17.06.2019  |  Branchenyt

EU-kommissionen undersøger PostNord for ulovlig statsstøtte

Danmark og Sverige er kommet i EU’s søgelys efter at have overført millioner til PostNord. Nu skal det undersøges, om der er tale om ulovlig statsstøtte. Undersøgelsen vækker glæde hos brancheorganisationen for dansk vejgodstransport, ITD, der selv henvendte sig til EU-Kommissionen.

En henvendelse fra brancheorganisationen for den danske vejgodstransport (ITD) har udløst en ’tilbundsgående undersøgelse’ af PostNord. Det er EU-kommissionen, der skal undersøge om Danmark og Sverige har udbetalt ulovlig statsstøtte til postselskabet.

Læs også: PostNord fyrer 2.500 mand i Danmark

Det er tre specifikke overførsler, der skal undersøges nærmer. Den ene fra den danske stat på 187 millioner kroner og den anden på 280 millioner kroner fra den svenske stat til PostNord. Derudover undersøges en udbetaling på 2,34 milliarder kroner fra PostNord til datterselskabet Post Danmark.

Begge stater udtaler, at der ikke er tale om ulovlig statsstøtte.

”Kommissionen er dog på nuværende tidspunkt bekymret for, at kapitaltilførslerne ikke er blevet gennemført på markedsvilkår. Hvis disse kapitaltilførsler til Post Danmark og PostNord viser sig at udgøre statsstøtte efter EU-reglerne, vil Kommissionen dernæst vurdere, om de er forenelige med det indre marked”, skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Den svenske stat ejer 60 procent af PostNord og den danske ejer de resterende 40 procent.

ITD fejrer undersøgelsen på vegne af de danske vognmænd
Allerede tilbage i 2017 anmeldte ITD statsoverførslerne til EU-kommissionen, men blev afvist.

”For ITD og især for de danske vognmænd er EU-Kommissionens udmelding en overordentlig stor sejr, som betyder, at hver en sten i den her sag bliver vendt, så vi kan få belyst, om statsstøtten til Post Danmark i det hele taget er lovlig. Det er et meget vigtigt led i den her sag, og samtidig er det forudsætningen for, at vi kan få underkendt og forhindret den konkurrenceforvridende statsstøtte til Post Danmark”, siger Lena Sandberg fra advokatfirmaet Gibson, Dunn & Crutcher, som repræsenterer ITD i sagen.

EU-kommissionen skal undersøge om udbetalingerne til PostNord overtræder Lissabon-traktatens artikel 107. Den skriver, at hvis støtte fra stater gives på samme vilkår, som selskabet kunne have fået på anden vis, er det ikke statsstøtte.

Hvis der er tale om statsstøtte, skal EU-Kommissionen herefter vurdere om statsstøtten har været i strid med EU's regler på området.

Læs også: Pressede lastbilchauffører får ikke flere p-pladser i ny infrastrukturaftale

”Danske transport- og logistikvirksomheder har ikke noget som helst imod konkurrence, det er de vant til, for sådan er markedet. Men, de hverken vil eller skal finde sig i at konkurrere med et selskab som Post Danmark, der med statsstøtte i ryggen kan dumpe priserne på levering af varer og stykgods”, siger adm. direktør i ITD, Carina Christensen.

- SDN

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere