20.04.2022 | SCM 4.0
Effektiviser og kobl dine robotter direkte på 4G-netværket
I takt med den stigende brug af robotter og sensorer i industrien er behovet for stabile og sikre forbindelser i fabrikshallen større end nogensinde. Derfor gør MiR og Telenor det nu muligt for produktionsvirksomheder at koble deres robotter direkte på Telenors 4G-netværk som et mere sikkert og effektivt alternativ til de Wi-Fi-forbindelser, som mange bruger i dag.
Ved at gøre brug af Telenors mobilnetværk får MiRs kunder adgang til hurtig installation og dækning uden at opsætte nye Wi-Fi-antenner. Foto: Mobile Industrial Robots
I sidste uge annoncerede den danske robotvirksomhed MiR og teleselskabet Telenore et nyt samarbejde om en løsning, der lader robotter kommunikere via private 4G-forbindelser på Telenors makro-mobilnetværk i stedet for Wi-Fi.
Helt konkret betyder samarbejdet, at MiR-kunder fremover får mulighed for at forbinde og overvåge deres robotter via en privat 4G-forbindelse via Telenors makro-netværk. Ved at gøre brug af Telenors mobilnetværk får kunderne adgang til hurtig installation og dækning uden at opsætte nye Wi-Fi-antenner. Med brugen af private netværk bliver robotternes kommunikation desuden sendt gennem en sikret datatunnel, som er helt adskilt fra virksomhedens øvrige trafik.
Løsningen har MiR udviklet og testet gennem de seneste måneder i tæt samarbejde med Telenor og en forhandler. Det er foregået på lageret hos en transportvirksomhed, hvor MiR1350-robotter koblet på et privat 4G-netværk gennem en periode har transporteret paller med gode resultater.
Stor efterspørgsel
I første omgang åbnes der nu op for, at andre industrielle slutkunder i Danmark kan få adgang til løsningen via MiR’s distributørnetværk. På lidt længere sigt bliver løsningen også tilgængelig for MiRs mange kunder i resten af Europa, hvor Telenor hjælper med at sikre forbindelserne for et tilsvarende setup hos MiRs europæiske partnere.
”Vi oplever en kraftigt stigende interesse for mobile netværksforbindelser hos vores kunder. 5G er meget hypet, men 5G til industrielt brug er stadig ikke fuldt udviklet til at realisere potentialet i en produktion baseret på Internet of Things og principperne i en Industri 4.0-produktion. Men 4G er her for længst, og takket været samarbejdet med Telenor kan 4G nemt og hurtigt integreres i vores robotter”, siger Søren E. Nielsen, der er CEO i Mobile Industrial Robots, og tilføjer:
”Det forbedrer robotternes performance, og det minimerer risikoen for, at robotterne mister forbindelsen. Det er en løsning, rigtig mange kunder har efterspurgt og som er meget simpel at opgradere til 5G, når tiden er inde til det”.
Læs også: 5 teknologiske fremskridt driver den hurtige udrulning af autonome mobile robotter
Telenor har netop etableret private netværk som et selvstændigt forretningsområde i sin erhvervsdivision. Partnerskabet med MiR er det første konkrete initiativ i den satsning, som Telenor har store forventninger til:
”Med private netværk får kunderne en lang række fordele i form af en mere sikker og stabil forbindelse med minimal responstid, som er nemt at gå til. Derfor ser vi også et stort forretningspotentiale i samarbejdet med MiR, som med sin skalerbarhed har alle ingredienserne til at udvikle sig til et væksteventyr inden for få år”, siger Mikkel Kruse, som er erhvervsdirektør i Telenor.
MiR og Telenors pakke til virksomhederne består af et modem til hver mobil robot samt en komplet installationsguide. Hertil kommer opsætning og drift af netværk som håndteres af Telenor og partnere. Løsningen forhandles og installeres af MiRs distributører.
- KCP
Branchenyt

Færre vil deltage i voksen- og efteruddannelse
I 2010 deltog cirka 26 procent af de faglærte og 25 procent af de ufaglærte i offentlige videre- og efteruddannelseskurser (VEU). I 2021 var det kun henholdsvis 12 procent og 14 procent. Deltagelsen falder også, når man medtæller efteruddannelse i privat regi.
Innovation

Verdens første el-betonlastbil fylder 1 år
Unicon A/S har i over 1 år haft en Volvo FE Electric betonbil i drift i København og omegn og flere elektriske betonbiler bliver leveret i 2023. Unicon ønsker at bidrage til den grønne omstilling og arbejder målrettet på at hele flåden af betonbiler skal være emissionsfri i 2035. Det var derfor et naturligt valg at lave verdens første serieproducerede elektrisk betonbil i samarbejde med Volvo.
IT

Små virksomheder har mindre fokus på it-sikkerhed
Dokumentation og dermed delbar viden om it-sikkerhedstiltag og -regler er et væsentligt element i virksomhedernes arbejde med digital sikkerhed. Over halvdelen af Danmarks godt 14.000 mikrovirksomheder (5-9 ansatte) havde i 2022 ingen dokumentation om forholdsregler, aktiviteter og procedurer vedrørende it-sikkerhed. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Branchenyt

Ny standard gør op med brug-og-smid-væk-kulturen
Danmark står i spidsen for udviklingen af en ny europæisk standard, der skal give virksomhederne konkrete værktøjer til at tænke genbrug, genanvendelse og reparerbarhed ind i designfasen af nye produkter. Forbrugerrådet glæder sig over den nye standard, som kan være med til at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen.
Strategi & ledelse

Mangel på forsyningskædedata hæmmer klimaarbejdet
Overblikket over virksomheders samlede klimaaftryk halter på grund af upræcise data. Særligt opgørelsen af emissioner fra indkøb af varer, serviceydelser og fra solgte produkter lider under mangel på valide data fra blandt andet forsyningskæden.
Branchenyt

Svenske Nynas digitaliserer forsyningskæden
Det svenske specialolieselskab Nynas indgår samarbejde med it-selskabet Tech Mahindra. Partnerskabet skal transformere Nynas’ eksisterende forretning og udvide deres IT-landskab med agile, skalerbare og intelligente systemer.