Fra nødvendigt onde til god forretning
For Nordzuckergruppen er selskabets årlige flow med hundredtusindvis af paller gået fra at være en belastning til at være et aktiv for forretningen. Tidligere var det en bred vifte af løsninger, der gav mange udfordringer. I dag er det et strømlinet koncept, der sparer virksomheden millioner af kroner.
Varepaller er som hovedregel ikke det, der fylder mest hos produktionsvirksomheder i hverken ind- eller udland. De har deres plads i den daglige drift, men ikke øverst på den forretningsmæssige dagsorden.
Læs også: Palleskift førte til økonomiske og tidsmæssige besparelser hos C&D Foods
Sådan var det også i lang tid hos fødevareproducenten Nordzucker, i hvert fald indtil man for et par år siden tog fat i en optimeringsproces, der også kom omkring koncernens logistikled. Selskabet sender årligt op mod 800.000 paller til detailhandlen, og her havde man store omkostninger til administration, transport, reparationer og svind.
”For os er paller et nødvendigt onde, og traditionelt ikke noget vi har haft et stort fokus på. ’Hvor svært kan det være’ har lidt været tilgangen, men i vores vægtklasse drejer det sig jo faktisk om overordentligt mange penge”, forklarer Head of Logistics i Nordzucker, Hans Kristian Kristensen, om overvejelserne.
Tidligere brugte Nordzucker, som så mange andre virksomheder, ganske almindelige europaller af træ de fleste steder, og som så mange andre virksomheder måtte man afskrive en hel del paller, fordi de kom retur i for dårlig stand, eller fordi de på anden måde gik tabt i flowet.
En anden udfordring var afregningen af paller mellem de forskellige selskaber i gruppen. Paller har forskellig værdi i de forskellige lande, og når det drejer sig om mange tusinde paller, giver det hurtig anledning til diskussioner, som ikke skaber megen værdi.
Stille flow er en god historie
Derfor inviterede Nordzucker pallevirksomheden Chep indenfor til at se hele palleflowet igennem og derfra arbejde videre på en løsning. Det blev hurtigt til en succes.
”Det var en forbløffende smertefri transition. På vores varer til detailhandlen skiftede vi fra standard EUR-paller (de hvide) til de blå Chep-paller i løbet af tre måneder. Yderligere udskiftede vi i Tyskland alle vores egne plastpaller til Cheps standardmodel, også af plastik. Selvom vi stiller hårde krav til kvaliteten af de paller, vi benytter, fordi vi transporterer levnedsmidler, så er det gået forholdsvist glat, og der har faktisk været meget stille omkring flowet de sidste seks-otte måneder”, siger Hans Kristian Kristensen.
På den baggrund understreger han videre, at processen er blevet ”en god historie for os”, hvilket ikke mindst skyldes det finansielle element. Nordzucker har således ikke bare opnået en mere effektiv forsyningskæde, men også omkostningsreduktion i millionklassen. I dag bruger koncernen omkring en million euro mindre om året på palleområdet end tidligere.
Om Hans Kristian Kristensen
Uddannelse:
Cand.polyt fra DTU, Masters in mechanical engineering, Technische Hochschule Zürich, Bachelor i management og organisation, CBS.
Erhvervskarriere:
Head of Logistics i Nordzucker siden nov. 2014. Forskellige stillinger i Danisco, Nordic Sugar og Nordzucker siden 2004.
Fritid:
Familie, venner, rejser og en løbetur i ny og næ, samt pasning af hus og sommerhus.
”I den her branche, som i så mange andre, må man bare sige, at money talks! Det er meget svært at opgøre hvor mange ressourcer, man bruger på paller, og der vil altid være et vist tab på området, men vi har fået det minimeret og har nu en række løbende poster, hvor vi bruger færre penge”, siger Hans Kristian Kristensen.
Læs også: Automatisering giver optimering i Skåne
Han peger desuden på, at man har gjort en indsats for at få både leverandører, ERP-systemer, vognmænd osv. med på processen, ligesom man har etableret et set-up, der overlader det til Chep at sørge for, at pallekvaliteten og ’pallekontiene’ er i orden. Det sikrer Nordzucker ”så lidt besvær med pallerne, som muligt”, som Hans Kristian Kristensen formulerer det.