Få 20 konkrete værktøjer til supply chain innovation
Et nyt arbejdshæfte fra Syddansk Universitet anviser 20 konkrete værktøjer til at udvikle forsyningskæden og øge konkurrencekraften.
Et nyt arbejdshæfte fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet (SDU) i samarbejde med Industriens Fond skal give virksomheder, der ønsker at arbejde med supply chain-innovation, konkrete værktøjer til udviklingen af deres forsyningskæder.
Læs også: Rundspørge: Supply chain understøtter ikke forretningsstrategien
Arbejdshæftet består af i alt 20 værktøjer, der fordeler sig på to hovedområder, henholdsvis værktøjer der har til formål at levere konkrete supply chain-facts og værktøjer, der har med overvågning og opfølgning at gøre. Gældende for alle værktøjer er, at de både kan bruges til at fastlægge, hvordan den konkrete praksis er nu (AS-IS) samt hjælpe til med at sætte ramme for fremtiden (TO-BE).
Strategiprocesser kræve nøje opmærksomhed
Supply chain innovation indgår ofte som en del af virksomhedens samlede strategiproces, og sådanne strategiprocesser må gennemføres med en nøje opmærksomhed på virksomhedens særlige karakteristika samt på graden af dynamik i omgivelserne, fastslås det i arbejdshæftet.
Med særlige karakteristika tænkes der for eksempel på: forandringstakten af det produkt og/eller serviceydelser, der produceres, virksomhedens størrelse, bredden og diversiteten i produktprogram og graden af globalisering.
Hvad angår omgivelsernes dynamik er der forskel på brancher og selv for den enkelte virksomhed, kan der være perioder, der er mere stabile end andre. Strategisk betyder det, at supply chain innovationsprojekter både planlægges og gennemføres ud fra både bevidste planlægningshorisonter og mere emergente situationer.
Værktøjernes udspring
Arbejdshæftet udspringer af en større rapport Konkurrencekraft gennem supply chain innovation, fortæller professor Jan Stentoft fra SDU, der er hovedmanden bag.
Rapporten har fokus på virksomheders forsyningskæder som innovationsobjekt. I rapporten blev det undersøgt, om der findes sammenhænge mellem konkrete udviklingsaktiviteter i forsyningskæderne og den deraf afledte performance. Dette skete gennem en temperaturmåling af dansk praksis med supply chain innovation, samt hvorledes danske virksomheder arbejder med dette.
Formålet med rapporten er at bidrage med ny viden om, hvorledes SCM-området kan bidrage til øget konkurrencekraft gennem innovationer i virksomheders forsyningskæder.
Supply chain innovation består, som begreb, af tre vigtige elementer:
1. Forretningsprocesser
2. Teknologi
3. Supply chain-netværk
Et specielt fokusområde i undersøgelsen er at undersøge, hvorvidt det at gennemføre supply chain-innovation har en målbar effekt på en række supply chain performance-parametre.
Værktøjerne er ikke "the only way"
Med afsæt i hovedrapporten har dette arbejdshæfte til formål at belyse, hvordan danske virksomheder kan arbejde med supply chain innovation gennem brug af en række værktøjer. Det er her vigtigt at notere sig, at de præsenterede værktøjer ikke må opfattes som the only way til at arbejde med supply chain innovation. De skal ses som en struktureret tilgang til at afdække nuværende praksis på en række faglige områder og med afsæt heri at søge efter forbedringer.
Læs også: Fem gode supply chain-bøger
Værktøjerne kan opfattes som komplimentære til allerede etablerede værktøjer, som fx Lean, Six Sigma, TQM samt inden for projektledelse.
Det er vort håb, at arbejdshæftet giver inspiration til og refleksion over de muligheder, der ligger i at skabe øget konkurrencekraft gennem innovationer i forsyningskæderne, siger Jan Stentoft.
Arbejdshæftet kan hentes frit her