Danmark tager næste skridt mod menneskelignende robotteknologi

I en ny rapport kortlægger Teknologisk Institut potentialer, barrierer og fremtidsperspektiver for humanoide – menneskelignende – robotter i Danmark. Teknologisk Institut viser for første gang en humanoid robot til ROBOTBRAG 2025 i Odense.

”Humanoide robotter er næste store teknologiske spring, og vi kommer til at forholde os til dem. Danmark er allerede stærke på automatisering og samarbejdende robotter, men humanoide robotter kræver, at vi rykker hurtigt - med testmiljøer i virkeligheden, fokus på arbejdsmiljø og klare etiske rammer. Spørgsmålet er ikke, om de kommer – men hvordan vi bliver gode kolleger til humanoide robotter, så de bliver en del af den danske måde at samarbejde på - hvor mennesket forbliver i centrum”, siger administrerende direktør Juan Farré, Teknologisk Institut. Foto: Teknologisk Institut

09.05.2025

SCM.dk

Humanoide robotter – robotter, der ligner og bevæger sig som mennesker – er ikke længere blot science fiction. Humanoide robotter vurderes at kunne blive en væsentlig del af fremtidens arbejdsmarked, særligt i sektorer med mangel på arbejdskraft eller behov for øget fleksibilitet. På længere sigt kan teknologien også være med til at løse komplekse samfundsudfordringer – fra aldrende befolkninger til arbejdsmiljøproblemer.

Op til årets robotmesse i Odense ROBOTBRAG 2025 offentliggør Teknologisk Institut nyt Teknologisk Udsyn Humanoide robotter: Når robotterne ligner mennesker, der konstaterer det aktuelle stadie for humanoide robotter og kortlægger potentialet for dem i dansk erhvervsliv. Samtidig præsenterer Teknologisk Institut den første humanoide robot af sin slags i Danmark – en Unitree G1. 

”Humanoide robotter er næste store teknologiske spring, og vi kommer til at forholde os til dem. Danmark er allerede stærke på automatisering og samarbejdende robotter, men humanoide robotter kræver, at vi rykker hurtigt - med testmiljøer i virkeligheden, fokus på arbejdsmiljø og klare etiske rammer. Spørgsmålet er ikke, om de kommer – men hvordan vi bliver gode kolleger til humanoide robotter, så de bliver en del af den danske måde at samarbejde på - hvor mennesket forbliver i centrum”, siger administrerende direktør Juan Farré, Teknologisk Institut.

Den nye rapport fastslår, at humanoide robotter globalt står overfor en markant udvikling, hvor markedet ventes at vokse 45-50 procent årligt.Teknologien har potentiale til at revolutionere sektorer som industri, logistik og sundhedspleje ved at kunne udføre opgaver i menneskeskabte miljøer – fra produktionslinjer til ældrepleje. Humanoide robotter har altså særlige fordele i miljøer, hvor traditionelle robotter kommer til kort. 

Rapporten samler indsigter fra over 15.000 forskningspublikationer, 6.000 patenter og interviews med danske og internationale eksperter og virksomheder. Den viser, at selvom teknologien har stort potentiale, er langt de fleste danske virksomheder afventende. 

Teknologien er stadig på et tidligt stadie og kræver betydelige fremskridt inden for for eksempel batteriteknologi, finmotorik og styrke. De humanoide robotter har på nuværende tidspunkt også stadig for svage kroppe til at kunne gøre en forskel hos de fleste virksomheder. 

Derfor er de fleste danske virksomheder ifølge rapporten stadig afventende; de ønsker at se teknologien bevist i praksis, før de selv investerer. For eksempel vurderer Grundfos i rapporten, at der kan gå op til 15 år, før teknologien er moden nok til fuld integration i produktionen hos dem.

Anderledes ser danske Energinet, der ejer og udvikler el- og gasnet i Danmark, på potentialet i den nærmeste fremtid. Innovationsafdelingen hos Energinet håber på at kunne få løst farlige og krævende opgaver i energisektoren, og derfor planlægger de også at teste de humanoide robotter af i løbet af næste år. 

Læs også: Indspark: AI i supply chain kræver aktiv styring – erfaringer fra Boozt

”De her humanoide robotter kan potentielt blive en gamechanger for os. Det ville jo være fantastisk at have en eller flere humanoide robotter, der bor fast ude på vores offshore-stationer, så det kun er i yderste nødstilfælde, at vi skal have mennesker derude”, fortæller robotspecialist i innovationsafdelingen hos Energinet Alexander Frederiksen. 

Rapporten peger på tre centrale veje frem for Danmark. For det første skal teknologiovervågningen styrkes, så danske virksomheder bedre kan følge udviklingen og indgå i pilotprojekter. For det andet bør Danmark positionere sig som international nøglespiller gennem samarbejde og standarder. Endelig anbefaler Teknologisk Institut i rapporten etablering af praksisnære testmiljøer, hvor robotterne kan afprøves i sektorer som sundhed og logistik.

”Ved at engagere os aktivt i udviklingen af standarder og retningslinjer kan Danmark præge fremtidens robotteknologi, selv om vi næppe bliver producenter af komplette humanoide robotter. Det afgørende er, at vi skaber konkret viden og involverer de virksomheder, der kan få størst udbytte af teknologien”, siger centerchef Henrik Jacobsen, Teknologisk Institut.

Kilde: Teknologisk Institut

/ PiB

N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Linde 1251 – én el-truck, flere energikilder

Slimstock Nordic

Sponseret

ABC-klassificering og forecast – et stærkt makkerpar

Relateret indhold

14.05.2025SCM.dk

Digitalisering som løftestang for bæredygtighed og ESG

13.05.2025Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

12.05.2025SCM.dk

AI og cybersikkerhed sætter dagsordenen på Technomania 2025

09.05.2025SCM.dk

Danmark tager næste skridt mod menneskelignende robotteknologi

07.05.2025SCM.dk

Nordjysk virksomhed vinder stor ordre fra Maersk

01.05.2025SCM.dk

Indspark: AI i supply chain kræver aktiv styring – erfaringer fra Boozt

28.04.2025Brother Nordic A/S

Sponseret

Linerless labels: En lille teknologi med store fordele

22.04.2025SCM.dk

Nyt projekt og 40 millioner skal styrke produktionen med AI og robotter

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
OHSMS Auditor/Lead Auditor course based on ISO 45001 | CQI IRCA Certified Course ID: 1877

This course is designed to develop a clear understanding of safety management in the modern era and provide those involved in audit conduct and management with the skills to fulfil their role.

Dato

19.05.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: AI Regulations and Risks: How to get started. Show and tell.

Join an immersive, practical session in AI regulations and risk management. The regulatory challenges will be broken down and you will be provided actionable steps and strategies for safe, compliant AI implementation in your organization with the use of the GRACE AI Platform.

Dato

20.05.2025

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001:2015 Lead Auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 14001:2015.

Dato

20.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TECSYS A/S
Konference
Hardware & Brunch 2025

Bliv opdateret på det nyeste hardware til lager og logistik

Dato

20.05.2025

Tid

09:30

Sted

Montra Hotel Sabro Kro, Viborgvej 780, 8471 Sabro