ESG og robotter præger det moderne lager

De to dominerende tendenser for det moderne lagerbyggeri er ESG og automatisering. ”Vi udvikler som regel efter et energiforbrug, der svarer til dobbelt op på kravene fra bygningsreglementet”, fortæller en aktør. En tredje parameter er lang levetid og stabil drift.

”Robotter er følsomme over for ujævnheder i gulvet, og det er derfor svært at automatisere i gamle lagerbygninger”, fortæller Jacob Rasmussen.. Foto: Arkivfoto fra 123rf.com.

01.12.2023

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

De udvikler og bygger på livet løs i både Danmark, Beneluxlandende, Sverige, Tyskland og Storbritannien, og de bygger både ”build-to-suit” og spekulativt, hvor de så ofte også varetager driften af bygningen på vegne af investoren. Efterspørgslen på nye logistikfaciliter er stor, og udvikleren, investoren og kapitalforvalteren Verdion har en ambition om at øge sin danske portefølje til 4-5 milliarder kroner inden 2026. Verdion har dags dato en dansk logistikportefølje til en værdi af 2,6 milliarder kroner og en international portefølje til en værdi af 18,6 milliarder kroner.

Miljø og energiforbrug
”Det er fuldstændig afgørende, at moderne lagerfaciliteter er bæredygtige”, fortæller Jacob Rasmussen, der er teknisk direktør og har ansvaret for at levere tekniske specifikationer i Verdions danske udviklingsprojekter – i tæt samarbejde med kolleger på tværs af Europa.

Læs også: Forsyningskaos skaber behov for mere lagerplads

Det betyder først og fremmest, at selve byggeriet er bæredygtighedscertificeret med systemer som for eksempel DGNB. Det indebærer, at lageret er opført af byggematerialer, der lever op til kriterier for både miljø, sociale forhold og økonomi.

Men det indebærer også forhold som energiforbrug, brandsikring, vedvarende energiformer som geotermi, solceller og luft-til-væske eller luft-til-luft varmepumper – og Verdion sigter efter DGNB Guld eller derover for alle deres projekter. 

Fakta om DGNB

DGNB er en certificeringsordning målrettet bygninger og byområder. Systemet bygger på den helhedsorienterede tilgang til bæredygtighed (FN’s definition) med de tre hovedsøjler: social-, økonomisk- og miljømæssig bæredygtighed.

Systemet er dynamisk, og derfor bliver kriterierne opdateret løbende i takt med, at vi i branchen får ny viden og praksis. DGNB-systemet stiller ikke specifikke krav til bestemte løsninger eller materialer, da bygninger har forskellige funktioner og forskellige krav. En bygning eller et byområde bliver derfor evalueret ud fra deres performance. Vi ser ofte, at projekterne har forskellige fokusområder, hvor der opnås højere score i forskellige kvaliteter alt efter fokus.

Kilde: Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

”Luft-til-væske varmepumper er i kombination med solceller på taget særlig oplagt ved temperaturstyrede lagre, hvor der er behov for køling ned til fem-otte grader, som varmepumper også kan levere. I de tilfælde vil vi også udstyre tagkonstruktionen med ekstra dampspærre”, fortæller Jacob Rasmussen og supplerer: ”Vi har stor nytte af at udveksle erfaringer på tværs af de lande, vi opererer i. I Tyskland har vi for eksempel også erfaringer med såkaldt hydrotermiske lagre, der kan lagre strøm fra solceller. Vi har også lige nu et enkelt projekt med et batterianlæg, der skal lagre solcellestrøm”.

Robotter stiller krav til bygninger
Moderne lagerautomatisering skal være fleksible løsninger, hvor der ofte bliver gjort brug af AGV’er (automated guided vehicles) eller AMR (autonomous mobile robots). 

”Det er fuldstændig afgørende, at moderne lagerfaciliteter er bæredygtige”, fortæller Jacob Rasmussen.. Foto: Verdion.

”Robotter er følsomme over for ujævnheder i gulvet, og det er derfor svært at automatisere i gamle lagerbygninger. Det er ikke let at forebygge, at der opstår ujævnheder i gulv over tid, fordi gulvet bliver hårdt belastet af den daglige drift. Her spiller støbeprocessen en afgørende rolle. Vi støber altid i et kontrolleret indeklima efter taget og væggene er installeret og bygningen er tæt. Det giver en mere ensartet og optimalt hærdning, som er helt afgørende for, hvor stærk gulvoverfladen bliver i det lange løb”, fortæller Jacob Rasmussen.

Lang levetid og uforstyrret drift
Han lægger i det hele taget vægt på, at lagerbygninger skal være bygget til lang levetid fra dag 1. Tag, facader, gulv og porte skal være bygget af kvalitetsmaterialer, der kan klare mosten fra en hård daglig drift, hvor der dagligt bliver håndteret tonsvis af varer. Han fremhæver, at Verdions lejere høster mange gevinster om, hvad der virker over længere tid fra det tværfaglige og transnationale samarbejde i den internationale virksomhed.

”lastbilsluser bliver udsat for en hård behandling fra både lastbiler, der bakker til og materialehåndteringsudstyr, der drøner ind og ud med varer og paller. Det er derfor vigtigt, at de er udstyret med overdimensionerede hydraulik og coatings, der er holdbare på tidshorisont på ti til femten år og gerne længere. Målet er at gøre driften så flydende som mulig. Tagkonstruktioner skal have en levetid på mindst 15-20 år”, fortæller han.

Flaskehals i Aarhus

Aarhus er et af flere steder i Danmark, hvor Verdion ser potentiale for mere aktivitet. Men uden frigivelse af egnede byggegrunde fra kommunen er mulighederne for nyudvikling i øjeblikket begrænsede. Byggegrunde på op til 150.000 kvadratmeter, omtrent samme størrelse som E20 Park Copenhagen, som Verdion udvikler i samarbejde med Aviva Investors med DGNB Gold som mål, vil være ideelle ifølge Peter Michael Tetzlaff, Head of Investment - Nordics, Verdion. På den måde kan efterspørgslen fra virksomheder, der søger enheder på 10.000 kvadratmeter og derover, imødekommes på én lokation. 

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Fremtidens logistikterminal

Fremtidens logistikterminaler er højere, mere bæredygtige, mere automatiserede og meget mere fleksible. Og ikke mindst mere talrige. De skyder op som paddehatte i efterårsskoven i det danske og europæiske landskab i disse år. Læs om forskellige vinkler - opførelse, placering, ESG, inventar, drift med mere - på fremtidens logistikterminaler i dette tema.

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Nordiske virksomheder har 23 milliarder euro bundet i overflødige lagre

21.11.2024SCM.dk

På vej mod mest profitable år siden covid-krisen

20.11.2024Logicenters

Sponseret

Logicenters expands in Denmark with a new logistics center

Unused potential for Nordic companies – 23 billion euros tied up in unnecessary inventory

20.11.2024Optilon Danmark

Sponseret

18.11.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

15.11.2024WITRON Group

Sponseret

Successful change management in logistics automation

15.11.2024SCM.dk

53,8 millioner iskolde lager-m3 understøtter globale fødevarekæder

14.11.2024Apport Systems A/S

Sponseret

Coolshop optimerer logistikken med Geek+

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online