Flere veje for supply chain-folk ind i bestyrelserne
Supply chain-professionelle er ikke ligefrem overrepræsenterede i bestyrelserne i de store virksomheder. Ekspert i bestyrelsesledelse, Sanna Suvanto-Harsaae, kommer her med sine bud på, hvordan man får bestyrelsen til at tage supply chain mere alvorligt.
Hvorfor bliver supply chain-folk ikke hørt på bestyrelsesniveau? Med det retoriske spørgsmål åbnede forretningskvinden Sanna Suvanto-Harsaae sit keynote-oplæg på sidste uges Optilon Supply Chain Conference i Stockholm.
Selvom hun ikke selv er uddannet inden for feltet, så har hun med egne ord et ”soft spot” for transport- og logistikansvarlige ude i virksomhederne, fordi de ”betyder så meget for den daglige drift”. Alligevel er de kun meget sjældent repræsenteret på bestyrelsesniveau i virksomhederne, og det er der flere grunde til.
Læs også: Tre grunde til at kvinder er bedre supply chain-ledere
”Supply chain er en udgift, som grundlæggende set skal minimeres. Dernæst gør silotænkningen det svært for alle parter at påvirke hinanden. Den er også medvirkende til, at supply chain-folkene generelt ikke forstå virksomhedens overordnede mål og bestyrelsens arbejde. Og så er der nogle indgroede dårlige vaner, der dikterer, at en bestyrelse består af advokater, gamle CEO’s og bankfolk. Der skal ryddes op!”, lød den kontante udmelding fra Sanna Suvanto-Harsaae.
Som professionelt bestyrelsesmedlem i bl.a. SAS, Altia, BoConcept og flere andre selskaber, har Sanna Suvanto-Harsaae, der også er en del af Center for Corporate Governance på Copenhagen Business School, mange års erfaring med international ledelse og ikke mindst bestyrelsesarbejde.
På den baggrund har hun samlet seks gode råd til, hvordan man får bestyrelsen til at tage supply chain mere alvorligt, så folkene bliver hørt og kommer med rundt om bordet.
- Kriser – ”Don’t waste a good crisis”, siger Sanna Suvanto-Harsaae, og peger på, at en uforudset hændelse kan være et vindue, som en supply chain-professionel kan udnytte til at vise sit værd.
- Brug de strategiske forbindelser, eksempelvis til CSR og bæredygtighedsteams, eller i forhold til medarbejdernes sikkerhed, og tag ejerskab omkring dem.
- Spred lean – ”Det er lidt en no-brainer”, medgiver Sanna Suvanto-Harsaae, men de ansvarlige skal (selvfølgelig) gøre alt for at ”optimere processerne og sprede budskabet”.
- Tænk på flows – kunder, vareforsyning, cash etc. skal flyde gnidningsfrit gennem systemet.
- Udvis digitalt lederskab – digitalisering fylder godt op på agendaen i virksomhederne, ikke mindst i supply chain-industrien, og den mulighed skal de dedikerede folk gribe og tage med sig op på bestyrelsesniveau.
- Hjælp din CEO med at være en succes – lidt en kombination af de øvrige punkter, kombineret med et øget kendskab til selskabets drift i form af eksempelvis regnskaber og strategier uden for supply chain-området.
Derudover fremhæver Sanna Suvanto-Harsaae hvordan supply chain-folkene med fordel kan udvise lidt mere mod i nogle situationer. For som hun siger:
”Gode bestyrelsesmedlemmer er ikke nødvendigvis dem, der ved mest, men dem, der stille de rigtige – og nogle gange hårde – spørgsmål på de rigtige tidspunkter. Og kommunikation er generelt vigtigt; spørg ind til hvad der foregår i ledelsen, vis interesse, ellers så rykker man i hvert fald ikke”.