Danske virksomheder skal være skarpe på nye EU-krav

I 2024 øges miljø- og bæredygtighedskravene til danske virksomheder. Flere nye EU-direktiver og forordninger er på vej, og de nye regler kan ifølge lektor på Aalborg Universitet sætte nogle danske virksomheder under pres.

CSRD-direktivet træder i kraft i år, og det betyder, at danske virksomheder skal forberede sig på omfattende bæredygtighedsrapportering på linje med regnskabsrapportering. Foto: 3StepIT

06.05.2024

SCM.dk

Ifølge den globale statistikbank Statista generes der årligt op mod 8 kilo e-affald per indbygger i hele verden, det er en forøgelse på 80 procent siden 2010. Ifølge beregninger vil tallet stige med over 30 procent inden 2030. 

”E-affald er et problem, vi bliver nødt til at håndtere, og derfor er det nødvendigt at kigge på, hvordan man forbruger produkterne. Problemet med elektronik er, at levetiden er lav, men levetidsforlængelse og flere brugsfaser af produkterne kan have en stor betydning for miljøbelastningen”, siger Anja Marie Bundgaard, lektor på Institut for Bæredygtighed og Planlægning på Aalborg Universitet.

CSRD-direktivet træder i kraft i år, og det betyder, at danske virksomheder skal forberede sig på omfattende bæredygtighedsrapportering på linje med regnskabsrapportering. Ecodesign-direktivet, der stiller krav til producenterne om design af produkter, eksisterer allerede, men det bliver nu udvidet og vil fremover have et øget fokus på materiale effektivitets parametre blandt andet reparationsgaranti og tilgængelighed af reservedele.

”En af rapporteringsstandarderne under CSRD fokuserer netop på ressourceforbrug og cirkulær økonomi (E5) og derfor skal de omfattede virksomheder være skarpe på hvordan de håndtere ressourceforbrug, genbrug og genanvendelse i deres virksomheden herunder også elektronik og ikke mindst e-affald”, siger Anja Marie Bundgaard.

Hos technology lifecycle management-specialisterne fra 3stepIT hilser man direktiverne velkomne men mener samtidig, at mange virksomheder er på bar bund i forhold til håndtering af elektronik og e-affald.

”Vi skal i langt højere grad erkende, at elektronisk affald medfører store miljømæssige problemer, men vi er også meget bevidste om, at det kan være svært at overskue, hvor man som virksomhed skal starte. Derfor har vi opstillet en række gode råd til virksomhederne, som kan hjælpe dem på vej med deres arbejde med ESG-initiativer på elektronikområdet”,siger Lasse Garby, dansk landechef for 3stepIT, der her præsenterer de gode råd:

E-affaldspolitik

Ved at udarbejde en e-affaldspolitik, der er i overensstemmelse med virksomhedens bredere ESG-mål, kan IT gøres til en integreret del af de overordnede målsætninger. Inkludering af konkrete mål vil hjælpe med at måle og rapportere fremskridt, der viser IT’s bidrag til virksomhedens bæredygtighedsinitiativer.

Håndter gammelt udstyr

Mange låser stadig gamle eller defekte enheder væk i skabe, skuffer eller kælderrum, men genanvendelse er en afgørende praksis, når det kommer til bæredygtighed for elektronik. Ved at bortskaffe gamle enheder og udnytte den resterende markedsværdi, kan man slå to fluer med ét smæk: Man bidrager til at nedbringe mængden af e-affald og sikrer samtidig forsvarlig datasletning, så man undgår sikkerhedsbrud.

Overvåg enhedernes ”sundhed”

Overvågning af enhedens sundhedstilstand kan hjælpe med til at forlænge levetiden, så enhederne kan anvendes i så lang tid som muligt. En asset management-platform, der giver mulighed for at overvåge standen for hver enhed, vil hjælpe med at opdage og løse udfordringer, inden de bliver kritiske, og kunne planlægge udskiftninger rettidigt.

Læs også: Valg af leverandør handler meget om grøn profil

Det er ikke uvæsentlige mængder e-affald, en virksomhed kan være med til at undgå havner på lossepladsen. Vores bæredygtighedsberegner viser, hvor mange kilo e-affald og CO2 man ved en bæredygtig bortskaffelsesløsning kan være med til at undgå bliver udledt, og det er essentiel viden for virksomhedernes overordnede forståelse for deres miljøpåvirkning på IT-området.

Kilde: 3StepIT

/ PiB

Descartes

Sponseret

Toldbehandling fra Descartes – øg resiliensen i forsyningskæden

AGR

Sponseret

Er dit ERP nok til lagerstyring? Sådan lukker AGR hullerne i forsyningskæden

Relateret indhold

22.01.2025SCM.dk

Geopolitik til trods: Virksomhedsledere tror på klima

22.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

22.01.2025Apport Systems A/S

Sponseret

Apport Systems er et Great Place To Work – bogstaveligt talt

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

21.01.2025SCM.dk

5 største supply chain risici i 2025

17.01.2025SCM.dk

AI vil skabe 78 millioner nye jobs på verdensplan

17.01.2025SCM.dk

Ny beredskabsaftale er et vigtigt første skridt mener Dansk Industri

17.01.2025SCM.dk

Top 10 supply chain tendenser for 2025

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Grundlæggende objektorienteret programmering

Vil du opkvalificere dine evner inden for objektorienteret programmering? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at designe objektorienterede programløsninger for din virksomhed.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

27.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Forretningsudvikling og ledelse

Vil du være med til at styrke din virksomheds beslutningsprocesser, planlægning, styring og drift? Så tilmeld dig kurset Forretningsudvikling og ledelse, som også er et diplommodul, og styrk dine kompetencer inden for organisering, ledelse og strategi.

Dato

28.01.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup