20.01.2021  |  SCM 4.0

Digital logistikløsning gør vaccinationsprocessen sikrere

Danske Lyngsoe Systems A/S har sammen med amerikanske Omni-ID og Axzon udviklet en ny, digitaliseret procesunderstøttelse af COVID-19 vaccinelogistikken. Den nye teknologi skal styrke, monitorere temperatur, effektivisere og øge sikkerheden i forbindelse med COVID-19 vaccinationer på vaccinationscentrene.

“Kompleksiteten af disse vacciner og processerne, der skal følges, er hidtil uset, og et muligt scenarie med et mix af flere COVID-19 vaccinations fabrikater i vaccinationsteltene med tusindvis af medarbejdere landet over vil besværliggøre arbejdsgangen og øge risikoen for fejl. Dette kalder på anvendelse af en digitalt understøttet arbejdsproces, som er ensartet for hele landet”.

Således udtaler Keld Ole Nielsen, direktør for Forretnings Udvikling hos Lyngsoe Systems, sig i en pressemeddelelse om grundlaget for, at virksomheden har udviklet en ny digital logistikløsning sammen med amerikanske Omni-ID og Axzon.

Læs også: 200 specialkøretøjer skal distribuere Moderna-vaccine i EU

Mens Lyngsoe Systems har mere end 40 års erfaring, og blandt andet har specialiseret sig i at anvende automatisk datafangst i form af Real Time Locationing (RTLS) og RFID i sine løsninger, er Omni-ID en international ledende leverandør af passive og aktive IoT tracking og monitorering sensorlabelløsninger.

Disse kompetencer er forenet i forbindelse med udviklingen af den nye teknologi. Centralt i løsningen er nemlig:

  • Udviklingen af en avanceret RFID (Radio Frequency IDentification) sensorlabel til hætteglasset med Covid-19 vaccinen.
  • Arbejdsbord med avanceret læseudstyr indbygget.
  • Et bagvedliggende realtids IT sporingssystem, som også indeholder planlægnings og monitorerings muligheder som digitalt sikrer at alle de mange rutineprocesser følges korrekt.
  • En sensorlabel, der kan foretage indholds tjek af de enkelte vaccineglas, således at temperaturforskrifterne for hver vaccine sikres, samt de tidsmæssige forskrifter for holdbarhed for vaccinen følges.

Den digitale understøttelse vil være en ressourcemæssig gevinst på flere måder ved et minimeret spild af vaccine, da der er krav om, at en vaccine kasseres, hvis alle forskrifter ikke overholdes.

Adviseres via sms og mail ved fejl

Løsningen sikrer, at procedurerne følges, og at menneskelige fejl forebygges i de digitaliserede dele af vaccinationsprocessen. Ved manglende overholdelse af en proces for en forskrift for et vaccineglas, eller hvis fortyndede vacciner nærmer sig udløbstiden, adviseres sundhedsmedarbejderen og vaccinationscenterledelsen via notifikationer på eksempelvis sms.

Kasserede og karantænesatte vacciner registreres, således at vaccinationscenteret opnår et realtidsbillede af både gennemførte og kasserede vacciner. Herudover kan det nye produkt modvirke forfalskninger, da hvert originalt hætteglas har en digital lås, som kun kan låses op, hvis den rette digitale nøgle haves. Således sikres hver enkelt vaccine mod uoriginalt indhold i hætteglasset, og kriminelle forhindres i at genanvende tømte hætteglas.

Læs også: Corona-vaccines forsyningskæde oplagt mål for hackerangreb

Løsningen betyder, at det bliver muligt at måle indhold og temperatur i et hidtil uset tempo på et stort antal vacciner – helt op til 200 vacciner i løbet af sekunder. Der skabes et digitalt logistikspor for hvert individuelle vaccineglas, som kan genkaldes efter behov, hvis der opstår tvivl og behov for at opspore, hvorledes individuelle vacciner er blevet håndteret. Med et så kæmpe vaccinationsprogram vil sådan muligheder øge sikkerheden.

Samlet set er målet med løsningen, at spild af værdifuld vaccine minimeres. Ved løbende kontroltjek for temperaturer, holdbarhedsdatoer, korrekte fortyndinger og andre procesfejl kan langt mere af vaccinen anvendes til dens reelle formål – og undgå at ende i skraldespanden.

- KCP

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere