med op til 13 procent.
Læs også: Regeringen indfører force majeur-tiltag på vejgodsområdet
“Det er afgørende, at godstransporten kan komme frem på vejene med varer til butikkerne – særligt i disse dage, hvor store dele af samfundet ellers er lukket ned. Derfor vil jeg gerne både takke Vejdirektoratet for at sikre, at den nødvendige trafik kan komme frem, og godstransportørerne for at sikre en stabil strøm af varer til landets butikker”, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).
Omvendt er antallet personbiler og små varevogne på motorvejene faldet med op til 45 procent. For Benny Engelbrecht afspejler det, hvordan de danske borgere tager regeringens anbefalinger alvorligt.
For at undgå potentielle flaskehalse forlænger transportminister Benny Engelbrecht (S) undtagelsen til køre- og hviletidsreglerne. Foto: Steen Brogaard.
“For at inddæmme smittefaren fra coronavirus er det nødvendigt, at vi alle så vidt muligt holder os hjemme og ikke foretager unødvendige ture ud af huset. Derfor vil jeg også gerne takke borgerne for at følge regeringens anbefalinger om at undgå rejser, der ikke er nødvendige”, siger transportministeren.
Ugehvil suspenderet til medio april
For at opretholde varedistributionen til Danmark forlænger transportministeren desuden den indførte 10-dages undtagelse fra reglerne om chaufførernes ugehvil med yderligere 20 dage.
Beslutningen betyder, at reglerne om chaufførernes ugehvil er sat ud af kraft for al national godstransport i Danmark til og med den 11. april 2020.
“Det er livsnødvendigt for vores samfund, at distributionen af varer bliver opretholdt, og at der ikke skabes flaskehalse, fordi der ikke er chauffører nok til at sætte sig bag rattet i lastbilerne. Derfor forlænger vi nu den danske undtagelse til køre- og hviletidsreglerne, så vi undgår at havne i en sådan situation”, siger Benny Engelbrecht (S).
Læs også: Containere i coronakarantæner presser shippingbranchen
Vejdirektoratets tal stammer fra data indsamlet via knap 30 tællestationer, som er fordelt flere stedet i landet og placeret langs størstedelen af alle væsentlige motorveje.
Læs i øvrigt myndighedernes generelle retningslinjer for godstransportsektoren her.
- HCL
Denne artikel er en del af temaet Coronavirus
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Ny standard gør op med brug-og-smid-væk-kulturen
Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, som kan være med til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Svenske Nynas digitaliserer forsyningskæden
Det svenske specialolieselskab Nynas indgår samarbejde med it-selskabet Tech Mahindra. Partnerskabet skal transformere Nynas’ eksisterende forretning og udvide deres IT-landskab med agile, skalerbare og intelligente systemer.