Derfor er big data så svært

Brugen af big data til analytics vokser, men tilfredsheden med implementeringerne falder. Det viser en international undersøgelse, der primært omfatter amerikanske virksomheder. Big data analytics er ikke helt så let i praksis, som mange opfattede det for få år siden.

Virksomheder er generelt blevet mere realistiske omkring, hvor de befinder sig på big data analytics-modenhedskurven, viser en undersøgelse. .

02.05.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Alt fra paller over lastbiler, containere og kraner til poser med julesalat og radisser i supermarkedets grøntsagsafdeling repræsenterer et potentiale for at opsamle, lagre og overføre informationer, der kan gøre ledelsen af forsyningskæden smartere, hurtigere og mere effektiv.

Virksomhederne skal bare samle dataene op og føde dem ind i systemer med analyseværktøjer og kunstig intelligens og voila, så har de et hurtigere og mere kvalificeret beslutnings- og styringsgrundlag, som resulterer i mindre spild og højere værdiskabelse. Det er i hvert fald idéen med big data analytics.

Men virkeligheden ser tilsyneladende lidt mere nuanceret ud. I hvert fald hvis man skal tro den undersøgelse, den globale brancheforening CSCMP (Council of Supply Chain Management Professionals) har gennemført sammen med Arizona State University og Colorado State University i 2017 og igen i 2018.

Figur 1: Datatilfredshed 2017 versus 2018 / total antal implementeringer / datatilgængelighed / dataanvendelighed / dataintegritet / datapålidelighed / Efterhånden som flere virksomheder implementerer big data analytics, falder tilfredsheden med datakvalitet..

Flere kaster sig over big data
En sammenligning af undersøgelserne fra 2017 og 2018 fortæller en tydelig historie om, at flere virksomheder (14 procent flere) har kastet sig over big data analytics, mens mængden af virksomheder, der svarer, at de slet ikke arbejder med big data analytics er faldet fra 23 til 10 procent.

Der er altså godt gang i analyserne af de store datamængder fra de mange forskelligartede kilder. Men virksomhederne rapporterer samtidig, at tilfredsheden med dataene er faldet med mellem 4 og 8 procent, se figur 1.

Big data er hårdt arbejde
Undersøgelsen afslører også, at færre respondenter svarer, at big data-implementeringerne er ”transformerende” eller ”avanceret”. Forskerne bag undersøgelsen tolker det resultat på den måde, at efterhånden som erfaringerne med big data analytics bliver mere omfattende, bliver forventningerne også mere nuancerede og realistiske.

De mener, at: ”vi i 2017 oplevede en masse begejstring og eufori omkring big data analyser, og der er nu sket en erkendelse af, at big data ikke er forskellig fra alle andre nye teknologier på den måde, at det kræver en masse hårdt arbejde at konvertere ny teknologi til en succes. Virksomheder er generelt blevet mere realistiske omkring, hvor de befinder sig på modenhedskurven”.

Fem typer af data analytics

Forskerne opdeler data analytics i fem kategorier:

  • Descriptive – hvad sker der/er der sket?
  • Diagnostic – hvorfor sker det?
  • Predictive – hvad vil der ske?
  • Prescriptive – hvad skal der gøres?
  • Cognitive – brug af machine learning for at identificere hvad der skal eller kan gøres.

Forskerne tolker den faldende tilfredshed med kvaliteten af dataene ud fra samme perspektiv. De mener, at virksomhederne efterhånden, som de får gravet sig dybere ned i dataene, får en ny indsigt i dataproblematikker, der tidligere var usynlige, men som nu kommer op til overfladen.

Forskerne konkluderer, at der masser af potentiale i big data analytics specielt i kombination med kunstig intelligens, men at det kræver masser af hårdt arbejde og en længere proces med mere nuanceret forståelse af data, tilgængelighed og mangler.

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Sådan bliver din SMV resilient i 2025

DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Fremtidens terminal har 470 scannere

Denne artikel er del af et tema:

Tema om SCM 4.0 og data i forsyningskæden

Relateret indhold

22.11.2024SCM.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024SCM.dk

Industrispecialist opkøber endnu en værktøjs-aktør

21.11.2024Columbus

Sponseret

B&O’s digitale transformation skal styrke innovation og kundeoplevelse på samme tid

20.11.2024AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

20.11.2024Columbus

Sponseret

IAMs vigtige rolle i Nuudays digitale transformation

19.11.2024SCM.dk

EU vil styrke cybersikkerheden med nye sikkerhedskrav

19.11.2024SCM.dk

Fremtiden vil byde på store investeringer i cybersikkerhed med AI som livredder

19.11.2024Columbus

Sponseret

ATP om indkøb af IAM-løsninger: ”Skab dialog med leverandører og undgå impulskøb”

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Supply Chain Management (SCM)

Få kompetencer til at designe og lede effektive produktions- og forsyningskæder, også kaldet supply chains, som er en forudsætning for virksomhedens konkurrenceevne.

Dato

31.10.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation
Konference
Sådan bliver din SMV resilient i 2025

Deltag i denne konference og få indsigt i de udfordringer og muligheder, der bliver vilkårene for danske SMV’er som din i 2025.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Miljømærkninger

I dag findes der et væld af miljømærker, men hvad er deres egentlige værdi, og hvordan vælger man det rette miljømærke for sin virksomhed? Dette webinar vil tage udgangspunkt i ESG-principperne (Environmental, Social, Governance) og undersøge, hvordan miljømærker kan bidrage til at dokumentere jeres indsats på disse tre områder.

Dato

28.11.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: ISO 27001 & ISO 27701 certificering

Lær om fordelene ved en ISO 27001 certificering

Dato

29.11.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

Did you know that suppliers of products and services to the NATO Member Countries Defence Acquisition and Logistics Organizations often must meet relevant NATO quality standards outlined in the AQAP - Allied Quality Assurance Publications?

Dato

11.12.2024

Tid

13:00

Sted

Online