Eksport til Rusland når aldrig tidligere niveau
Eksporten af fødevarer til Rusland bliver aldrig som før krisen. Dog er der muligheder for eksport af maskiner og knowhow, siger dansk ambassadør.
Eksporten af fødevarer til Rusland vil for altid være forandret og når aldrig samme niveau som før krisen. Rusland vil nemlig være selvforsynende, og det bør vi vænne os til, fastlår den danske ambassadør i Moskva, Thomas Winkler. Det skriver foodculture.dk.
Nogle tror stadig på, at de restriktionsregimer, som Rusland har pålagt eksporten, skulle ophøre. Det vil ikke ske. Det kan vi godt glemme alt om. Den russiske tilgang til fødevarer er lige nu med stor fokus på selvforsyning. De vil beskytte deres egen produktion, siger Thomas Winkler til foodculture.dk.
Læs også: Russerne omlægger forsyningslinjerne
Rusland er allerede selvforsyndende inden for fjerkræ, og ambitionen er også at blive det inden for svinekød. Og det vil få stor betydning for den danske eksport, mener ambassadøren.
Når det kommer til egenproduktion af mælk og oksekød, har Rusland dog lang vej igen. Og der er også håb for øget dansk eksport inden for kategorien "fedt og biprodukter". Disse produkter er nemlig ikke omfattet af importforbuddet, men derimod af et veterinært forbud, der kom som følge af den afrikanske svinepest, og dermed gav forbud mod svinekød fra hele EU.
Læs også: Danske rederier kan tjene stort på Iran
Selvom det ser skidt ud for eksporten af især svinekød til Rusland, er der til gengæld muligheder for eksport inden for eksempelvis knowhow og maskiner:
Russerne kan ikke selv finde ud af at blive selvforsynende. De har behov for hjælp til at udvide og udvikle deres produktion, og her er vi eksperter i Danmark. De vil få behov for at optimere hele vejen op gennem forsyningskæden, og her vil der alt andet lige opstå nogle eksportmuligheder, som vi må forstå at udnytte, siger Thomas Winkler.
-SSM