Fremtidens forbrugerkrav vil drive mere fleksibel produktion

Forventninger om flere komplekse produkter i mindre mængder er en tendens, som kræver fleksible produktionsmetoder og -teknologier. Teknologisk Institut starter nu en ny indsats, der skal hjælpe virksomheder i fremstillings- og fødevareindustrien med at omstille sig til fremtidens forbrugerkrav.

”Agil produktion muliggør en hurtigere respons på ændringer i kundernes efterspørgsel, 24/7-produktion, forbedringer på arbejdsmiljøområdet, og en reduktion af virksomhedernes klimaaftryk gennem lokal produktion”, siger Rasmus Hasle. Foto.: Teknologisk Institut..

02.07.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Fleksible robotter, kunstig intelligens, nye digitale services og et produktionsapparat, der kan kombineres som legoklodser. Sådan lyder en del af ingredienslisten til opskriften på fremtidens produktion på danske fabrikker. I hvert fald hvis man spørger direktør Anne-Lise Høg Lejre fra Teknologisk Institut.

”Fremstillingsindustrien og fødevareindustrien bliver i stigende grad stillet over for forventninger om at håndtere øget produktvarians, små seriestørrelser og dermed en øget kompleksitet i produkter og produktion, samtidig med at ressourceforbruget mindskes”, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Vi har fået en bedre forståelse for kollegaens arbejde

”Det kræver udvikling af mere fleksible produktionsmetoder og -teknologier – og vil gøre danske virksomheder i stand til også fremadrettet at konkurrere med omverden”, understreger hun.
Teknologisk Institut indleder derfor en ny resultatkontrakt med navnet ”Agil produktion”, som skal udvikle og demonstrere, hvordan "byggeklodsbaserede" produktionssystemer, fleksible robotløsninger, kunstig intelligens, avanceret kvalitetskontrol og nye forretningsmodeller kan understøtte omstillingen.

Skal være håndgribeligt og brugbart
Teknologisk Institut forventer at komme i direkte kontakt med mere end 500 virksomheder undervejs i forløbet og har også etableret en dedikeret følgegruppe, der består af ni virksomheder og organisationer. Én af virksomhederne er Kongskilde Industries fra Sorø.

”Der er mange, der er langt fremme med automatisering – men måske mest de ressourcestærke virksomheder. Jeg tror, at der er mange virksomheder, som har svært ved at tage hul på den her omstilling – lige som vi selv har haft det”, siger Anja Juhler Nielsen, der er Operations Director hos Kongskilde Industries.

Kongskilde Industries producerer systemer til transport og håndtering af alt fra korn til affald. Med målsætningen om at fastholde arbejdspladserne i Danmark besluttede virksomheden ved årsskiftet at introducere de første robotter i deres produktion. Kongskilde Industries har over 30.000 varenumre, så hvis nogen kan skrive under på behovet for fleksibel produktionsteknologi, så er det Kongskilde Industries.

”Min motivation for at deltage er at få gjort automatisering til noget, de fleste tør kaste sig i ud i. Det skal være håndgribeligt og brugbart for mindre virksomheder”, understreger hun videre.

LÆS OGSÅ: Det digitale produktionsgulv er sådan cirka 18 procent i mål

Fra produkt- til fabriksniveau
En omstilling til mere fleksible fremstillingsmetoder og -teknologier vil ifølge Teknologisk Institut kunne kaste en lang række fordele af sig.

”Agil produktion muliggør en hurtigere respons på ændringer i kundernes efterspørgsel, 24/7-produktion, forbedringer på arbejdsmiljøområdet, og en reduktion af virksomhedernes klimaaftryk gennem lokal produktion”, siger Rasmus Hasle, der er faglig leder hos Teknologisk Institut og tovholder på indsatsen.

LÆS OGSÅ: Bordpladeproducent investerer stort i at digitalisere produktionen

”Derfor glæder jeg mig til at få lov til at udforske det uudnyttede potentiale i de danske produktionshaller og forhåbentlig inspirere en masse danske virksomheder – helt fra datadrevet produktion af det enkelte produkt til den rekonfigurerbare fabrik i sin helhed”, tilføjer han.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

18.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Flyt flere dollies på én gang med Adapter Pallet og Agilox ONE

13.12.2024SCM.dk

3D og AI skal opgradere danske slagterier

10.12.2024SCM.dk

Investorer booster startup, der lover chokoladelignende alternativ

05.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Effektiv belysning, der skaber tryghed i produktion og lager

04.12.2024Zetes

Sponseret

SBM makes progress in traceability and tackles serialisation with Zetes

03.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Intelligent automatisering, der prioriterer sikkerhed

21.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Test af Agilox ONE-versioner hos Lindab

19.11.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Automatisering som nøglen til moderne affaldshåndtering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup