Finansflowet er også en del af forsyningskæden

Supply chain finance vokser med 40 procent om året, viser undersøgelse. Men hvad er det, og hvorfor vokser det så hårdt?

Det største fremtidspotentiale for SCF befinder sig ifølge en undersøgelse i Østeuropa, Kina og Indien. Her er det den kinesiske televirksomhed Huaweis hovedkvarter. Foto: Huawei..

24.01.2014

SCM.dk

SCF fokuserer ifølge Dr. Erik Hofmann fra University of St. Gallen, Schweiz på at optimere virksomheders finansiering og reducere kapitalomkostninger inden for en specifik del af forsyningskæden. Foto: Privat..

Supply chain og logistik handler traditionelt om at styre vare- og informationsstrømmen i forsyningskæden. Men der sker ikke meget, hvis der ikke også er styr på pengestrømmen, og finansflowet er derfor en essentiel del af ledelse af forsyningskæden.

Internationale banker melder om årlige vækstrater på 30-40 procent for supply chain finance programmer (SCF). Det afslører undersøgelsen ”Forging New Links?” fra 2013 udført af Demica, der er specialiseret i working capital. Området vandt for alvor indpas i forbindelse med finanskrisen, hvor SCF var med til at sikre livsvigtig likviditet for likviditetstrængte leverandører og i nogle tilfælde overlevelse.

I årene efter 2008 har området oplevet kraftig vækst, og i de kommende år forventer Demica vækst på 20-30 procent per år frem til 2015 og 10 procent per år i perioden 2015-2020.

Nye markeder trækker væksten
Det er særligt sektorerne detail, produktion, forbrugervarer, biler, landbrug, kemi og medicin der trækker væksten, og det største fremtidspotentiale for SCF befinder sig i Østeuropa, Kina og Indien. Demicas undersøgelse viser, at SCF i stigende grad bliver en integreret del af bankernes tilbud til virksomheder, og der er en forventning om, at integrationen vil blive endnu højere i de kommende år samtidig med, at SCF-ydelserne vil blive mere standardiserede på tværs af banker og lande.

Læs også: Stadig stort potentiale i vækstøkonomierne

De største barrierer for den fremtidige udbredelse af SCF er lokal lovgivning, afstemning til mange landes lovgivning ved internationale SCF-modeller og markedsføring af fordelene ved SCF over for leverandører. Nye teknologiske muligheder som for eksempel e-faktureringssystemer kan vise sig at blive en vækstskaber for SCF. Undersøgelsen er en kvalitativ undersøgelse blandt de 25 største banker i Europa, et udvalg af banker fra Asien, Afrika og USA samt 14 multinationale virksomheder.

Optimering af pengestrømmen
SCF er et fokus på at optimere omkostninger på tværs af den samlede forsyningskæde. En snæver definition af SCF er den pengestrøm, der strømmer mellem virksomheder i en forsyningskæde. Det omfatter betalinger mellem kunde, mægler, transportør, agent og leverandør eller finansiering af transaktionerne. Det sidste kan ske af en bank, et finansieringsselskab eller en samarbejdspartner, der er villig til at finansiere betalinger.

<p>”Det primære mål med SCF er at optimere finansielle processer mellem virksomheder…”</p>

Dr. Erik Hofmann, University of St. Gallen

En bredere beskrivelse af SCF kan endvidere omfatte udvekslingen af aktiver og passiver inden for arbejdskapitalens management cyklus (cash conversion cycle) stadigvæk på tværs af den samlede forsyningskæde. Udover kontanter og bankgæld omfatter dette også debitorer, kreditorer og bevægelserne af lagervarer.

Læs også: Den ansvarlige forsyningskæde: Sådan skaber ansvarlig leverandørstyring finansiel værdi for virksomheden

Set fra et organisatorisk synspunkt omfatter SCF håndteringen af indkøb-til-betalingsprocesser eller forecast-to-fulfill processer i den købende organisation samt håndteringen af ordre-til-kontant processer i leverandørorganisationen.

”Det primære mål med SCF er at optimere finansielle processer mellem virksomheder og etablere samarbejde samt automatisere transaktioner mellem leverandører, kunder, finansielle institutioner og serviceudbydere. På den måde fokuserer SCF på at optimere virksomheders finansiering og reducere kapitalomkostninger inden for en specifik del af forsyningskæden”, fortæller Dr. Erik Hofmann fra University of St. Gallen, Schweiz. Erik Hofmann har SCF som et af sine primære forskningsfelter.

Finansiering af debitorer
Den mest almindelige og udbredte form for supply chain finance er ”factoring”, hvor en virksomhed ”sælger” sine fakturaer til en finansiel tredjepart for typisk 80 procent af beløbet. Tredjeparten overtager debitorstyringen og betaler kreditor de sidste 20 procent minus honorar, når betalingsfristen udløber, uanset om debitor har betalt eller ej.

Læs også: Få fod på den finansielle forsyningskæde

Fordelen for debitor (din virksomhed) er, at I reelt arbejder kontant og forbedrer jeres likviditet. Kreditsalg bliver til kontantsalg. Det vil for nogle betyde, at de får nemmere ved at overleve, og for andre betyder det, at de får flere midler til at investere i udvikling af produkter, services, markeder, teknologi etc.

Også præ-faktura finansiering
Men supply chain finance er ifølge supply chain specialisten Enrico Camerinelli, som er Senior Research Analyst Europe for Aite Group, i færd med at brede sig til også at omfatte præ-faktura finansiering af forsyningskædeaktiviteter. Det er en udfordring for traditionelle bankvirksomheder, som har meget lidt gennemsigtighed i forsyningskæden; men det er på vej til at ændre sig.

Der bliver i øjeblikket udviklet nye dynamiske supply chain risk management værktøjer, der gør finansielle virksomheder i stand til at prissætte præ-faktura finansiering i forsyningskæden på samme måde som forsikringsselskaber, der kobler prissætning op på risikoprofiler.

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde skaber ny generation af gaffeltruck

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

04.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar om CBAM

04.02.2025SCM.dk

AI-drevet effektivitet i fokus på LogiMAT 2025

30.01.2025SCM.dk

Formidlingen af komplekse teknologier skal tilpasses de unge for at inspirere

29.01.2025SCM.dk

Ny logistikdirektør fortsætter retning – med finjusteringer

29.01.2025Langebæk A/S

Sponseret

Ny CEO udnævnt for Langebæk Consulting AS, Norge

29.01.2025SCM.dk

Ny lokalitet skal understøtte it-aktørs kæmpesatsning mod nye kunder

28.01.2025SCM.dk

International handel og sociale medier vil sætte et stort aftryk på detailsektoren i 2025

24.01.2025SCM.dk

Fødevarebranchen fokuserer på pris i en urolig verden

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

29.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling

Få indsigt i læring på flere niveauer og få færdigheder til bedre at kunne fremme kompetenceudvikling og opgaveløsning i virksomheden.

Dato

29.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Anvendt Machine Learning og Big Data

Vil du have kompetencer til at anvende machine learning værktøjer og metoder til dataanalyse og håndtering af store datamængder? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul.

Dato

30.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup