Den globale forbundethed har det svært

En undersøgelse fra DHL fastslår, at den globale forbundethed toppede i 2017 og faldt i 2018. Globaliseringen har tabt luft, mens regionalisering måske står til at vinde terræn.

Den globale forbundethed ser ud til gå sværere tider i møde, advarer DHL. Det vil reducere både virksomheders og landes muligheder for at håndtere kriser og modgang, lyder det..

03.03.2020

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Vi er vant til at tænke på vores verden som en globaliseret størrelse, hvor samhandel og udveksling kun stiger og stiger. Den udvikling led et knæk i 2018, og spørgsmålet er om, vi skal til at vænne os til, at udviklingen ikke går mod mere men mod mindre global forbundethed.

Rapporten ”DHL Global Connectedness Index 2019” definerer forbundethed som strømme af handel, kapital, information og mennesker og fastslår, at verden i 2018 var udsat for et mindre fald i strømmene – men at faldet dog sker fra et rekordhårdt 2017-niveau.

Kapitalstrømme falder
Faldet i 2018 sker først og fremmest på grund af nedgang i internationale kapitalstrømme særligt direkte udenlandske investeringer (FDI, foreign direct investments) og equity-investeringer.

Seks take-aways om global forbundethed

  1. Den globale forbundethed faldt i 2018.
  2. På trods af stigende problemer med handelsspændinger gik handelsaktiviteten ikke ned 2018. Det fik dog en negativ indflydelse i 2019, hvor handelsniveauet faldt lidt.
  3. Kinas eksport til USA var allerede kraftigt dalende, før den kinesisk-amerikanske handelskrig brød ud. Kinas hjemmemarked vokser kraftigt og absorberer meget handel.
  4. Den gennemsnitlige distance for handelsaktiviteter er faldet stabilt siden 2012. Data om globale handelsstrømme indikerer ikke i overbevisende grad, at der sker et skifte fra globalisering til regionalisering.
  5. Digitale teknologier transformerer informationsstrømme i verden. Der er dog sket et skifte fra kraftig vækst i den internationale informationsstrøm til en mere jævnbyrdig vækst i henholdsvis nationale og internationale strømme.
  6. Verden er i dag mere forbundet end på noget andet tidspunkt i historien. Men internationale strømme af varer, kapital, mennesker og informationer er stadig på et lavt niveau, som er betydelig lavere end, de fleste mennesker forestiller sig. De fleste forretninger og udvekslinger foregår fortsat inden for nationale landegrænser.

Handelskrigen mellem USA og Kina påvirker den samlede verdenshandel i negativ retning i første halvdel af 2019, og prognoser tyder på, at dette fald fortsætter i resten af 2019 og i hele 2020. Der vil dog være tale om et mindre fald, som kunne betyde, at handelsaktiviteten vil falde til et niveau med niveauet i 2016.

Årsagen til nedgangen er i højere grad, at Kina har skiftet fokus fra salg til udland til salg til indenrigsmarkedet, hvor mængden af købestærke kinesere vokser markant. Årsagen er i mindre grad handelskrigen med USA.

Informations- og menneskestrømme skifter
Rapporten afslører, at væksten i de globale informationsstrømme fortsat stiger, men det sker i en lavere takt end tidligere. De sidste mange år er den grænseoverskridende informationsstrøm vokset markant mere end de nationale informationsstrømme. Men det er slut nu, hvor væksten for nationale og internationale informationsstrømme er tæt på samme niveau.

Både turist- og flygtningestrømme voksede i 2018, hvor mængden af turister fra nye økonomier med lyst til at besøge andre lande sammen med liberaliserede visumregler stod for store bidrag til væksten.

DHL konkluderer, at alle fire kategorier - varer, kapital, information og mennesker – ser ud til at støde på store udfordringer i de kommende år. Trusler for det globale handelssystem spille ren stor rolle for udfordringerne; men der er også mange faktorer, der spiller ind.

Det får DHL til at advare om, at den globale forbundethed ser ud til gå sværere tider i møde, og at det vil reducere både virksomheders og landes muligheder for at håndtere kriser og modgang.

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Denne artikel er del af et tema:

Tema om distribution i 2020

Distribution i 2020 rummer mange aspekter, som virksomheder – store som små – er nødt til at forholde sig til. Teknologiske løsninger som eksempelvis wearables, AR og biometriske sensorer giver muligheder for at løfte morgendagens supply chain, mens strukturelle initiativer kan fremme innovationen blandt medarbejderne. Samtidig skal brændstofferne i virksomhedernes lastbilflåder være grønne, men hvordan gør man lige det? Og hvad med den globale forbundethed? Læs mere om alt det i dette tema.

Relateret indhold

16.12.2024SCM.dk

Maersk åbner gigantisk lager i Frankrig

12.12.2024SCM.dk

Global logistikudbyder vil løfte ambitioner for ESG i logistikløsninger

10.12.2024SCANLOX ApS

Sponseret

Forbedrede arbejdsgange hos EXPO-NET med SCANLOX’s LED-Safety Light løsning

10.12.2024SCM.dk

Skanlog overtager lager- og logistikaktiviteter i Godshotel & Transport

06.12.2024Dematic

Sponseret

Fremtidens logistik

05.12.2024Brother Nordic A/S

Sponseret

Case: Så nemt og effektivt bliver Sunset Boulevards råvarer opmærket

03.12.2024KNAPP A/S

Sponseret

Sådan fungerer et automationsprojekt

02.12.2024SCM.dk

Odense Havn bygger sine hidtil største haller

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Mere sikkerhed - mindre aftryk

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jagten på at skabe en bedre fremtid

Sådan lyder én af mange spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

Bureau Veritas
Webinar
Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

Sådan lyder en af flere spændende overskrifter på BV Talks

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup