Handelskrig kan få virksomheder til at flytte produktionen fra Kina
Store virksomheder overvejer at flytte hele eller dele af deres produktion væk fra Kina på grund af handelskrigen. Det er et meget forskelligt, hvad de amerikanske virksomheder gør, fremhæver Dansk Industri.
Lad os rykke teltpælene op, så vi kan komme væk fra den told.
Flere virksomheder, der har deres produktion og fabrikker i Kina, overvejer nu at rykke på deres forsyningskæder og finde nye steder til hele eller dele af deres produktion i Asien. Det sker på baggrund af handelskrigen mellem Kina og USA, der mandag nåede nye højder, da den seneste runde af told trådte i kraft.
Det skriver Berlingske Business.
Læs også: Dansk eksport til Kina stiger eksplosivt
Det er ifølge nyhedsbureauet Bloomberg virksomheder som Mitsubishi Electric, Toshiba Machine Co. og Komatsu, der gør sig tanker om at drage konsekvensen af, at kinesisk eksport til USA for i alt 200 mia. dollar nu er pålagt told, mens kineserne samtidig samlet har indført told på amerikansk eksport til Kina for 110 mia. dollar.
Mudret billede
Selvom virkningerne af toldsatserne nu for alvor begynder at kunne mærkes i det kinesiske, så er det dog endnu ikke alle virksomheder, der ser sig om efter andre lande i regionen, hvor de kan placere deres produktion.
Underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen fremhæver således til Berlingske Business, at det er meget forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvordan de håndterer situationen.
”Intel har for eksempel sagt, at det er for dyrt at flytte rundt på veletablerede forsyningskæder, og advaret om, at det blot vil føre til dyrere produkter for forbrugerne og i sidste ende fører til, at USA falder tilbage på innovationskraften. US Chamber of Commerce har sagt, at tolden ikke kommer til at have effekt på amerikanske virksomheders organisering og specielt ikke får dem til at rykke hjem”, siger Peter Thagesen.
Læs også: Eksport til Rusland når aldrig tidligere niveau
De nye toldsatser er blot den seneste udvikling i den verserende toldkrig, som begyndte tilbage i marts, da amerikanerne lagde en straftold på stål og aluminium. Flere eksperter peger over for Berlingske Business på, at der bestemt ikke er tegn på en opblødning af toldstriden. Tværtimod tyder meget på det modsatte.
- JMA