Få 20 konkrete værktøjer til supply chain innovation

Et nyt arbejdshæfte fra Syddansk Universitet anviser 20 konkrete værktøjer til at udvikle forsyningskæden og øge konkurrencekraften.

Virksomheder kan nu få hjælp til at udvikle deres forsyningskæder via 20 konkrete værktøjer. .

23.01.2015

SCM.dk

Professor Jan Stentoft fra SDU er hovedmanden bag arbejdshæftet og den rapport, der ligger til grund. Foto: Syddansk Universitet..

Et nyt arbejdshæfte fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse ved Syddansk Universitet (SDU) i samarbejde med Industriens Fond skal give virksomheder, der ønsker at arbejde med supply chain-innovation, konkrete værktøjer til udviklingen af deres forsyningskæder.

Læs også: Rundspørge: Supply chain understøtter ikke forretningsstrategien

Arbejdshæftet består af i alt 20 værktøjer, der fordeler sig på to hovedområder, henholdsvis værktøjer der har til formål at levere konkrete supply chain-facts og værktøjer, der har med overvågning og opfølgning at gøre. Gældende for alle værktøjer er, at de både kan bruges til at fastlægge, hvordan den konkrete praksis er nu (AS-IS) samt hjælpe til med at sætte ramme for fremtiden (TO-BE).

Strategiprocesser kræve nøje opmærksomhed
Supply chain innovation indgår ofte som en del af virksomhedens samlede strategiproces, og sådanne strategiprocesser må gennemføres med en nøje opmærksomhed på virksomhedens særlige karakteristika samt på graden af dynamik i omgivelserne, fastslås det i arbejdshæftet.

Med særlige karakteristika tænkes der for eksempel på: forandringstakten af det produkt og/eller serviceydelser, der produceres, virksomhedens størrelse, bredden og diversiteten i produktprogram og graden af globalisering.

Fakta om supply chain: klik for at forstørre billedet. Kilde: Syddansk Universitet..

Hvad angår omgivelsernes dynamik er der forskel på brancher og selv for den enkelte virksomhed, kan der være perioder, der er mere stabile end andre. Strategisk betyder det, at supply chain innovationsprojekter både planlægges og gennemføres ud fra både bevidste planlægningshorisonter og mere emergente situationer.

Værktøjernes udspring
Arbejdshæftet udspringer af en større rapport ”Konkurrencekraft gennem supply chain innovation”, fortæller professor Jan Stentoft fra SDU, der er hovedmanden bag.

Rapporten har fokus på virksomheders forsyningskæder som innovationsobjekt. I rapporten blev det undersøgt, om der findes sammenhænge mellem konkrete udviklingsaktiviteter i forsyningskæderne og den deraf afledte performance. Dette skete gennem en temperaturmåling af dansk praksis med supply chain innovation, samt hvorledes danske virksomheder arbejder med dette.

Formålet med rapporten er at bidrage med ny viden om, hvorledes SCM-området kan bidrage til øget konkurrencekraft gennem innovationer i virksomheders forsyningskæder.

Supply chain innovation består, som begreb, af tre vigtige elementer:

1. Forretningsprocesser
2. Teknologi
3. Supply chain-netværk

Et specielt fokusområde i undersøgelsen er at undersøge, hvorvidt det at gennemføre supply chain-innovation har en målbar effekt på en række supply chain performance-parametre.

Værktøjerne er ikke "the only way"
Med afsæt i hovedrapporten har dette arbejdshæfte til formål at belyse, hvordan danske virksomheder kan arbejde med supply chain innovation gennem brug af en række værktøjer. Det er her vigtigt at notere sig, at de præsenterede værktøjer ikke må opfattes som ”the only way” til at arbejde med supply chain innovation. De skal ses som en struktureret tilgang til at afdække nuværende praksis på en række faglige områder og med afsæt heri at søge efter forbedringer.

Læs også: Fem gode supply chain-bøger

Værktøjerne kan opfattes som komplimentære til allerede etablerede værktøjer, som fx Lean, Six Sigma, TQM samt inden for projektledelse.
”Det er vort håb, at arbejdshæftet giver inspiration til og refleksion over de muligheder, der ligger i at skabe øget konkurrencekraft gennem innovationer i forsyningskæderne”, siger Jan Stentoft. 

Arbejdshæftet kan hentes frit her

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

19.12.2024DTU Learn for Life

Sponseret

Bliv skarpere på SCM med diplomkurser på DTU

19.12.2024SCM.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

12.12.2024SCM.dk

It-aktør lancerer CSRD-løsning der forenkler compliance

10.12.2024SCM.dk

Erhvervsleder: Bestyrelserne skal omfavne EU-krav

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jagten på at skabe en bedre fremtid

09.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Mere sikkerhed - mindre aftryk

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup