El-hybridteknologi velegnet til bykørsel landet i Danmark
En sættevognstrækker, der både kører på el og diesel, er nu en realitet i Danmark. Scania har tilføjet den til sin udlejningsflåde – og allerede lejet den ud. Lavt støjniveau og manglende emissioner gør sættevognstrækkeren særlig velegnet til bykørsel.
Første udlejningskunde til el-hybrid trækkeren er JH Transport & Logistics A/S i Brøndby. Foto: Scania..
”Vores nye P 320 udlejningsbil er den første sættevognstrækker med el-hybridteknologi i Danmark. Den viser, at det er muligt at opnå overlegne miljø- og klimaegenskaber i en kompakt indpakning”, siger salgschef Michael Rasmussen fra Scania Danmark i en pressemeddelelse.
El-hybridteknologien er velegnet til bykørsel, hvor bremseenergien kan opsamles under kørslen og gemmes i batteriet, hver gang lastbilen bremser. Den opsamlede energi kan derefter bruges til at hjælpe dieselmotoren, når lastbilen skal accelerere igen.
Scanias hybridløsning giver dermed betydelige brændstofbesparelser, hvis topografien og kørselsmønstret passer til teknologien. Energikapaciteten i bilens litium-ion batterier er justeret til 7,4 kWh for at sikre optimal levetid, når den køres i fuldelektrisk tilstand uden hjælp fra dieselmotoren. Dette er muligt takket være blandt andet elektrisk servostyring og elektrisk trykluftkompressor.
Bygget til de tætbyggede områder
Foruden mulighederne for brændstofbesparelser giver teknologien også mulighed for at køre i fuldelektrisk tilstand. Her kan lastbilen køre med op til 45 km/t med en rækkevidde på op til 10 km. Fuldelektrisk tilstand reducerer CO2-emissionen til 0 lokalt og støjniveauet til godt under 72 dB(A). Der mere eller mindre blevet kravet ved natdistribution i henhold til den hollandske PIEK-certificering.
Læs også: Ammoniakmotor skal gøre skibsbranchen grøn
”Scanias el-hybrid trækker kan køres effektivt med stor rækkevidde på diesel til og fra terminalen og ind til bymidten. Dér kan den køre på ren el i tæt bebygget område, og det gør den på en meget brændstoføkonomisk måde. Lastbilens batterier oplades nemlig under kørslen ved at genbruge bremseenergi, der ellers ville gå tabt”, uddyber Michael Rasmussen. ”Hvis dieselmotoren desuden kører på CO2-venligt og bæredygtigt HVO-brændstof, bliver klima-regnestykket endnu bedre”.
Nye tider for transportbranchen
Første udlejningskunde til el-hybrid trækkeren er JH Transport & Logistics A/S i Brøndby, der har indsat den til distributionskørsel med dagligvarer for Rema 1000 i Hovedstadsområdet.
”Der kommer hele tiden strammere regler og krav til distributionskørsel i byerne. Det gælder både emissioner og støj især i aften- og nattetimerne, og sammen med vores kunde Reitan-gruppen, der driver knap 350 Rema 1000-butikker på franchisebasis i Danmark, vil vi gerne drage vores egne erfaringer med de nye teknologier”, forklarer driftsdirektør Ole Clausen fra JH Transport & Logistik A/S som begrundelse for at have lejet bilen.
Læs også: Ligestilling af biogas med diesel kan mindske den tunge transports klimaaftryk
”Hvis ikke transportbranchen og dens kunder gør noget aktivt for at reducere miljø- og klimabelastningen fra vores transporter, ender det måske med, at vi får køreforbud i de større byer. Danskerne forventer, at der ligger en dagligvarebutik tæt på deres bolig, og samtidig forventer de, at varerne kan distribueres på en klimavenlig og støjfri måde. Derfor er det vigtigt, at vi tester de nye teknologier som el-hybrid, batteri- og senere også brint-lastbiler for at finde fremtidens løsninger”, fastslår han.
- KCP