02.02.2021 | Planlægning
Folketinget undtager erhvervsrejsende fra skærpede restriktioner
For at undgå nye corona-mutationer eller yderligere smitte slipper ind i landet, behandlede Folketinget i sidste uge et forslag om at skærpe rejserestriktionerne. Men det ville have en lammende effekt på danske virksomheder, argumenterede Dansk Industri. Bekymringerne er nu blevet lyttet til.
Det ville lamme danske virksomheder, hvis erhvervsrejsende skulle 10 dage i isolation, når de vender hjem, mener DI. Arkivfoto.
I løbet af denne uge træder nye rejserestriktioner i kraft, der har til formål at forhindre unødvendig spredning af corona-virusset, samt importen af nye mutationer.
Det indebærer et krav om, at samtlige der rejser ind i Danmark, skal i isolation i 10 dage. For alle gælder, at isolationen kan afbrydes på fjerdedagen efter en negativ Covid-19 PCR-test.
Ifølge branchedirektør i Dansk Industri, Michael Svane, er der tale om meget vidtgående forslag, der har store konsekvenser for mange danske virksomheder. Derfor er han glad for, at Folketinget og regeringen har været lydhør over for erhvervslivets udfordringer.
Læs også: ODIN fastholder højt serviceniveau med fjernsupport
”Vi har stor forståelse for nødvendigheden af at undgå smitteimport. Jeg vil gerne kvittere regeringen og partierne bag aftalen for at have lyttet til erhvervslivets alvorlige bekymringer”, siger Michael Svane om forhandlingsresultatet i en pressemeddelelse.
Nu vil erhvervsrejsende stadig være omfattet af reglerne, men samtidig er der er adgang for både danske og udenlandske erhvervsrejsende til at arbejde under isolationen. Det gælder dog således, at der stadig er krav om isolation, når personerne ikke varetager deres arbejde eller i øvrigt udføre opgaver, der ikke kræver fysisk tilstedeværelse i virksomheden.
Det er også lagt fast, at deltagelse i forretningsmøder nu også anses som et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark.
Læs også: Corona sætter spor i folks digitale adfærdsmønstre
Branchedirektør Michael Svane ser det som centralt at sikre, at virksomhederne ikke bebyrdes med bureaukratiske regler, der kan ramme eksempelvis forsyningssikkerheden og eksporten.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) forventer ifølge Ritzau, at det kan træde i kraft midt i løbet af denne uge. Forslaget er nødvendigt for at holde coronasmitten nede, siger han.
- KCP
Innovation

Cirkulær elektronik er en gamechanger for miljøet
Man kan spare helt op til 91 procent CO2, 97 procent vand og 80 procent e-affald, hvis man køber genanvendt elektronik i stedet for ny. Det konkluderer en ny livscyklusanalyse, som Refurbed – en af Europas største markedspladser for genanvendt elektronik – har fået foretaget af det anerkendte forskningsinstitut Fraunhofer.
Innovation

Aalborg havn sætter skub på udvikling af grønne brændstoffer
Snart flytter Aalborg Universitet et testanlæg fra universitetscampus til erhvervsområdet på Aalborg havn, som et vigtigt bidrag til at realisere storskalaproduktion af fremtidens grønne brændstoffer som e-metanol og brint. Anlægget står klar i august og området kan efter planen håndtere yderligere fire testanlæg og anvendes af kommercielle aktører.
E-handel

Netbutikker skal være på tæerne med nye emballageregler
Fra 2025 skal danske virksomheder selv betale for håndteringen af deres emballage, men allerede fra 2024 skal virksomhederne registrere og indberette deres emballageforbrug. Især e-handlerne skal være opmærksomme på de nye regler.
Strategi & ledelse

Unge er tro mod egne værdier i valg af job
Seks ud af ti unge under 29 år har takket nej til en arbejdsopgave på baggrund af deres personlige eller etiske overbevisning. Det er til trods for, at halvdelen af denne årgang angiver at leve fra lønseddel til lønseddel. Det viser årets ungeundersøgelse fra Deloitte.
IT

Danske havne- og logistikvirksomheder skal skrue op for cybersikkerheden
Cyberkriminalitet er trussel nummer ét mod danske havne- og logistikvirksomheder, lyder det i ny rapport. Risici bliver højere i takt med, at virksomheder digitaliserer med nye 4.0-teknologier som kunstig intelligens, big data med mere. Der er stort behov for fokus på it-sikkerhed og robusthed tidligt i digitaliseringsudviklingen, lyder det fra ekspert, som her præsenterer tre anbefalinger.
Strategi & ledelse

Arbejdsgivere frasorterer ældre jobansøgere
Flere og flere seniorer oplever aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet. Alder er den faktor, der diskrimineres allermest på, når arbejdsgivere skal ansætte nye medarbejdere.