16.03.2020 | Strategi & ledelse
Fasttracks skal fastholde international distribution
I forbindelse med regeringens beslutning om at lukke Danmarks grænser på grund af coronavirusudbruddet, er der samtidig indført fasttracks for transport af nødvendig gods. "Vigtigt at regeringen kommunikerer, at grænserne er åbne for varer", lyder det fra DI Transport.
På myndighederes hjemmeside fremgår det, hvad der anses som anerkendelsesværdige formål i forbindelse med ind- og udrejse af Danmarks grænser.
I lørdags indførte regeringen en hastelov, hvor personer uden anerkendelsesværdigt formål ikke længere har indrejsetilladelse i Danmark.
I forlængelse af dette, blev det besluttet, at der skulle indføres såkaldte fasttracks for lastbiler med henblik på at gods kommer så hurtigt og gnidningsfrit ind og ud af landet som muligt.
Læs også: Konsulentfirma: Sådan forbereder du din forsyningskæde på COVID-19
“Det er helt åbenlyst, at der selvfølgelig skal fødevarer, medicin og andre varer frem og tilbage. Men det er også helt essentielt, at der stadig er hurtig passage for gods til produktionen. Der er mange producenter af essentielle komponenter og varer, som er helt afhængige af at få varerne smidigt ud. Og det er helt afgørende for begrænsning af de økonomiske konsekvenser af coronavirusset, at hele erhvervslivet holder så høj damp som muligt”, siger branchedirektør for DI Transport, Michael Svane.
Han er i løbende kontakt med Justitsministeriet, Rigspolitichefembedet og Transportministeriet, som er blandt de centrale myndigheder for transportbranchen i kriseperioden.
Michael Svane tilføjer, at det med den nuværende situation er vigtigt at arbejde for, at de danske produktionsvirksomheder skal kunne opretholde deres høje niveau af eksport.
“De vil blive udfordret nu, hvor flytrafikken lukker ned. Derfor er det endnu mere vigtigt, at landegrænserne er åbne for varetransport. Og det er ikke nok at holde grænserne åbne for lastbiler. Regeringen og myndighederne har også en opgave med at kommunikere klart og entydigt, at de danske grænser er åbne for varer. Vi kender til virksomheder, som har været udfordret, fordi udenlandske kunder troede, at de ikke kunne modtage varer fra Danmark”, siger han.
Samfundet skal opretholdes
Ole Breumlund er en af de lastbilschauffører, der fortsat kører med varer i Europa. I sidste uge blev han sendt på fragttur til Italien - en nødvendig beslutning, understreger han.
“Mens det meste af Danmark er lukket ned for at undgå, at smitte med coronavirus spreder sig, er det nemlig vigtigt, at ikke bare læger og sygeplejersker står til rådighed. Også mekanikere, lastbilchauffører, folk der arbejder på vandværker eller udfører andre lignende funktioner, er vigtige, hvis man skal holde landet kørende og vil have luft i dækkene, varer på hylderne og en stabil vandforsyning, siger Ole Breumlund til DR og tilføjer:
Læs også: Antallet af udenlandske lastbiler på danske veje sætter rekord
"Det handler om, at de, der kan tager ansvar, tager ansvar”.
På myndighedernes hjemmeside om coronavirus er det muligt at få svar på spørgsmål vedrørende indrejserestriktionerne. Her fremgår det, at rejsende skal kunne bevise det anerkendelsesværdige formål med gyldig legitimation, ansættelsesbevis, lønseddel, arbejdskontrakt, indkaldelse til behandling på hospital eller indkaldelse til retten.
- HCL
Denne artikel er en del af temaet Coronavirus
Branchenyt

Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Det hjælper at bruge en særlig metode med individuel støtte, når unge i psykisk mistrivsel skal i arbejde eller uddannelse. Det viser de foreløbige resultater fra et seksårigt forskningsstudie fra Københavns Professionshøjskole. Men de gode resultater kræver, at metoden bliver fulgt nøje, lyder det fra forskerne bag.
Innovation

SAS Institute investerer massivt i udvikling af industri-specifikke AI-løsninger
SAS Institute, den førende globale virksomhed inden for dataanalyse og AI til arbejdsbrug, vil investere knap 7 milliarder danske kroner i udviklingen af praktiske og værdiskabende AI-løsninger til offentlige og private virksomheder.
Lager & distribution

De danske havne oplever stigende aktivitet
I 2022 blev der langet 97,2 millioner ton gods over de danske kajanlæg. Det er en stigning på 2 procent sammenlignet med året før, og den største godsmængde de danske havne har håndteret siden 2008, hvor der gik 106,1 millioner ton gods igennem de danske havne.
Branchenyt

Strømlining af organisationen sætter guldaftryk på bundlinien
Columbus oplevede godt momentum i årets første kvartal. Omsætningen steg med 7 procent (12 procent i lokale valutaer), og driftsresultatet steg med hele 33 procent i Q1 2023. Optimeringen af leveranceorganisationen slår nu for alvor igennem med et løft i effektiviteten til 67 procent mod 62 procent i Q1 2022.
Lager & distribution

Et internationalt emballageflow betyder en mere effektiv forsyningskæde
Emballagens betydning for forsyningskæden bliver større, fordi EU er i færd med at indføre direktiv for producentansvar. Det kan virke som en hæmsko. Men det i virkeligheden en gave, mener en ekspert.
Branchenyt

Ørsted lancerer Europas største produktion af e-methanol
Ved et arrangement i Örnsköldsvik i det nordlige Sverige tog Ørsted det første spadestik på Europas største e-methanolprojekt, FlagshipONE. Det markerer ikke kun starten på byggeriet af projektet, men også det første skridt i en ny epoke inden for grøn søfart, hvor store produktionsanlæg vil levere methanol til en stadig voksende flåde af methanoldrevne fartøjer.