Derfor har din webshop brug for fælles pakkemærkning

Hurtig, fleksibel og billig fragt til din kunde. Det er drømmen, og med ny EU-harmonisering kan den gå i opfyldelse. Løsningen er på bare 18 cifre.

Hvis alle fragtservices i stedet benytter samme slags pakkelabel (en standard), vil alle fragtoperatører kunne hente og bringe alle pakker. Det vil skabe øget konkurrence og dermed faldende fragtpriser, skriver Signe Poulsen..

18.09.2018

Signe Poulsen, Communication and Marketing Manager, GS1 Denmark, SCM.dk

Selvom du har de bedste produkter, det helt rigtige sortiment til målgruppen og en fænomenal markedsføring, er du alligevel prisgivet dit distributions-setup: Kommer pakken ikke hurtigt og billigt frem, kan det nemt resultere i røde stjerner på Trustpilot og dårlig stemning i Facebook-opslag.

Webshops er meget afhængige af, at de er konkurrencedygtige på de fragtservices, de kan tilbyde. Det er både leveringstid, leveringssted og fragtprisen, der er afgørende for, om en kunde vælger at bekræfte et køb, eller det bliver en ”abandoned cart”-situation.

Måske er du blandt de webshopejere, der derfor gerne vil kunne tilbyde dine kunder flere leveringsmuligheder?

Hvis en webshop vil tilbyde flere leveringsmåder, koster det typisk webshoppen større omkostninger både til integration i deres shop og til fragtomkostninger, da de ikke kan regne med samme antal forsendelser per fragtservice.

Signe Poulsen er kommunikations- og marketingchef i GS1 Denmark..

Fælles mærkning sparer penge
I dag bruger nogle distributører deres egne labels og stregkoder, og det både øger integrationsomkostninger og gør, at track&trace kan mistes, når pakker overdrages fra et distributionsled til et andet. Faktisk mister 40 procent af de forsendelser, der krydser en landegrænse i Europa deres track&trace information.

Hvis alle fragtservices i stedet benytter samme slags pakkelabel (en standard), vil integrationsomkostningerne til din webshop være mindre. Alle fragtoperatører ville kunne hente og bringe alle pakker. Det vil skabe øget konkurrence og dermed faldende fragtpriser.

Jeppe Trier fra danske Saxo ser også potentialet: ”Hvis vi kunne benytte samme pakkelabel til alle vores forsendelser, vil det i høj grad være en fordel for os. Specielt vil integrations-issues mindskes markant. Og når der sker færre fejl, vil vi også få færre henvendelser fra kunder omkring deres pakker, og returnering af pakker vil blive smidigere”.

Hjælp fra EU Kommissionen
Heldigvis er det også noget, som EU-Kommissionen har fået øje på. Med sin Digital Single Market-strategi skal handlende fra EU hjælpes til en mere smidig samhandel i alle led, fra leverandør over transportfirma til kunde, uanset hvor i Europa produktet sendes fra og til. Og den anden vej, hvis en forbruger ønsker at returnere varen.

Løsningen er et tal på 18 cifre. Nøglen til denne bedre samhandel er en standardiseret, unik ”nummerplade” til hver forsendelse. Nummerpladen indeholder en såkaldt SSCC-kode, der med sine 18 cifre identificerer hver enkelt forsendelse unikt.

”Det er egentlig ikke ”breaking news”, for SSCC-koden er allerede i brug hos rigtig mange aktører, bl.a. Postnord”, fortæller Jane Wulff, Head of Standards and Implementation i GS1 Denmark. GS1 er den globale not-for-profit organisation, der står bag de standarder, der er mest udbredt i supply chain management inden for fx detailhandlen og sundhedssektoren.

”Det nye er, at EU nu presser på for at udbrede standarden. Det er vi rigtig glade for, på e-handlens vegne, for det fantastiske ved standarder er jo, at jo flere der bruger en standard, jo mere værdi giver den til brugerne”, tilføjer hun.

Gør livet lettere
”Vi forventer et meget mere gennemsigtigt og velfungerende logistikmarked, der vil gøre livet lettere for både webshops og forbrugerne. En standardlabel med en kode, som alle kan læse, vil gøre det nemmere for butikkerne at vælge den rette transportør til sine forskellige forsendelser, uden at det kræver teknisk omstilling ved skift til ny transportører. Track and Trace bliver nemmere over grænserne, så både webshops og deres kunder kan følge pakkerne hele vejen”, siger Henrik Theil, public affairs chef i FDIH.

Han tilføjer: ”Vi forventer også, at en entydig identifikation af pakken fra køb til levering vil skabe bedre viden om handelen over grænserne, så fx SKAT får bedre grundlag for momsberegning både fra pakker sendt inden for EU eller fra tredjelande”.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Denne artikel er del af et tema:

Tema om materialehåndtering & datafangst

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

19.11.2024SCM.dk

Indspark: I praksis er AI langt fra de sci-fi-scenarier, der dominerer mediebilledet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online