Forskellen på industri 4.0 og 5.0 er ansvarlighed
EU har lanceret begrebet Industri 5.0, selvom vi knap har vænnet os til Industri 4.0. Industri 5.0 er drevet af covid-19 pandemien og behovet for en ansvarlig genåbning af industri og samfund. Begrebet har fokus på både den digitale og den grønne transformation.
Nu har vi lige vænnet os til at tale om Industri 4.0, så hvorfor nu allerede lancere næste generation af udviklingen som Industri 5.0? Det skal vi fordi, tiden ifølge EU er moden til at udbrede CSR-bevidsthed i industrien - bevidstheden om, at industrivirksomheder kan bidrage med store værdier til samfund, klima og miljø. Visionen med Industri 5.0 er at respektere ’planetens grænser og positionere medarbejdernes trivsel som omdrejningspunktet for produktionsprocesser’ som det lyder i en pressemeddelelse fra EU.
”Det nye koncept Industri 5.0 kunne ikke komme på et bedre tidspunkt. Mange europæiske industrier er i færd med at genopfinde sig selv, så de bliver bedre tilpasset til den nye covid-19 virkelighed. De omfavner i stigende grad både digitale og grønne teknologier i bestræbelsen på at tilbyde holdbare løsninger for alle europæere. Tiden er moden til, at arbejdspladser bliver mere inkluderende, forsyningskæder bliver mere resiliente og at alle industrivirksomheder indfører mere bæredygtige måder at producere på”, fortæller Mariya Gabriel. Hun er commissioner for innovation, research, culture, education and youth i EU.
Mange europæiske industrier er i færd med at genopfinde sig selv, så de bliver bedre tilpasset til den nye covid-19 virkelighed.
Mariya Gabriel
Bæredygtighed, menneskefokus og resiliens
EU har derfor udgivet rapporten ”Industry 5.0” med undertitlen ”Towards a sustainable, human-centric and resilient European industry”. Rapporten skitserer de primære byggesten for at udvikle Industri 5.0, og målet er ifølge EU ”at komplementere Industri 4.0 paradigmet med en transformation til en mere bæredygtig, menneskeorienteret og resilient europæisk industri”. Rapporten taler om at flytte fokus fra rent aktionær-fokus til et interessent-fokus, hvor alle parter får værdi.
Læs også: Når data og følelser arbejder sammen
Rapportens forfattere understreger, at rapporten er et oplæg til diskussion, og at det ikke er tanken, at I5.0 skal opfattes som en afløser for I4.0. I5.0 er mere en udvidelse af principperne i I4.0 til at sigte bredere og omfavne mere, begrebet ”ansvarlighed” ser ud til at være centralt. Det handler ifølge I5.0 ikke længere blot om at producere varer, tjenesteydelser og indtjening. Det handler om at udvide sigtet til også at omfatte: Menneskefokus, bæredygtighed og resiliens.
Industrien er Europas største bidragsyder til velfærd
Industrien er ifølge rapporten Industri 5.0 den største enkeltstående bidragsyder til den europæiske økonomi, den europæiske jobskabelse og den europæiske velfærd. I perioden 2009 til 2019 har industrisektoren løbende repræsenteret cirka 20 procent af EU’s bruttonationalprodukt, og heraf har produktionsvirksomheder bidraget med cirka 14,5 procent af værdien til EU’s økonomi.
Rapporten beskriver europæisk industri som stærk, konkurrencedygtigt og eksportstærk. Men rapporten identificerer også en række udfordringer såsom: En stærk stigende kompleks globaliseret økonomi, sårbarhed over for forstyrrelser og ikke mindst præget af lange forsyningskæder med store sårbarheder. Der er ifølge rapporten derfor brug for at nyt tænke nyt.
Kilde: ”Industry 5.0”.
Det grønne og digitale
Rapporten nævner seks specifikke byggesten eller områder, som forfatterne opfatter som centrale indsatsområder. De omfatter:
1. Individualiseret menneske-maskin-interaktion.
2. Bio-inspirerede teknologier.
3. Digitale tvillinger og simuleringer.
4. Data transmission, lagring og analyseteknologier.
5. Kunstig intelligens.
6. Teknologier orienteret mod energieffektivitet, vedvarende energi, lagring og autonomi.