19.06.2014  |  Lager & distribution

Global e-handel og logistikbranchen vil vokse markant

Indhold fra partner Hvad er dette?

I løbet af de næste ti år vil nethandlen blive langt mere betydningsfuld end hidtil forudset. Det gælder både i de udviklede lande og i vækstøkonomierne, viser en ny undersøgelse.

Logistik vil blive en væsentlig konkurrenceparameter, og forbrugerne vil kunne se frem til at få deres varer i løbet af få timer efter bestilling.

Læs også: Xbox-kamera revolutionerer logistikken

Sådan lyder ét af fire fremtidsscenarier, som logistik- og kurerfirmaet Deutsche Post DHL har undersøgt. Studiet er det første af sin art med et globalt perspektiv, og bidragsyderne er blandt andet tyske fremtidsforskere og internationale eksperter.

”I fremtiden vil logistik i langt større grad end i dag bane vejen for netbutikker. Vi har i dag et godt overblik over virksomheder i forskellige brancher i næsten alle lande i verden. Det betyder, at vi som logistikfirma i stigende grad også bliver rådgiver og partner for andres succes”, siger Jürgen Gerdes, der er CEO for e-handel - postpakker hos Deutsche Post DHL.

E-handel vil udgøre 40 procent
Ifølge ”Global E-Tailing 2025”-studiet udgør e-handel i dag otte procent af den samlede handelsvolumen i Europa. Denne andel kan stige op til 40 procent i de udviklede lande og op til 30 procent i dagens vækstmarkeder.

Studiet opstiller fire scenarier for, hvordan den globale e-handel vil udvikle sig for private og virksomheder i den nærmeste fremtid. Scenarierne er baseret på detaljerede analyser over de mest indflydelsesrige faktorer. Fra energi- og råvarepriser til teknologiske, politiske og sociale faktorer samt detail- og forbrugsmønstre.

Som et led i studiet har forskerne undersøgt både udviklede lande og nye markeder i hele verden. Og trendspejdere har studeret indkøb og logistiktendenser i 12 internationale metropoler — heriblandt New York, Moskva, Bangalore, Jakarta og Lagos. Den forbrugerindsigt, der er kommet ud af det, forankrer scenarierne i verdenen i dag. Og det øger dermed sandsynligheden for, at de rammer rigtigt.

Ekspreslevering skal måles i minutter
I et af fremtidsscenarierne vil vækstmarkederne i dag stå for væksten 11 år fra nu. En stærk global økonomi og en stabil middelklasse vil have efterspurgt en mulighed for at handle overalt. Som en følge heraf vil forbrugerne få deres indkøb meget hurtigere end i dag. Ekspresforsendelser vil blive leveret på mindre end 24 timer, og tiden vil endda blive målt i minutter.

I et andet scenarie har en højt udviklet digital kultur udviklet sig. Her vil næsten alle produkter blive solgt online. Forbrugerne vil få hjælp fra digitale assistenter for eksempel til automatiske indkøb af dagligvarer. Og for at beskytte både producenter og kunder mod forfalskede varer, vil logistikvirksomhederne derfor tilbyde beskyttede forsyningskæder.

Læs også: Post Danmark vil være dansk e-handels silkevej

Studiet er dog ikke kun skønlæsning og positive fremtidsscenarier. Et fjerde scenarie skitserer nemlig, hvordan forbrugsmønsteret verden over kan udvikle sig efter endnu en global finanskrise. I dette scenarie vil energi- og råvarepriserne være steget betydeligt. Det vil få folk til gøre op med tankegangen om at købe nyt hele tiden. I stedet vil de dele brugsgenstande med hinanden og en gør-det-selv-mentalitet vil vinde frem.

- JKK 

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere