16.05.2022  |  Branchenyt

Færre AMU-kurser siden 2011 og under COVID-19

Siden 2011 er deltagelsen ved AMU-kurser faldet markant. Før corona så udviklingen ud til at vende, men det satte pandemien en stopper for.

Siden 2011 har der været et markant fald i antallet af gennemførte kursusforløb ved arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU). Hvor der i 2011 var cirka 800.000 kursusforløb, er der i 2021 kun halvt så mange.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Faldet i den samlede kursusdeltagelse står på indtil 2017, hvor udviklingen vender. De næste to år øges deltagelsen med 8 procent frem mod 2019. I den følgende toårsperiode fra 2019 til 2021 falder kursusdeltagelsen med hele 25 procent, hvilket kan ses i lyset af COVID-19 pandemien.

Kontor, handel og forretningsservice, der historisk primært har båret faldet, er det eneste område, som knækker kurven og stiger fra 2020 til 2021.

Læs også: ITD: Rekordstor mangel på lastbilchauffører kræver politisk handling

I modsætning til de øvrige områder har AMU-kurser inden for transport og logistik haft fremgang i antallet af kursister op til 2019. I perioden fra 2011 var der en stigning på 27 procent flere kursusforløb på det samlede område, mens kurser inden for chauffør- og vejgodstransport alene tegnede sig for en fremgang på 63 procent, fra 35.000 årlige kursusforløb til mere end 56.000.

I perioden med nedlukninger, fra 2019 til 2021, faldt antallet af AMU-kursusforløb på transport og logistikområdet med 10 pct.

Kursusdeltagelse før, under og på vej ud af COVID-19-pandemien

Forskydningerne i kursusdeltagelsen er ikke isoleret til arbejdsmarkedsuddannelserne. Der er generelt nedgang i kursusdeltagelsen på de fleste uddannelsesniveauer i perioden fra 2019 til 2021. Kurser under adgangsgivende uddannelser, for eksempel faglig supplering til ingeniøruddannelserne, er det eneste område, hvor der er en stigning i kursusdeltagelsen over hele perioden.

Forberedende uddannelser (herunder højskoler), og de korte videregående uddannelser, oplever ligesom arbejdsmarkedsuddannelserne et dyk i kursusdeltagelsen.  

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere