Forskellen på industri 4.0 og 5.0 er ansvarlighed

EU har lanceret begrebet Industri 5.0, selvom vi knap har vænnet os til Industri 4.0. Industri 5.0 er drevet af covid-19 pandemien og behovet for en ansvarlig genåbning af industri og samfund. Begrebet har fokus på både den digitale og den grønne transformation.

”Tiden er moden til, at arbejdspladser bliver mere inkluderende, forsyningskæder bliver mere resiliente og at alle industrivirksomheder indfører mere bæredygtige måder at producere på”, fortæller Mariya Gabriel. Hun er commissioner for innovation, research, culture, education and youth i EU. Arkivfoto..

29.10.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Nu har vi lige vænnet os til at tale om Industri 4.0, så hvorfor nu allerede lancere næste generation af udviklingen som Industri 5.0? Det skal vi fordi, tiden ifølge EU er moden til at udbrede CSR-bevidsthed i industrien - bevidstheden om, at industrivirksomheder kan bidrage med store værdier til samfund, klima og miljø. Visionen med Industri 5.0 er at respektere ’planetens grænser og positionere medarbejdernes trivsel som omdrejningspunktet for produktionsprocesser’ som det lyder i en pressemeddelelse fra EU.

”Det nye koncept Industri 5.0 kunne ikke komme på et bedre tidspunkt. Mange europæiske industrier er i færd med at genopfinde sig selv, så de bliver bedre tilpasset til den nye covid-19 virkelighed. De omfavner i stigende grad både digitale og grønne teknologier i bestræbelsen på at tilbyde holdbare løsninger for alle europæere. Tiden er moden til, at arbejdspladser bliver mere inkluderende, forsyningskæder bliver mere resiliente og at alle industrivirksomheder indfører mere bæredygtige måder at producere på”, fortæller Mariya Gabriel. Hun er commissioner for innovation, research, culture, education and youth i EU.

Mange europæiske industrier er i færd med at genopfinde sig selv, så de bliver bedre tilpasset til den nye covid-19 virkelighed.

Mariya Gabriel

Bæredygtighed, menneskefokus og resiliens
EU har derfor udgivet rapporten ”Industry 5.0” med undertitlen ”Towards a sustainable, human-centric and resilient European industry”. Rapporten skitserer de primære byggesten for at udvikle Industri 5.0, og målet er ifølge EU ”at komplementere Industri 4.0 paradigmet med en transformation til en mere bæredygtig, menneskeorienteret og resilient europæisk industri”. Rapporten taler om at flytte fokus fra rent aktionær-fokus til et interessent-fokus, hvor alle parter får værdi.

Læs også: Når data og følelser arbejder sammen

Rapportens forfattere understreger, at rapporten er et oplæg til diskussion, og at det ikke er tanken, at I5.0 skal opfattes som en afløser for I4.0. I5.0 er mere en udvidelse af principperne i I4.0 til at sigte bredere og omfavne mere, begrebet ”ansvarlighed” ser ud til at være centralt. Det handler ifølge I5.0 ikke længere blot om at producere varer, tjenesteydelser og indtjening. Det handler om at udvide sigtet til også at omfatte: Menneskefokus, bæredygtighed og resiliens.

Industrien er Europas største bidragsyder til velfærd

Industrien er ifølge rapporten Industri 5.0 den største enkeltstående bidragsyder til den europæiske økonomi, den europæiske jobskabelse og den europæiske velfærd. I perioden 2009 til 2019 har industrisektoren løbende repræsenteret cirka 20 procent af EU’s bruttonationalprodukt, og heraf har produktionsvirksomheder bidraget med cirka 14,5 procent af værdien til EU’s økonomi.
Rapporten beskriver europæisk industri som stærk, konkurrencedygtigt og eksportstærk. Men rapporten identificerer også en række udfordringer såsom: En stærk stigende kompleks globaliseret økonomi, sårbarhed over for forstyrrelser og ikke mindst præget af lange forsyningskæder med store sårbarheder. Der er ifølge rapporten derfor brug for at nyt tænke nyt.
Kilde: ”Industry 5.0”.


Det grønne og digitale
Rapporten nævner seks specifikke byggesten eller områder, som forfatterne opfatter som centrale indsatsområder. De omfatter:

1. Individualiseret menneske-maskin-interaktion.
2. Bio-inspirerede teknologier.
3. Digitale tvillinger og simuleringer.
4. Data transmission, lagring og analyseteknologier.
5. Kunstig intelligens.
6. Teknologier orienteret mod energieffektivitet, vedvarende energi, lagring og autonomi.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

21.11.2024Columbus

Sponseret

B&O’s digitale transformation skal styrke innovation og kundeoplevelse på samme tid

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online