05.06.2020 | Strategi & ledelse
De danske erhvervshavne holder fast i den grønne vision
En ny rapport fra Danske Havne tager pulsen på havnesektoren, hvor særligt grøn omstilling stadig er i højsædet på trods af coronakrisen. "Vi er i førersædet i Europa", mener organisationens direktør, Tine Kirk Pedersen.
Brancheorganisationen Danske Havne har netop offentliggjort rapporten ‘Danske Erhvervshavne 2020’, der tager temperaturen på sektoren, som den ser ud nu og ser fremad i forhold til, hvor den bevæger sig hen frem mod 2030.
Og det ser ud til, at de danske havne har det godt, med flere, der i stigende grad specialiserer sig, og indretter sig, så de lever i større harmoni med de byer, de befinder sig i.
Selvom coronakrisen har aflyst den årlige havnekonference, er sektorens ambitioner om en grønnere branche ikke blevet mindre. Illustration fra rapport: Danske Havne.
Rapporten offentliggøres normalt i forbindelse med en anlagt havnekonference, der afholdes hvert andet år og som i 2020 skulle være holdt i april måned i Aalborg.
Konferencen blev dog – som så meget andet i det danske samfund – aflyst på grund af coronakrisen.
Læs også: 10 nordiske havne i ny bæredygtighedsalliance
Men det har tilsyneladende ikke betydet, at den grønne omstilling i de danske havne er aflyst, hvor ambitionen er at være helt i front på området.
Danske Havne er med i to af regeringens klimapartnerskaber og byder ind med en bæredygtig vision, der baserer sig på FN’s 17 verdensmål og blandt andet opstiller konkrete målsætninger om at blive CO2-neutrale senest i 2030.
”Med den her vision har Danske Havne sat sig i førersædet i Europa når det gælder den grønne omstilling. Intet andet sted har den samlede havnesektor forpligtet sig på konkrete målsætninger, som man vil måle sig på og opnå. Det synes jeg godt vi kan være stolte af”, siger direktør for Danske Havne, Tine Kirk Pedersen.
- HCL
Denne artikel er en del af temaet Coronavirus
Produktion

EU-topchef opfordrer til kamp for at sikre europæisk industri
Det er virkelig positivt, at formanden for Europa-kommissionen, Ursula von der Leyen, i sin ”State of the Union”- tale slår fast, at Europa skal kæmpe for at holde industrien på det europæiske kontinent.
Produktion

Ny serieproduktion af elektriske lastbiler i Gent
Volvo Trucks øger produktionen af elektriske lastbiler og indleder nu serieproduktion af tunge elektriske lastbiler på sin fabrik i Gent i Belgien. Det betyder, at elektriske Volvo-lastbiler nu produceres på fire fabrikker – tre i Europa og en i USA.
Lager & distribution

Søfarten løftes til nyt grønt niveau
Kommissionsformand Ursula von der Leyen har navngivet verdens første containerskib drevet af grøn metanol i København.
Innovation

Kunstig intelligens forventes at ændre mange jobs
84 procent af danskerne i arbejdsstyrken forventer, at deres job vil blive påvirket af kunstig intelligens inden for de næste 5 år, men kun 8 procent er bekymrede for at miste deres job til kunstig intelligens. Hver fjerde peger dog på omskoling eller videreuddannelse som en nødvendighed for at kunne beholde sit job. Det viser en ny undersøgelse fra PwC om danskernes holdning til kunstig intelligens.
SCM 4.0

Skyen baner vejen for robotterne
Robotter er langt mere end fysiske enheder. Systemerne bag, der træner robotterne og gør dem intelligente, er mindst lige så vigtig for robotteknologi. Ifølge Amazon Web Services (AWS) har udbredelsen af cloud-teknologi i høj grad revolutioneret brugen af industri- og logistikrobotter.
Sourcing

Ny strategi for forsyningssikkerhed
Store globale kriser som covid-19 og krigen i Ukraine har vist, at varer og ressourcer kan være svære at få til Danmark under kriser. I den globale handel er vi på nogle områder blevet for afhængige af enkelte lande. Det gør os sårbare. Derfor skal alle de statslige myndigheder med ansvar for landets vigtigste funktioner fremover have mere fokus på, hvor der kan opstå problemer med forsyningen. Det skal være med til at sikre, at vores samfund også kan fungere under fremtidige kriser.