Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

Næsten 70 procent vil afgive en procent af deres indkomst, 86 procent synes at man som borgere må gøre noget og næsten 90 procent er enige i at de ønsker mere handling fra deres regering. Det hele for at bremse klimaforandringerne.

17.02.2024

SCM.dk

I 125 lande er 130.000 mennesker blevet interviewet om deres holdninger til og villighed til selv at bidrage til kampen mod klimaforandringer. Den overordnede konklusion er, at der er massiv, global støtte til klimahandling. Det fremgår af en nyligt publiceret forskningsartikel i Nature Climate Change

Støtten rækker både til et ønske om politisk indsats og villighed til at afgive en mindre del af deres månedlige indkomst, hvis det kan hjælpe. 

”Resultaterne er afgjort opløftende, men også overraskende,” siger økonomen Felix Chopra, der forsker i adfærdsøkonomi på Økonomisk Institut, Københavns Universitet, og er en af forskerne bag undersøgelsen til Information, som har skrevet en længere artikel om undersøgelsen. 

”Vi havde godt nok ventet at finde stærk opbakning til klimahandling i nogle af de undersøgte lande, men vi var virkelig overraskede over, at andelen af befolkningen, der støtter klimavenlige sociale normer og forlanger mere politisk handling fra deres nationale regeringer er meget høj i næsten alle lande i undersøgelsen.”

Falsk forestilling at andre er ligeglade

De lige knap 130.000 mennesker, som er blevet interviewet, udgør et repræsentativt udsnit af befolkningen i lande, som udleder 96 procent af verdens drivhusgasser, repræsenterer 96 procent af det globale BNP og 92 procent af den globale befolkning. 

Et andet emne, der blev bedt om at forholde sig til, var, hvad de tror andre mener og tænker. I svarene på det spørgsmål ligger en mulig forklaring på, hvorfor afstanden mellem holdning og handling ofte er overraskende stor. 

Der er i undersøgelsen en afstand på 26 procentpoint mellem den andel af de adspurgte, som erklærer sig villige til at bidrage med en procent af deres indkomst til klimahandling, og så den andel undersøgelsesdeltagerne forestiller sig vil bidrage. 

Vi handler kun, hvis vi tror andre er med

Konstateringen af den fejlopfattelse er vigtigere, end man måske tror. For adfærdsforskerne, som f.eks. Felix Chopra, der er medforfatter til artiklen i Nature Climate Change, kan forklare, at det er et velkendt faktum, at mennesker er mere tilbøjelige til at bidrage til fælles mål, hvis de tror på, at andre gør det samme. 

Information har spurt Felix Chopra, hvorfor mennesker tror, at andre ikke er villige til at ofre noget for klimaet. Han peger på, at der i den offentlige debat bliver givet meget opmærksomhed til klimaskeptikere og særlige interessegrupper. 

Anbefalingen fra forskerne er, at man nok kunne have mere ud af at fortælle om den klimahandling, der faktisk sker, og understrege, at hvis man er villig til og faktisk handler for klimaet, så bliver man en del af et stort globalt fællesskab.

- EHS

Hvad mener danskerne?

72 procent af de danske husholdninger er villige til at bidrage med én procent af deres månedlige indkomst til kampen mod klimaændringer.

91 procent støtter klimavenlige sociale normer.

73 procent vil have forstærket politisk handling.

35 procent af danskerne tror, at flertallet af landets befolkning er villige til at bidrage.

Kilde: Peter Andre o.a.: Globally representative evidence on the actual and perceived support for climate action, Nature Climate Change, 9. feb. 2024

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online