30.11.2017  |  Branchenyt

ITD klager til EU-Kommissionen: ”PostNord får ulovlig statsstøtte”

PostNord Danmark har fået og får stadig ulovlig støtte fra både den danske og svenske stat. Det mener danske vognmænd, der gennem deres brancheorganisation ITD nu har klaget til EU-Kommissionen over det de betegner som ”favorable vilkår, der giver en ulige konkurrence”.

I begyndelsen af denne uge sendte brancheorganisationen ITD en officiel klage afsted til Bruxelles. Modtageren var EU-Kommissionen og årsagen den statsstøtte, som den danske og svenske stat har givet som saltvandsindsprøjtning til det kriseramte, statsejede PostNord Danmark. Den skævvrider nemlig konkurrencen med ulige vilkår, mener ITD’s medlemmer, og er dermed ulovlig.

Læs også: PostNord går Black Friday-travlhed i møde

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”ITD’s medlemmer oplever Post Nord Danmark som et statsejet selskab, der på favorable vilkår konkurrerer direkte mod private aktører i et presset marked”, siger Carina Christensen, administrerende direktør i ITD. Hun fortsætter:

”Kommer den danske og svenske stat igennem med den nye planlagte statsstøtte kan det betyde, at private transport- og logistikvirksomheder bliver udkonkurreret af en offentligt støttet aktør. Det er på ingen måde acceptabelt. Derfor har ITD indsendt en klage til EU-Kommissionen over ulovlig statsstøtte til PostNord Danmark”.

Om klagen

Klagen er bygget op omkring:
1) Overkompensation til støtte til afskedigelse af tjenestemænd  
2) Overkompensation (i form af kapital tilskud) til den befordringspligtige del og til at dække PostNord Danmarks løbende underskud

Dertil kommer tidligere statsstøtte til Post Danmark i form af: 
1) En statsgaranti til omkostninger for afskedigelse af tjenestemænd 
2) Et kapitalindskud fra PostNord til Post Danmark i februar i år 
3) Post Danmarks tidligere momsfritagelse 
4) Krydssubsidiering i Post Danmark

Kilde: ITD.dk. 

Overkompensation til både PostNord Danmark og Post Danmark
ITD’s klage omhandler både planlagt støtte fra oktober i år, der endnu ikke er givet og økonomisk støtte, der tidligere er tildelt både PostNord Danmark og Post Danmark.

I alt er der seks punkter i vognmændenes klage, hvor de første to handler om overkompensation dels til at støtte afskedigelsen af tjenestemænd og dels til at dække PostNord Danmarks løbende underskud. ITD mener altså, at der er afsat for mange penge til de 1.500 tjenestemænd, der ifølge PostNord selv bliver overflødige, og skal afskediges. Samtidig mener brancheorganisationen, at både den danske og svenske stat har givet ulovlig støtte til såvel den løbende drift som den strategiske udvikling af selskabet.

De yderligere fire punkter i klagen handler om ulovlig støtte af både PostNord og Post Danmark i form af statsgaranti, momsfritagelse, kapitalindskud og krydssubsidiering, hvor penge gives til befordringspligten, men bruges på andre områder.

PostNord Danmark: ”Aftalen er lavet med forbehold”
Hos PostNords danske afdeling mener direktør Peter Kjær Jensen, at ITD ”sparker en åben dør ind” med klagen, skriver Berlingske Business.

”Aftalen mellem den danske og svenske regering er jo lavet med forbehold for, at EU-kommissionen godkender den. De forhandlinger er jo i gang imellem de to ejere og EU, og vi afventer, at de afsluttes”, skriver direktøren i en skriftlig kommentar til Berlingske Business. Han tilføjer:

Læs også: Mulig prisdumping hos Postnord får alarmklokker til at ringe

”Fra vores side håber vi blot, at sagen således bliver behandlet professionelt af de rette myndigheder i stedet for at blive til løse beskyldninger i diverse medier”.

-CHM

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere