11.01.2019  |  Planlægning

Det kinesiske nytår kræver supply chain-planlægning

Stort set al forretning i Kina, herunder fabrikkerne, lukker ned i op mod fire uger omkring landets nytår. Det stiller store krav til planlægningen for de mange udenlandske virksomheder, der er engageret i nationen.

Forsyningskæder, logistik og produktion samt alt det ind i mellem vil blive påvirket i stor stil, når det traditionsrige kinesiske nytår starter den 5. februar, og store dele af landets erhvervsliv lukker ned i alt fra en til fire uger, skriver Supply Chain Quarterly.

For de millioner af udenlandske (såvel som hjemlige) virksomheder, der er involveret i Kinas enorme produktionsapparat, så kræver det god langtidsplanlægning for at undgå for store forstyrrelser.

Alle leverandører begynder allerede at drosle ned for produktionen en til to uger før helligdagene sætter ind, og massefremstillingen, selv af prototyper og lignende, stopper langt tidligere end de fleste købere regner med.

Læs også: Handelskrig kan få virksomheder til at flytte produktionen fra Kina

”Denne tid på året byder på mange udfordringer for importører og eksportører. Containerskibe, fly og andre internationale transportformer fungerer stadig. Gods flytter sig stadig, men at planlægge sine forsendelser kræver en strategi, der starter måneder før, så fragten bliver håndteret smidigt og uden forsinkelser”, siger direktør for transportfirmaet Dachser Americas, Guido Gries, til Supply Chain Quarterly.

Fragtmængderne vokser som regel et par uger før ferieperioden, fordi fabrikkerne sætter farten op på produktionen, som derefter ikke kommer i gang igen før en uge eller to efter helligdagene. Pausen omfatter både den officielle og den traditionelle ferie, hvilket forlænger nedlukningen. Nogle leverandører kan være off i over en måned.

Virksomheder, der er afhængige af kinesisk produktion, bør derfor planlægge i god tid, anbefaler Supply Chain Quarterly:

  • Opbyg et passende lager, der kan række op til fire uger efter det kinesiske nytår, og find også ud af, om din kinesiske leverandør har varer på lager uden for Asien, som kan udgøre en alternativ supply chain.
  • Informér dine fragtpartnere om de vigtigste forsendelser, i tilfælde af begrænset plads.
  • Book forsendelser i god tid inden helligdagene.
  • Reservér plads på passagerfly til varer, der ikke må blive forsinket. Det er lidt dyrere, men det holder din forsyningskæde i gang.

Kineserne bruger i stor stil nytåret til at rejse rundt og besøge familie og slægtninge på tværs af landet. Man estimerer af 80 mio. kinesiske arbejdere, de fleste fra byområderne ved Kinas kyst, rejser tilbage til deres hjembyer i landdistrikterne i løbet af ferieugerne.

-AK

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere