Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

Rapport rangerer, hvordan man bør prioritere indsatsen imod forskellige typer af plastikforurening. Forskerne foreslår oprydning tæt på forureningskilden som førsteprioritet.

Foto: Roskilde universitetet

28.02.2024

SCM.dk

De senere år har plastikforurening i havet fyldt meget i omtalen af verdenens miljøproblemer. Men selvom det er et stort problem med det plast, der allerede flyder rundt i verdenshavene, peger lektor Kristian Syberg fra Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet på et andet indsatsområde, som bør prioriteres højere.

”Det har været vigtigt for os at prioritere de forskellige forureningstyper, da fokus ellers hurtigt kommer over på den type forurening, der f.eks. findes midt ude på Stillehavet. Selvom denne forurening er skadelig for miljøet, er den meget svær at oprense, og derfor er det vigtigt at forhindre, at plast ender derude. Derfor er håndtering på land – inden det ender i havet - vigtigere at fokusere på,” siger Kristian Syberg. 

Kristian Syberg er en af hovedforfatterne bag rapporten, som han har udarbejdet for Miljøministeriet sammen med en række andre forskere. Rapporten giver overblik over de forskellige typer af plastikforureninger, og i hvilken rækkefølge vi bør håndtere forureningen: 

  1. Officielle og kontrollerede lossepladser
  2. Ukontrollerede affaldssteder
  3. Terrestrisk plastforurening og plastforurening nær kysten
  4. Ubefolkede uberørte områder
  5. Plastforurening i det åbne hav

Rangordenen betyder ikke, at de nederste punkter ikke er vigtige indsatsområder. Men forskernes vurdering er, at det vil have størst effekt at sætte ind over for f.eks. officielle og uofficielle lossepladser, som er spredt forurening på landjorden. 

Uofficielle lossepladser findes mange steder, og på en ø som Zanzibar i Tanzania er der mere end 40 uofficielle lossepladser alene, påpeger Kristian Syberg. 

”Vores anbefaling er, at det er vigtigst at rydde op så tæt på kilden som muligt, og før det ender ude i miljøet. Hvorimod det bør have den laveste prioritet at sejle ud i Stillehavet og rydde op der. Grunden til denne anbefaling er, at det med den nuværende teknologi er rigtig svært at rydde op midt ude på havet. Og i visse tilfælde kan det også godt skade miljøet,” siger Kristian Syberg og fortsætter:

”Det vigtigste er, at vi stopper forureningen. Men der er også et behov for, at der kom noget viden på det her område, og det er baggrunden for rapporten,” siger Kristian Syberg.

Lektor Kristian Syberg er medlem af Scientists’ Coalition for an Effective Plastic Treaty, der er en organisering af mere end 300 forskere fra hele verden, der arbejder for, at en ny FN-traktat om plastikforurening bliver baseret på videnskab.

Fakta om rapporten:

Rapportens navn: Possible Approaches to Addressing Existing Plastic Pollution in an International Treaty

Miljøministeriet har fået udarbejdet rapporten i forbindelse med forhandlinger om en ny FN-aftale om plastikforurening.

Rapporten er blevet til ved at undersøge allerede eksisterende litteratur på området, analysere de forskellige aktørers holdninger til, hvordan eksisterende forurening bør håndteres, og foretage en analyse af fordele og ulemper ved forskellige politiske tilgange til problemstillingen. På baggrund af de analyser har forskerne efterfølgende rangordnet indsatsområderne. 

- EHS

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

21.11.2024SCM.dk

Danske topledere investerer heftigt i AI – uden at vide noget om teknologien

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

15.11.2024SCM.dk

Danmark og Holland indgår tæt samarbejde om VE og brintproduktion

14.11.2024SCM.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

11.11.2024SCM.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

11.11.2024SCM.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online