05.03.2021  |  Innovation

De første selvkørende lastbiler rammer Europas motorveje

Scania begynder deres første testkørsler af selvkørende lastbiler på offentlige motorveje efter at have fået tilladelsen af de svenske myndigheder. Teststrækningen er omkring 300 kilometer lang, og bliver overvåget af en chauffør, der sidder med i det autonome køretøj.

Scania Transportlaboratorium AB transporterer store mængder gods mellem Scanias produktionsanlæg i Sverige, Holland og Frankrig. På en af de svenske strækninger vil virksomhedens flåde nu få selskab af selvkørende lastbiler, som har fået tilladelse til at testkøre på offentlige motorveje af den svenske Transportstyrelsen.

Testkørslerne må foregå mellem Jönköping og Södertäjle syd for Stockholm, hvilket er en strækning på godt 300 kilometer.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Selvom lastbilerne er selvkørende, er de dog endnu ikke førerløse. Teknologien ligger på et niveau fire ud af fem på SAE-skalaen. Det betyder, at lastbilerne reelt er selvkørende, men at kørslen af sikkerhedsmæssige årsager hele tiden overvåges af en chauffør ombord på køretøjet.

Læs også: Selvkørende elbiler skal levere dagligvarer i USA

I starten vil de selvkørende lastbiler primært blive brugt Hub2Hub-transport – altså kørsel på motorveje mellem store distributionscentre. Det vurderer Hans Nordin, der er ansvarlig for det såkaldte Hub2hub-projekt hos Scania.

”Vi er kommet så langt i udviklingen af selvkørende køretøjer, at teknologien måske er klar til at blive introduceret på markedet for denne type transport inden for de næste fem år. Det vil dog tage længere tid, før autonome køretøjer finder vej til at løse transportopgaver på landeveje med modkørende trafik samt i bytrafik”, konkluderer Hans Nordin i en pressemeddelelse.

Testkørslerne vil være de første af sin slags i Europa, men i både USA og Kina er testkørsler allerede i gang. I forbindelse med testkørslerne vil en af Scanias testingeniører også være til stede under kørslen for at overvåge og verificere de data, der overføres til lastbilens styresystem fra de mange sensorer, der muliggør den autonome kørsel.

- KCP

Mere fra SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden

www.scm.dk

SCM.dk – forum for ledelse af forsyningskæden – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på optimering af forsyningskæden. Medlemmer på SCM.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af SCM.dk. Vi udkommer dagligt på SCM.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt ni gange om året med magasinet SCM+LOGIST…

Se virksomhedsprofil  

  SCM.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere